Сепаратистите – кои са тези хора?

| от |

Кои са мъжете, които се сражават на страната на проруските сепаратисти? Откъде идват и кой ги изпраща? По всичко изглежда, че в района на Донецк са активни три основни въоръжени групировки. Дойче веле обобщава какво се знае за тях:

0,,17606677_303,00

В Източна Украйна са активни няколко въоръжени групировки, казва за Дойче Веле Олексий Мелник от киевския изследователски център „Разумков“. По неговите думи понякога е много трудно да се различи кои са бойци на проруските сепаратисти и кои – най-обикновени мародери. „Най-важното в случая е да се осъзнае, че хората, отговорни за целия този хаос, очевидно са представители на руските тайни служи – бивши или настоящи техни служители“, казва Мелник.

По информация на щаба, който ръководи антитерористичната операция на украинската армия, в Източна Украйна са прехвърлени до 2 хиляди руски агенти, чиято задача е да инфилтрират украинските структури и да вербуват бойци сред местното население. До този момент те са успели да спечелят за каузата си около 5 хиляди души, които се сражават за създаването на независима държава на име Донбас или пък за присъединяването на региона към Русия, твърди Олексий Дмитрашковски, говорител на щаба на антитерористичната операция. Кремъл отхвърля обвиненията на Киев.

Батальонът „Изток“

Изключително трудно е да се добие ясна представа за това кой точно се бие под знамената на тъй наречената „Народна Република Донецк“. Ако обобщим това, което ни казват официалните данни, публикациите в медиите и свидетелствата на очевидци, ще стигнем до заключението, че в района на Донецк са активни три основни въоръжени групировки. Едната от тях е батальонът „Изток“, ръководен от Александър Ходаковский, бивш шеф на регионално подразделение на украинските специални части „Алфа“. Предполага се, че под негово командване са около 1 000 сепаратисти. От интервюта на Ходаковски за медиите става ясно, че в неговия батальон временно са се сражавали и доброволци от Чечения. Украински журналисти пък са установили, че в това формирование има и мнозина добре обучени бойци от Южна Осетия.

Отрядът на Стрелков

Най-многочислената сепаратистка групировка е тази на Игор Гиркин, наричан още Стрелков. Самият той потвърди на няколко пъти, че е бивш служител на руската ФСБ. След като украинската армия си върна контрола над Славянск, Гиркин премести главната си квартира в Донецк. Според различни източници, армията на Стрелков наброява между 1 000 и 4 хиляди души. Повечето от тях са обучени наемници от Русия, Крим и Приднестровието, казва за Дойче Веле местен наблюдател, пожелал анонимност. Отрядът на Гиркин е оборудван с танкове и гранатомети, набавени от Русия.

Няколко интернет-сайта на т.нар. „Народна Република Донецк“ информират, че откакто Гиркин изостави Славянск и се самообяви за „главнокомандващ на Донецк“, отношенията му с командира на батальон „Изток“ Ходаковский са много обтегнати. Същите източници твърдят още, че Ходаковский не е съгласен да си поделя властта с Гиркин.

Православните бойци

Освен групировките на Ходаковский и Стрелков, в района на Донецк действа и друго въоръжено формирование – то се нарича „Руска православна армия“. Твърди се, че зад тази групировка стои самозваният губернатор на Донбас Павел Губарев. В украинските медии почти няма информация за тези православни бойци, но според руски източници те наброявали близо 4 хиляди души. Източник на Дойче Веле, пожелал анонимност, твърди на свой ред, че в т.нар. „Руска православна армия“ се сражават не повече от 500 човека.

Самият Губарев пише в социалните мрежи, че „Руската православна армия“ била „силен отряд на Народна Република Донецк“, а бойците ѝ се сражавали по убеждение. В действителност става дума за местни хора от бедните миньорски селища, които нямат постоянна работа, твърди източникът на Дойче Веле и добавя, че макар тези бойци да са обявили война на мародерстващите банди в региона, самите те нерядко влизат в ролята на мародери и плячкосват каквото могат.

Освен тези три основни сепаратистки групировки, в района на Донецк действат още няколко по-малки формирования. Информациите за тях са обаче повече от оскъдни.

 

 
 

adidas представи новите си обувки AM4LDN и AM4PAR

| от chronicle.bg |

Херцогенаурах, Германия, сряда, 18 октомври 2017. Утре (четвъртък, 19 октомври) adidas ще представи обувката adidas Made For London (AM4LDN), първата от поредица обувки за бягане, които марката създаде за ключови градове по света в собственото си съоръжение SPEEDFACTORY. AM4LDN ще бъде последван следващата седмица (четвъртък, 26 октомври) от лансирането на обувката adidas Made For Paris (AM4PAR).

Използвайки база данни за атлетите, AM4LDN е проектирана да се грижи за културата на градските бегачи в Лондон. Прозрения от атлети и инфлуенсъри са били използвани, за да се създаде обувка, идеална за различни дистанции и трасета, по които бегачите преминават до и от работните си места.

