Сиена – малкото бижу на Тоскана

| от Дарио Диониси |

Още от началото на пребиваването ми във Флоренция започнах да планирам бъдещите пътешествия из Италия. Първоначално имах за задача да обиколя по-близките места около Флоренция (заради малкото свободно време, което имах от университетските ми ангажименти). Така и реших да се насоча към един град, който смело мога да кажа, че е едно същинско средновековно бижу – Сиена. (От Флоренция се стига за 40 минути с влак до Сиена, като цената на еднопосочен билет е 8 евро).

Това е град, който притежава неизмеримо културно наследство в региона на Тоскана. Той е сравнително малък град с 55 000 население, но точно това придава и уникалната атмосфера на града. Още от самото пристигане в града човек може да усети витаещото спокойствие и уют по малките улички, пълни с история. По време на посещението ми в Сиена, тя бе провъзгласена за столица на културата на Италия за 2015 г. Това според мен представлява голямо призвание за града и жителите му, тъй като знаем каква е конкуренцията в Италия по отношение на културата.

2
Торе дел Манджа (Torre del Mangia)

Любопитни факти за Сиена:

Сиена е вечният съперник на Флоренция, през историята двата града (кралства) са водили безброй много битки, което довело до последствия и отслабването на Сиена, превръщайки я във второстепенен град в Тоскана;

В Сиена се намира първата банка в света, основана през 1472, която и  до ден днешен работи;

Относно забележителностите на Сиена. Градът може да е малък, но притежава значителни и несравними сгради. Като започнем с най-известната забележителност Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) представлява средновековен площад, който е определен като един от най-хубавите в Европа. Любопитно е, че площадът е построен на мястото, където се свързват трите хълма, върху които се намира и самият град. Площадът е завършен през 13 век, като се превръща и в горещата точка на града. Важно е да се отбележи, че на това място се осъществява традиционен фестивал за Сиена – тъй нареченият Палио, което представлява конно надбягване.

Полезна информация:

Площадът е заобиколен от заведения, на които може да седнете и да се наслаждавате на италианската атмосфера в компанията на една паста и чаша вино;

Конните състезания се състоят два пъти в годината – юли и август;

Следващата забележителност е Торе дел Манджа (Torre del Mangia), на която не успях да се кача, за съжаление. Тя се намира на самия площад и символизира Сиена в разцвета си. Построена е през 1348 година, като височината й е 88 метра, колкото катедралата на Сиена. Вярва се, че неслучайно двете сгради са с еднаква височина, а целта им е била да покажат, че църквата и държавата са равнопоставени. Самата кула е част от Палацо Публико (Palazzo Pubblico), което може да се каже, че е олицетворение на италианската архитектура. Може да се забележи как сградата е построена през различните периоди (първия етаж е каменен, а нагоре – тухлен). В наши дни сградата служи за кметство и музей на изкуството.

3
Катедралата на Сиена (Duomo di Siena)

Полезна информация:

Торе дел Манджа:

Зимно работно време (16 октовмри – 28 февруари):

Всеки ден: 10:00 – 16:00 (Последен вход: 15:15)

Лятно работно време (1 март – 15 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Цена: 10 евро, безплатно за лица под 6 годишна възраст;

От кулата може да се насладите на една богата панорама на средновековния град;

 

Палацо Публико:

Зимно работно време (1 ноември – 15 март):

Всеки ден: 10:00 – 18:00 (Последен вход: 17:15)

Лятно работно време (16 март – 31 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Работното време подлежи на промени по време на конните състезания!

Цена: 9 евро, с резервация – 8 евро; За групи над 15 човека – 8 евро, а с резервация – 7.50 евро

Лица под 11 годишна възраст, студенти и хора с увреждания 4.50 евро, с резервация 4 евро;

Мястото предлага и комбиниращи билети на стойност 20 евро;

Последната забележителност за деня, която успях да видя бе Катедралата на Сиена (Duomo di Siena). Това е средновековен шедьовър, създаден през 1286 (???) година, като сградата е изцяло построена чрез бял, зеленикаво-черен и червен мрамор. Самото дуомо впечатлява с външните си фасади, които показват и различните стилове архитектура, които са се ползвали (класически, романски и готически стил).

