Шоколадовата криза на хипстърите

| от chronicle.bg |

Ако не сте чували за шоколада на Mast Brothers, значи не сте истински хипстъри.

Бруклинската компания продава ужасно скъп и красиво опакован крафт шоколад. Може да се окаже обаче, че хипстърският шоколад не е това, което е.

Според блогър от Далас, който пише за храни, двамата известни бруклински братя, които стоят зад компанията, лъжат за произхода на своите шоколади. Те твърдят, че сладкото удоволствие правят сами от какаовото зърно до шоколадовото блокче. Според блогъра обаче двамата братя просто са взели обикновен шоколад и са го разтопили, за да го продават после като луксозен хипстърски шоколад, които им печели уважението в кулинарния свят.

От 2007 насам братята Рик и Майкъл Маст твърдят, че шоколадът им идва от конкретен източник, а всички какаови зърна са създадени не просто в една и съща държава, но и от една ферма, така че всяко от тях носи отпечатъка на домашното стопанство. Това дава на потребителите усещането, че купувайки шоколад от Mast Brothers, подпомагат малките стопанства, издържали на натиска от глобализираната машина на шоколадовата индустрия.

Блогърът, който се представя като Скот, обаче публикува серия от разкрития за двамата братя шоколатиери, които изданието Quartz проверява. Оказва се, че бизнесът си те започват, разтопявайки френски шоколад, който опаковат в красива хартия и продават за 10 долара.

Когато компанията се разраства, двамата започват с опитите си наистина да правят сами шоколад, използвайки определен източник на суровини, но тогава качеството на продукта им рязко спада.

Двамата братя вече не се приемат като вещи в шоколадовия занаят шоколатиери, а като измамници.

Маст отричат всички обвинения, но определено има за какво да се тревожат. Блогърът Скот, вече стана причина за съсипване репутацията на друга шоколадова компания – през 2006 година той откри, че Noka Chocolate използват заводски шоколад, а не специални какаови зърна за производството на продукта си.

 
 
Коментарите са изключени за Шоколадовата криза на хипстърите

Повече информация Виж всички