Шинейд О’Конър ни каза, че е съсипана. На някой да му пука?

| от chronicle.bg |

Тази седмица Шинейд О’Конър публикува видео от Ню Джърси, на което тя се намира в хотелска стая и споделя с феновете си жестоката си борба с психичната болест – такава, каквато е. До последния брутален детайл.

В това видео тя е разтърсена, ужасена и самотна. Ядосана, уязвима, със счупено сърце. Фрустрацията в очите и гласа й може да се докосне.

„Хората, които страдат от психични разстройства са най-уязвимите хора на света“, казва тя. „Трябва да се грижите за нас. Ние не сме като другите“.

Видеото е шервано хиляди пъти, но дали това има значение?

След смъртта на знакови фигури като Крис Корнел и Честър Бенингтън наскоро, както и Робин Уилямс и Кърт Кобейн преди това, светът внезапно се изпълни със скърбящи фенове, които споделят песните на своите идоли, предлагат трибуна, пишат във Facebook колко е важно да се говори открито за психичните заболявания т.н. За няколко дни.

Часове след самоубийствата социалните мрежи се превръщат във виртуални паметници, сред които се върти един основен въпрос: „Можехме ли да видим знаците? Симптомите им, към нещо толкова ужасно ли сочеха?“

Шинейд е неонов знак. Тя е ярък, светещ билборд. Всяка нейна дума и сълза е сигнална ракета, които полита в нощното небе с надеждата да бъде видяна. Тя ни казва къде е и къде да я намерим. Показва ни какво е да живееш с психично заболяване, моли ни да ни пука, да не стигматизираме, да бъдем съпричастни. Тя ни казва директно, че когато нейната ненавременна според нашите стандарти смърт се случи, това не бива да ни шокира.

Истината обаче, и тя е по-жестока от самото заболяване, е че никой не обича да гледа как хора реват в хотелски стаи и изглеждат слаби, разголени, нещастни. Не искаме да се докосваме до тях, дори гледайки видеа, защото се страхуваме – че можем индиректно да се заразим. Дистанцираме се, отдръпваме се, омаловажаваме тяхното страдание и заклеймяваме симптомите им като „лигавщина“.

Превръщаме ги в призраци.

Не правим това с онкоболните. Нито с хората със сърдечно-съдови заболявания, или онези, които са покосени от остра инфекция. Не им се поидграваме, не ги наричаме „слаби“, не поставяме под въпрос изборите им – и със сигурност не ги изоставяме да се борят сами.

Единственото, което правим наистина добре що се отнася до хората с психични заболявания, е да им издигаме онези виртуални паметници и да пуснем по една Facebook сълза, когато вече не са сред нас. Само дето тогава вече няма значение.

Шинейд казва: „Помогнете на мен и на хората като мен, докато още сме тук“. Тя моли онези, които я гледат, да направят стъпка в бурята на психичната болест и да спасим онези, които са заклещени в нея. Тя моли да помогнем на актьорите и на певците, които водят борба с тези разстройства. Но и на полицаите, на учителите, както и на домакините. Тя моли да погледнем при възрастните двойки, при гимназистите, при ветераните. Тя моли от името на милионите хора с психични болести, които нямат силата или трибуната да пуснат такова видео сами.

Надяваме се повече от нас да се я чуят. Надяваме се, че някой, който е достатъчно близо до нея, може да я достигне и да й каже, че има за какво да се бори, че е красива, че не е сама, че има значение, че има смисъл. Надяваме се, че ние всички можем да отправим тези послания до нашите родители, съпрузи, деца, приятели, съседи и колеги, които се нуждаят от тази подкрепа. Надяваме се, че скоро хората ще започнат да третират психични заболявания като значими и понякога смъртоносни – каквито са.

Надяваме се, че ще започнем да обичаме и да приемаме тези хора – вместо да постваме сърцераздителни писма по стените им, след като си отидат.