 

Полезна информация:

Работно време:

1 март – 2 ноeмври: 10:30 – 19:00

3 ноември – 28 февруари: 10:30 – 17:30

26 декември – 6 януари: 10:30 – 18:00

През неделите на месец март: 13:30 – 17:30;

Вход:

Катедралата и библeотеката в нея: 4 евро

5

За автора:

Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите, както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 

Doctor Who е жена? И къде да я гледате, преди да я гледате в шоуто

| от |

Това ли е началото на края, в което красивите мъже със секси акцент в киното и телевизията ще бъдат заместени от еквивалентни им жени, които ще правят нещата почти като тях, ама не точно? Това е въпросът, който всеки нормален фен на Doctor Who си задава в последната една седмица, след като беше обявено, че 13-тият Доктор ще бъде жена. Първата в историята на най-дълго излъчваното британско шоу.

Защо това е нужно? Никой не знае. Дали това е добро? Отново ще получите същия отговор.

Половата подмяна на персонажи започна още от новата версия на „Ловци на духове“, мина през „Бандата на Оушън“ и финишира на малкия британски екран. И да, това е едва началото! То би било добро и интересно като промяна, ако не носеше в себе си дъх на самоцелност и претенция, каквото лъщи и мирише, така както миришат неприятните парфюми.

Нуждата от равенство и тъжна безполовост се влива в така наречения ентъртеймънт, с бавни, но сигурни крачки.

Някои хора и фенове реагираха остро на появата на младата британка Джоди Уитакър в ролята на 13-тия Доктор в Doctor Who. Някои бяха шокирани, а онези възпяващи равенство, безсексие и безполовост, провъзгласиха британците за откриватели на топлата телевизионна вода.

Истината е, че избирането на женски образ, който да замести мъжки във вселената на Doctor Who e нещо, което е правено вече, при това успешно и феновете го знаят. Най-големият архи-злодей и нечовешки копелдак Мастъра беше мъж дълги години, преди в неговите обувки да влезе подлата Миси (в ролята чудесната шотландка Мишел Гомез).

Телевизията познава и други такива промени – Уотсън стана жена, както и Мориарти. Благодарим, за което NBC!  Но истината е, че на екип на Elementary им се получи добре. Не блестящо, но прилично. Което най-вероятно се дължи най-вече на Луси Лиу и Натали Дормър, които влизат в ролите.

Но да се върнем на Doctor Who. За първи път от близо 60-годишната история шоуто си позволява да промени пола на основния си персонаж. То е правило всякакви глупости – някои успешни, други не – и е доказало, че нищо не е в състояние да го спре.

Новият Доктор бележи и появата на нов шоурънър в редиците на сериала. Стивън Мофат, който водеше сценарния екип от няколко години насам, поел щафетата но Ръсел Т. Дейвис, изпява лебедовата си песен на финала на тази година. С оттеглянето на 12-тия Доктор и Питър Капалди в ролята му, Мофат дава капитанското място на сценариста Крис Чибнал. Именно тогава Джоди Уитакър официално влиза в обувките и ТАРДИС-а на Доктора.

След нова година Doctor Who ще бъде направо чисто нов, както се случи преди време, когато Мат Смит пое ролята от Дейвид Тенант. Всяка регенерация на Доктора е трудна за зрителите и феновете, а някак вярваме, че тази специално ще бъде най-хард. Още не знаем дали идеята жена да бъде Доктора е добра, но знаем, че леко ни плаши.

Самата Джоди Уитакър е приятно момиче, което прави големите си крачки към по-комерсиалното кино. И докато я чакаме като Доктора, в галерията горе може да видите няколко нейни роли, които й се получават добре.

 
 

Мишел Пфайфър влиза в „Ант-Мен и Осата”

| от chronicle.bg по БТА |

Холивудската звезда Мишел Пфайфър е най-новото попълнение в актьорския състав на комиксовия филм „Ант-Мен и Осата“.

Съобщението е направено от компания „Марвел“ на изложението Комик-Кон в Сан Диего, САЩ.

Пфайфър ще се превъплъти в ролята на Джанет ван Дайн, за която беше спрягана друга холивудска звезда – Шарън Стоун. Джанет е майката на Хоуп ван Дайн/Осата (Еванджелин Лили) и изчезналата съпруга на Ханк Пим (Майкъл Дъглас).

Зрителите отново ще видят Лили и Дъглас в познатите им образи от оригиналния филм „Ант-Мен“.

В ролята на Човека-мравка ще се завърне актьорът Пол Ръд. Режисьорът на „Ант-Мен“ Пейтън Рийд ще застане зад камерата и за продължението. Актьорският състав включва също Майкъл Пеня и Лорънс Фишбърн.

Филмът „Ант-Мен и Осата“ трябва да излезе на екран на 6 юли 2018 г.

