Шарлота с малинов мус

| от |

Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.  

Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…

Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение. 

Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bgна страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.

A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!

Шарлота с малинов мус от Венцислава Славчева
10343539_518061751638991_3660268828933204652_n
Един пакет бисквити за тирамису (савоярди ) – 400гр.,
За блата – 3 яйца с стайна температура, 100гр. брашно, 100гр. захар.
За муса – 10 гр желатин предварително накиснат в студена вода , 400мл прясно мляко , 3 равни супени лъжици нишисте ( 40гр ), 1 жълтък 200гр ( 3/4 ) захар , 400- 500гр замразени малини + 150гр захар , 300мл студена сметана . 
За сиропа – 2ч.ч вода ,250гр захар (1ч.ч +1/4 )
Опечете пандишпановата платка – Разбийте с миксер трите яйца с захарта до кремообразна смес леко прибавете брашното и разбъркайте .Опечете на 180 гр . Охладете готовия блат разрежете на две .Аз съм използвала с форма размер 23см. Това може да го направите един ден по – рано за да си спестите време .
Приготвяне на муса – в съд сложете малините и захарта сварете , докато се размразят и се разтопи захарта. Не е необходимо да завират.Сложете в по голяма цедка (сито) полученото пюре и мачкайте докато се филтрира възможно най- много. Целта е да се премахнат семената на семките, ако смятате че няма да ви пречат просто пропуснете този етап. Целта е да се получи гладко пюре .Пригответе крема от млякото, жълтъка, захарта, разтвореното нишeсте ( в малко мляко ). Дръпнeте от огъня прибавете разтопения желатин, малиновото пюре. Охладете в хладилник като бъркате по често ( важно е !) и следете кога започва да се желира крема. Разбийте студената сметана, запазете в хладилник. Когато плодовия крем е полужелиран прибавете сметаната. Леко разбъркайте пазете обема на сместа.
В ринг или тортен обръч сложете една от платките сиропирайте и започнете да нареждате бисквитите , които предварително леко потапяйте в сирoпа .Не ги оставяйте да киснат – ще се раздробят !.Може малко да е трудно докато се наредят в началото .Слагайте ги поръсената страна с захар навън.Сложете 1/2 от крема. После ред бисквити.отново сиропирани и останалата част от крема .Сложете останала пандишпанова платка сиропирайте отново. Гарнирайте по ваш вкус с разбита сметана или… каквото искате. Охладете поне 6-7 часа преди да свалите ринга. Аз съм използвала шоколадов ганаш – 50 гр черен шоколад, 30мл течна сметана и 1 – 2 ч.л масло с стайна температура. Намажете фино платката с маслен крем охладете и залейте с охладения ганаш.
 
 

Най-гиздавите SUV автомобили на Автосалон София

| от chronicle.bg |

SUV автомобилите отдавна излязоха от калните пътища и влязоха по тесните, софийските улички. В началото това ни дразнеше, но впоследствие чарът на вдигнатите, едри коли ни спечели.

На автосалон София SUV колите доминират категорично. В галерията може да видите най-атрактивните от тях.

 
 

7 града, които трябва да посетите през есента

| от chronicle.bg |

Есента е най-красивият сезон за пътуване. Шарените листа, умиращото слънце, светлината...всичко в есента е толкова красиво, че чак боли.

Поради някаква причина тя не е най-популярния сезон туристически, което я прави още по-подходяща за пътуване.

В галерията сме подготвили 7 града по наш избор, които е добре да посетите през октомври и ноември. Единият е български…и никога няма да познаете кой е.

 
 

Турция финансира изоставено сръбско летище

| от chronicle.bg |

Турция ще финансира завършването на летище „Morava” в Кралево, централна Сърбия. Това се случва 5 години след като главната сграда е била построена, но не се използва. Новината идва след среща на сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата с турския му колега.

Инвестицита е в размер на 10 милиона евро като парите ще отидат за обновяване на пистата на летището. Основният му терминал беше завършен през 2012 година и струва 22 милиона евро, но 2200-метровата писта може да понесе единствено малки турбовитлови самолети.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посети Сърбия тази седмица заедно с министри от кабинета си и делегация от над 100 хора от бизнеса. Той каза, че първата дестинация на обновеното летище “Morava” трябва да е Истанбул. Част от областта Рашка в Сърбия, където се намира Кралево, има близка историческа връзка с Турция и затова се очаква много хора от там да използват локалното летище за полети до Истанбул, вместо това в Прищина.

 

Това са вторите 10 милиона евро, които Турското правителство инвестира в летището. Първите са отпреди 4 години. Вторите щяха да бъдат представени като дарение също по това време, но през октомври 2013 година отношенията между двете страни се усложняват и тогавашният сръбски министър на строителството и урбанизацията отказва дарението. Той заявява, че държавата сама ще финансира строежа – нещо, което в последствие не се случва. Миналата година летището в Белград дарява 300 000 евро за ремонта, но те са крайно недостатъчно.

 

Wizz Air скоро каза, че следи развитието на летище „Morava“ и може да го добави към мрежата си, когато то е завършено.

Съоражението се очаква да подпомогне силно локалната икономика, защото се намира между няколко индустриални града и е близо до автомобилния завод Fiat-Zastava. Очаква се и скок в туризма.

 

 
 

Звездите, които никога няма да видим голи

| от chronicle.bg |

Голите сцени в киното са прекрасни, но и много сложни. Често актьори и актриси разказват как, за да излезе една еротична сцена добре на камера, тя изглежда ужасно в действителност.

Някои от звездите обаче отказват да се снимат голи и изтъкват доста добри причини. Някои имат деца и не мислят, че е удачно като родител да се разхождаш гол по екрана, не им харесва естетиката на голите сцени, или просто не е тяхното нещо и не се чувстват удобно.

Част от хората в галерията ни нямат абсолютно чисто досие по отношение показване на малко кожа. Те са там, заради генералната им нагласа към този тип сцени.