 
 

Шинейд О’Конър ни каза, че е съсипана. На някой да му пука?

| от chronicle.bg |

 Мъже в тесни костюми борят злото по улиците на космополитен град. Жени в смели и секси униформи спасяват света от лоши хора, които искат да изтребят всички девици… Сюжетите за филми и съответно сериали за супергерои няма голямо разностилие, и може би именно затова се харесват толкова много от хората.

Ярката борба между доброто и злото, олицетворено от мъж в плащ и хилещ се зъл нещастник с бомба, скрита в джоба, датира от отдавна и е преляла в модерната поп индустрия, като лепкава течност в чай. Тя е тук, за да остане.

Най-новият сериал за супергерои, дело на Netflix – The Defenders, излезе този петък и целият му сезон вече е наличен. По този повод, пък и без повод, ние селектираме 5 добри сериала за доброто и злото в света на супергероите, които може да изгледате преди това.

 
 

Шинейд О’Конър ни каза, че е съсипана. На някой да му пука?

| от chronicle.bg |

Lenovo обяви актуалните си финансови резултати и малко изненадващо те не са добри. Китайският производител губи доминиращата си позиция на глобалния пазар на персонални компютри, а мобилното им подразделение продължава да е на загуба.

За периода април – юни 2017 г. компанията отчита загуби от 72 милиона долара, на фона на очаквани 32.9 милиона долара печалби.

Реакцията на борсата не закъсня и акциите на Lenovo паднаха с 4.2 процента, достигайки най-ниско ниво за повече от година насам. Така в шест от последните седем тримесечия компанията регистрира отрицателен резултат.

Най-зле стоят нещата на РС пазара, където Lenovo предаде водещата си позиция. Печеливши са НР и Dell, които изглежда са успели да си върнат част от загубените клиенти. HP излиза с много малък процент на първа позиция.

 
 

Шинейд О’Конър ни каза, че е съсипана. На някой да му пука?

| от chronicle.bg |

Музикантът от популярния шведски поп квартет АББА Бени Андершон ще издаде албум със свои композиции и изпълнения на пиано, предаде Контактмюзик.

Тавата е озаглавена „Пиано“ и ще види бял свят на 29 септември. В нея са включени 21 популярни хита на музиканта от АББА, изпълнени на пиано. „Композициите, включени в албума, са неразделна част от мен! По време на записите имах чувството, че изпълнявам своите мемоари!“, коментира новата си продукция Андершон.

Шведската група АББА се раздели през 1982 година, но Бени след това издаде девет албума със своя състав „Бени Андершон Оркестра“.

 
 

Шинейд О’Конър ни каза, че е съсипана. На някой да му пука?

| от chronicle.bg |

Популярната актриса от британските сериали Пола Уилямсън възнамерява да се венчае за един от най-закоравелите английски рецидивисти – Чарлз Бронсън, излежаващ доживотна присъда, съобщава в. „Дейли мейл“.

Това ще бъде третият брак за 64-годишния затворник. За своето 43-годишно пребиваване зад решетките той е успял да смени 120 места за изтърпяване на наказанията. По време на пребиваването си в тях 38 години той е излежал изолиран в единична килия. Бракът ще бъде сключен в затвора в Уейкфийлд.

„Въобще не съм си представяла, че животът ми ще претърпи подобен обрат, коментира актрисата. Любовта може да бъде зла, но Чарлз в никакъв случай не е чудовище! Ние искаме да бъдем нормална двойка и в деня на венчавката ни той няма да бъде затворник, а младоженец!“.

Бронсън направил предложение на Пола през месец февруари 2017 година. Истинското име на затворника е Майкъл Гордън Питърсън, но той се прекръстил на известния холивудски актьор и взел имената му за свой псевдоним. Първата си присъда той получава през 1974 година за въоръжен грабеж. Чарлз не веднъж е пребивал надзиратели и съкилийници, с което си спечелва славата на най-жестокия затворник в историята на Великобритания. През 2008 година излезе филмът „Бронсън“, разказващ за жизнения му път и в който Том Харди изпълни главната роля.