 
 

Кит Харингтън и Роуз Лесли не са сгодени

| от chronicle.bg, БТА |

Кит Харингтън не е предлагал брак на приятелката си, актрисата и негова бивша екранна партньорка в „Game of Thrones“ Роуз Лесли.

Представител на 30-годишния Харингтън е опровергал за в. „Метро“ публикацията на сп. „Life and style“, че актьорът е организирал романтична вечеря на свещи, по време на която е помолил своята изгора да стане негова съпруга.

Имената на Кит Харингтън и Роуз Лесли за първи път бяха свързани през 2012 г., когато актьорите играеха Джон Сноу и Игрит. Екранното им партньорство продължи във втория, третия и четвъртия сезон на хитовата поредица.

Харингтън, който все още е част от актьорския състав на любимия ни сериал, преди е споделял, че Роуз Лесли е най-големият му дар от сериала.

 
 

Досиетата CHR: Актрисата Шанън Ричардсън и писмата й с рицин

| от chronicle.bg |

„Това писмо е нищо в сравнение с това, което ви готвя, господин Президент. Ще трябва да убиете мен и семейството ми преди да се доберете до оръжията ми. Всеки, който приближи до къщата ми, ще бъде застрелян право в лицето.“

Годината е 2013-та а получателят на съобщението е не кой да е, а президентът на САЩ Барак Обама. Освен него подателят изпраща подобни писма и до кмета на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг и Марк Глейз, директор на организация на против незаконното притежание на оръжия.

Но нищо не е такова, каквото изглежда. Подателят е 35 – годишната актриса Шанън Ричардсън от Тексас. Макар да участва за кратко в сериалите The Walking Dead и The Vampire Diaries, тя става известна с изпращането на писма, намазани с рицин до висши държавници, сред които президентът Барак Обама.

Portrait Images Of Actress Shannon Rogers Guess Richardson Who Has Been Arrested In Connection With The Mailing Of Ricin-laced Letters To President Barack Obama And NYC Mayor Michael Bloomberg
Шанън и Нейтън Ричардсън; Getty Images

А мотивът е далеч по-прост и банален отколкото изглежда – отмъщение. Съпругът, Нейтън Ричардсън,  подава молба за развод и тя решава да му го върне. Един майски ден, след като той отива на работа, тя изпраща писма до въпросните личности, като планът й е да обвини съпруга си за деянието. Отива на 90 километра от жилището си в Ню Бостън – в Шривпорт, Луизиана, и изпраща три намазани с рицин писма. След това отива в полицията и съобщава за извършеното, според нея от мъжа й, престъпление. Жената наивно си мисли, че нито едно от писмата няма да бъде отворено в администрацията на държавния глава поради съображения за сигурност, но това ще бъде достатъчно, за да обвинят съпругът й.

Сметките й обаче излизат криви. След около месец тя е разкрита и започва съдебен процес. През юли 2014 г. присъдата е произнесена – 18 години затвор за притежание и произвеждане на високотоксично вещество.

По време на разпитите заявява, че не е лош човек и не е искала да нарани никого. Това обаче не смекчава обстоятелствата и не прави постъпката й по-приемлива за разследващите. След забелязани неточности в отговорите й, те задълбават oще. Става ясно, че Шанън Ричардсън е купувала семена и продукти по Интернет, за да произвежда рицин. Веществото е изключително опасно и води до болезнена смърт при поглъщане, инжектиране или вдишване на изпаренията му. По-късно самата тя признава, че е купувала семена от растението рицин, опитвайки се от тях да извлече токсичната течност. Всичко това е купувано през профили и сметки на името на съпруга, за които той не е знаел.

Първоначално я грози максималната присъда, но след направени самопризнания, тя е „смекчена“ на 18 години  затвор. Освен тях, жената трябва да плати глоба от 367 хил. долара.

Portrait Images Of Actress Shannon Rogers Guess Richardson Who Has Been Arrested In Connection With The Mailing Of Ricin-laced Letters To President Barack Obama And NYC Mayor Michael Bloomberg
Getty Images

Случаят с Шанън Ричардсън е  типичната история в стил Агата Кристи. Съпружеска двойка, която  е в процес на развод.  Жената решава да вземе нещата в свои ръце и да отмъсти. Фактът, че се изявява като  актриса прави нещата една идея по-екстравагантни. Имаме и типичните за дребните престъпници  недомислие и наивност, че не само ще им  се размине, но и планът им ще проработи. Но явно никой не бива да подценява американското правосъдие. Прокурорът на Тексас твърди, че това е най-странния криминален случай на територията на щата.