Зеленчукова супа на пара с чеснови крутони

| от |

Представяме ви рецепта на нашите партньори от списание Меню. Още много кулинарни изкушения от тях на www.menumag.bg

Готвенето на пара е технология, при която максимално се запазват цветът, вкусът, формата и хранителните вещества на продуктите. За да се убедите лично в предимствата на този метод, изпробвайте вкусната и здравословна супа, която ви предлагаме.

Zelen4ukova supa na para s 4esnovi krutoni_660x430

Необходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. броколи, накъсани на розички
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • ½ ч. ч. зелен замразен грах
  • 1 с. л. краве масло
  • 2 картофа, нарязани на кубчета
  • ½ ч. ч. целина, нарязана на кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 л зеленчуков или пилешки бульон
  • ½ ч. ч. сметана
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • за крутоните:
  • 2 филии пълнозърнест хляб, нарязани на малки кубчета
  • 2 с. л. краве масло
  • 1 ч. л. риган
  • 1 скилидка чесън, пресована

Начин на приготвяне

  1. Броколите, морковът и грахът се слагат върху решетка за пара да се сварят за 20 мин.
  2. Маслото се сгорещява и в него се задушава лукът, докато омекне. Добавят се картофите и целината, разбъркват се 2-3 мин., заливат се с бульона и се варят, докато омекнат. Добавя се сметаната и се подправя със сол и пипер на вкус.
  3. В сгорещеното масло се запържват кубчетата хляб заедно с ригана. Щом се зачервят, се разбъркват с чесъна и се отстраняват от котлона.
  4. Супата се пасира и се сервира със зеленчуците на пара и чесновите крутони.
 
 
Коментарите са изключени за Зеленчукова супа на пара с чеснови крутони