За какво са полезни патладжаните

| от |

Патладжанът, наричан още син домат, е зеленчук с висока хранителна стойност. Той присъства в различните кухни по света и има редица ползи за здравето.

Произход

За родина на патладжаните се счита Индия, но за първи път те се култивират в Китай още през 5 в. пр. Хр. По-късно през Средновековието достигат до Африка, след това и до Европа. Днес сред водещите производители на този зеленчук са Турция, Италия, Египет, Китай и Япония. Въпреки че в миналото патладжанът имал лоша слава, защото поради горчивия му вкус бил обвиняван, че причинява лудост, проказа и рак, днес той е на почетно място в много от кухните по света.

Състав

Патладжаните са бедни на въглеводороди, но богати на полезни минерали като калий, калций, магнезий, желязо, пектинови вещества. Те съдържат и диетични фибри, витамините С, К, В6, фолиева киселина. Горчивият им вкус се дължи на присъстващите в тях етерични масла.

Ползи от патладжаните

1. Контролират диабета

Патладжаните са много полезни за регулирането на кръвната захар и контролират усвояването на глюкозата, защото са богат източник на фибри и слабо разтворими въглехидрати. Поради това патладжаните са най-добрият вариант за хората, които страдат от диабет 2.

2. Пазят сърцето

Патладжаните понижават нивата на холестерола и помагат за стабилизирането на кръвното налягане. По този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Съдържанието на калий в този зеленчук поддържа тялото хидратирано, което гарантира, че няма задържане на течности, което от своя страна пази от сърдечно-съдови заболявания.

3. Пазят от високо кръвно

Клиничните изследвания показват, че недостигът на калий в организма е основна причина за високото кръвно. Патладжаните съдържат този елемент и малки количества натрий, което е идеална комбинация срещу хипертония.

4. Грижат се за мозъка

Патладжаните защитават клетъчните мембрани от всякакъв вид увреждания, тъй като съдържат фитонутриенти. Това също улеснява предаването на информация от една част на друга, което поддържа паметта в добро състояние.

5. Подпомагат храносмилането

Тъй като патладжаните са богати на фибри, те помагат на храносмилането и поддържат храносмилателната система в добро здраве. Освен това предотвратяват риска от появата на рак на дебелото черво.

6. Контролират теглото

Може би не знаете, че патладжаните са неделима част от диетите за отслабване, защото те помагат за изгарянето на мазнините в организма. Фибрите, които съдържат, карат човек да се чувства сит по-дълго време и не позволяват да се стига до преяждане.

7. Намаляват нервното напрежение

Твърди се, че патладжаните успокояват нервите. Това тяхно свойство се дължи на две от веществата, които съдържат – скополетин и соропарон.

8. Предпазват от рак

Проучване на японски учени показва, че патладжаните могат да се използват в борбата с рака, тъй като са богати на трипсин. Това съединение неутрализира канцерогенните клетки в човешкия организъм.

9. Грижат се за хубавата кожа

Патладжаните помагат на тялото и кожата да са добре хидратирани, тъй като са с богато съдържание на вода. Освен това витамините и минералите в тях са гарант за красива и гладка кожа.

10. Помагат за отказването на цигарите

Патладжаните съдържат никотинова киселина, което означава, че тези, които са решили да откажат цигарите, добавяйки ги в хранителния си режим, могат да задоволят никотиновия глад. Препоръчително е всеки ден да се изяжда по един патладжан.

Как да готвим патладжаните?

Патладжаните могат да се изпържат, изпекат или сварят на пара. Те са част от състава на най-различни основни ястия и салати. Добре се съчетават с подправки като чесън, зехтин и лимонов сок. Ако сте решили да изпържите патладжана, използвайте по-малко мазнина, защото поради порестата му структура, той може да поеме значително количество от нея и да се превърне в нездравословен продукт. Преди да пристъпите към готвенето, е препоръчително да осолите патладжана и да го оставите за около 30 минути да престои. Така ще смекчите горчивия му вкус и ще го обезводните, което ще ограничи количеството поемана мазнина.

