Сирене Бри, запечено с хамон и сос „Холандез“

| от |

Необходими продукти:

За сиренето:
125 г сирене Бри
80 г хамон или прошуто
1 домат
2-3 стръка от бялата част на пресен лук или праз лук
2 скилидки чесън
30 г филирани бадеми
мастика на вкус
копър
30 мл зехтин помаче
сол
черен пипер

За сос „Холандез“:
2 жълтъка
200 г краве масло
1 к. л. ябълков оцет
1 с. л. бяло вино

Начин на приготвяне на сиренето:
Задушаваме чесъна и нарязания на кубчета пресния лук. Добавяме нарязаните домати, овкусяваме със сол и черен пипер и сипваме бадемите. Поръсваме с копър и малко мастика и отстраняваме от огъня. Разрязваме сиренето наполовина и го печем в сух тиган до придобиване на хубав златист цвят и от двете страни. При допир сиренето трябва да бъде меко и течно във вътрешността си.

Начин на приготвяне на сос „Холандез“:
Избистряме маслото в микровълна фурна или на котлона, докато отделим млечната от маслената част и течността стане прозрачна.
На водна баня при непрестанно бъркане затопляме жълтъците, след което прибавяме виното и оцета. На тънка струя сипваме избистреното масло, отново без да спираме да бъркаме, докато се получи гладка и хомогенна смес.
Поставяме нарязания на тънки ленти хамон в края на чинията, в средата й в ринг изсипваме зеленчуците, поставяме сиренето и заливаме със соса. Печем във фурна на 240°С до златисто.

 
 
Коментарите са изключени за Сирене Бри, запечено с хамон и сос „Холандез“