От патладжан може да приготвите и прясно изцеден сок. За да го превърнете в по-питателна и вкусна напитка, може да добавите и други зеленчуци и плодове. Ето една интересна комбинация:

Продукти: 1 патладжан, 2 ябълки, стрък целина и 3 моркова.

Начин на приготвяне: Смелете за няколко минути продуктите заедно с малко вода в сокоизстисквачката. Добавете сол и черен пипер на вкус.

 
 

7 града, които трябва да посетите през есента

| от chronicle.bg |

Есента е най-красивият сезон за пътуване. Шарените листа, умиращото слънце, светлината...всичко в есента е толкова красиво, че чак боли.

Поради някаква причина тя не е най-популярния сезон туристически, което я прави още по-подходяща за пътуване.

В галерията сме подготвили 7 града по наш избор, които е добре да посетите през октомври и ноември. Единият е български…и никога няма да познаете кой е.

 
 

Звездите, които никога няма да видим голи

| от chronicle.bg |

Голите сцени в киното са прекрасни, но и много сложни. Често актьори и актриси разказват как, за да излезе една еротична сцена добре на камера, тя изглежда ужасно в действителност.

Някои от звездите обаче отказват да се снимат голи и изтъкват доста добри причини. Някои имат деца и не мислят, че е удачно като родител да се разхождаш гол по екрана, не им харесва естетиката на голите сцени, или просто не е тяхното нещо и не се чувстват удобно.

Част от хората в галерията ни нямат абсолютно чисто досие по отношение показване на малко кожа. Те са там, заради генералната им нагласа към този тип сцени.

 
 

Какво празнуват българските лекари?

| от |

„Лош лекар“ е като „дебел пилот“ или „стриптийзьорка с целулит“. Някак не върви. Всички професии носят стереотипите си , но при лекарите е най-страшно. Не помня някой да е вдигнал шум до Бога за това, че пилотът е приземил самолета така че всички пътници са се сдобили със синини на задниците. Напротив, хората си отдъхват, потъркват натъртените части и пляскат от благодарност, че самолетът все пак се е приземил.

Никой не тръгва да оспорва решението на пилота да дрънне самолета на пистата по-грубовато, може би защото никой не разбира от пилотската професия. А може би защото в Google има доста повече отговори на въпроса „Какво да си набутам в носа при остра хрема?“, отколкото на въпроса „Как да приземя самолет гладко?“

В лекарския кабинет нещата стоят другояче. Никой не ръкопляска, а хората си тръгват сърдити и със заплахи, че „‘ще се обадят в здравната каса“, ако лекарят не им се е усмихнал на влизане, ако не е изслушал оплакванията им от 1968г. насам, или ако не им е казал, че няма нужда да плащат, защото, нали, са здравно осигурени. Тоест – всичко им се полага безплатно.

С диагнозите и терапиите нещата тотално излизат извън контрол. От висотата на интернет форумите, фейсбук групите, прочетеното в „Журнал за жената“ и чутото в „На кафе“, пациентите масово оспорват решенията на лекарите. Те са винаги в бойна готовност да напишат в социалните мрежи, че „Докторката ми изписа антибиотик, но аз, РАЗБИРА СЕ, няма да го пия. Кажете нещо друго, с което мога да оправя двустранна си пневмония“.

Разбира се, е нормално хората да бъдат свръхизискващи към лекарите. Все пак онези държат в ръцете си здравето и живота им. Както и, впрочем, пилотите.

Българските лекари, тези ненавистни пешки на фармацевтичната мафия, тези презряни служители на общественото здраве, днес имат професионален празник. Въпросът е обаче, има ли какво да празнуват?

Може би финансовата си благосъстоятелност. Да, ама като изключим една шепа известни лекари, които се появяват по билбордовете, кориците на списанията и ТВ предаванията, заедно с още няколко мастити гинеколози и пластични хирурзи, повечето лекари у нас не карат Maserati и не живеят в позлатени палати в бароков стил. Самите факти, че в лекарските среди има корупция и че младите медици бягат от България като от остро заразна венерическа болест на жизнения стандарт, говорят, че едва ли лекарите ни празнуват материалното си благополучие.

Може би празнуват благодарността на пациентите. Ако се разровите малко в социалните мрежи обаче, или поседите за няколко часа в лекарски кабинет, ще видите, че не е и това. Свидната родна всезнайковщина, съчетана с хистеричното „търсене на права“, което избуя сред останките от социализма и с невротичното изискване за „добро обслужване“ в лечебните заведения, направо забиха в земята онези единици хора, които изпитват и изразяват признателност към лекари, от които са получили помощ.

Черните овце в съсловието, които искат подкупи, за да отпуснат направление, назначават излишни оперативни интервенции, за да вземат пари от клинични пътеки, забравят в коремите на пациентите инструменти с размера на градински лопати, и крещят на родилки с 10см разкритие, също не помагат. Нито помагат медиите, които хващат случаите с въпросните черни овце, напудрят ги е възмутени коментари и псевдоекспертни оценки, и ги раздухват максимално, така че да не остане никакво съмнение, че доверието между лекар и пациент е остаряло понятие, което трябва да се смаже в прахта.

Добре де, все нещо трябва да празнуват. Все пак са избрали да лекуват хора, вместо да станат регионални мениджъри на малка фирма за производство на плюшени калъфи за смартфон. Ако не са парите и пациентската благодарност, вероятно е самото удоволствие от работата.

Колкото и странно да звучи, че някой може да изпитва удовлетворение от гледането на големи, черни бенки под лупа или от смяната на катетър, много лекари наистина обичат самото естество на работата си.

Ако си смазан обаче от една система, която е превърнала работата ти в ежедневна борба с административни чудовища, недоволни пациенти и неудовлетворително заплащане, смяната на катетри не е достатъчна, за да те накара да обичаш професията си. И ставаш отегчен и ядосан.

Което е съвсем ОК за регионалните мениджъри, но никак не е приемливо за лекарите. Както, впрочем, и за пилотите.

 
 

Джордж Сондърс спечели наградата „Ман Букър“

| от chronicle.bg, БТА |

Американският писател Джордж Сондърс спечели известната литературна награда за книга на английски език „Ман Букър“, предадоха агенциите.

Преди обявяването на наградата Сондърс беше фаворит на букмейкърите сред шестимата финалисти. Американският писател беше удостоен с отличието за книгата си „Линкълн в Бардо“.

Романът фокусира вниманието върху смъртта на сина на Ейбрахам Линкълн – Уили – на 11-годишна възраст.

Сондърс стана вторият американски писател, спечелил наградата. Миналата година тя бе присъдена на сънародника му Пол Бийти за неговата книга „Разпродажбата“.

Един от съперниците на Сондърс беше друг американски писател, Пол Остър, авторът на „Нюйоркска трилогия“. Остър, който тази година отпразнува 70-годишнината си, кандидатства за приза със 17-ия си роман „4, 3, 2, 1″. Сред финалистите за наградата бяха още американката Емили Фридлънд с дебютния си роман „История за вълци“, две британки – шотландката Али Смит с четвъртия си роман „Есен“ и 29-годишната Фиона Моузли с дебютния си роман „Елмет“- и Мохсин Хамид, който има британско и пакистанско гражданство, с книгата си „Западен изход“.

Наградата „Букър“ е учредена през 1969 г. През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат „Ман груп“, който я преименува на „Ман Букър“. До 2014 г. за нея можеха да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, в която фигурират бившите британски колонии. Победителят получава парична премия от 50 000 британски лири.