Отличавайки се с възвръщаща енергията технология на adidas BOOST, подвижна Torsion лента за олекотена стабилност, SPEEDFACTORY подложка, подсилваща стабилността и подобрено сцепление на подметките, AM4LDN е проектирана да отговори на уникалните условия за бягане, пред които са изправени различните бегачи в Лондон – от градските улици до атмосферните условия.

AM4LDN е с основен сив цвят, вдъхновен от улиците на Лондон и предпочитан от общността на бегачите в града. Сините стабилизиращи ленти и слънчевочервената подплата отразяват градските светлини и залези. Цветовете са били специално избрани, за да увеличат видимостта в условия със слабо осветление.

AM4PAR е създадена да пасне на различните жени бегачи в Париж, които са склонни да бъдат по-социални в спортните си занимания, като да тичат заедно в група е една от най-големите им мотивации.

FW17_Speedfactory_AM4_PR_London_Product_hero_RGB

Имайки същите технологични преимущества като AM4LDN, нейният олекотен дизайн я прави подходяща за къси разстояния, както и за различните условия на града – от асфалт то павета, от бетон до трева. Обувката е с открояващ се мраморен десен в приглушени розови нюанси, отдавайки почит на величествения характер на Париж. Частично светлоотразителните връзки, осигуряват по-добра видимост при здрач, докато слънчевочервената подплата символизира градския блясък при изгрев и залез.

 

Ben Herath, Вицепрезидент по дизайна на adidas Running, каза:

“AM4LDN и AM4PAR демонстрират потенциала на adidas SPEEDFACTORY да създава продукти, които са приспособени чрез процеси, използващи бази данни. И двата модела бяха проектирани със съдействието на местните общности на бегачите в Лондон и Париж – предлагайки им това, което искат, когато и където го поискат.

„И двата модела отговарят напълно на уникалните условия на градовете, в които ще бъдат носени, предоставяйки предимствата на прецизните технологии, които очаквате от adidas, и са произведени със завидна скорост.“

AM4LDN и AM4PAR ще бъдат последвани от нови модели в Лос Анджелис (AM4LA), Ню Йорк (AM4NYC), Токио (AM4TKY) и Шанхай (AM4SH).

FW17_Speedfactory_AM4_PR_London_Product_Detail_1_RGB

 
 

Как да направим перфектния чай според Джордж Оруел

| от chronicle.bg |

Според Джордж Оруел „чаят е една от основите на цивилизацията“ и както много от съгражданите си британци, той също има силно мнение за това как се приготвя напитката.

Един ден през 1946 Оруел осъзнава, че готварските книги имат скромни инструкции за приготвяне на чай и решава да се справи с тази оскъдица. Той публикува метода си в „Evening Standard“ през януари същата година. Въпросният метод е както следва:

 

1) Използвайте чай единствено от Индия или Шри Ланка. За Оруел по-евтините чайове „не вдъхват достатъчно стимул“. Също така „китайските чайове са окей, но човек не се чувства по-мъдър, по-смел или по-оптимистичен след като ги пие“.

2)Приготвяйте чая в порцелан или глинен съд и само в малки количества. Чай, направен в съд по-голям от чайник или в съд направен от метал (с изключение на калай) или с емайлово покритие, според Оруел, има лош вкус.

3) Затоплете чайника предварително. Поставете го в задната част на печката. Писателят твърди, че да се залее чайника с топла вода, за да се затопли, не е оптимален вариант.

Някои хора действително загряват съда, в който ще приготвят чай, предварително. Това се прави по две основни причини. Първо, така се избягват счупвания заради голямата разлика в температурата на горещата вода и студения съд. Второ, така вкусът на чая става по-богат, особено на черните чайове. Предварително загрятият чайник поддържа температурата на водата висока за по-дълго, а това повлиява топенето на чая.

Разбира се, по въпроса се водят много спорове. Други пък твъдят, че предварителното затопляне ощетява вкуса на по-леките чайове. Според трети няма никаква разлика…

4) Правете чая силен. Тук Оруел е непреклонен, дори въпреки факта, че по това време във Великобритания са били позволени само по 2 унции (56 грама) чай на човек на седмица. Но колко силен? Около 6 чаени лъжици с връх на четвърт чайник. Според лондончанина „една чаша силен чай е по-добре от 20 чаши слаб“.

5) Чаят трябва да плува спокойно в чашата, докато се топи. Всякакви рестрикции около движението на чаените листенца вредят на потенциала му.

6) Водата трявба да ври, когато се сипва в чайника. Джордж дори съветва съдът, в който се кипва водата, да се държи на огъня (ако печката ви е газова), докато се сипва чайника.

7) Разбъркайте чая и оставете листенцата да се въртят. Това помага на чая да се свари.

8) Ползвайте широка чаша. Това помага, твърди Оруел, да се запази напитката топла по-дълго. В малка чаша „чаят става студен преди човек дори да го е почнал“.

9) Сметаната разваля вкуса. Във Великобритания чаят се сервира с мляко, а през 40-те години млякото се е продавало без да се обира сметаната на повърхността. „Прекалено сметанестото мляко дава лепкав вкус на чая“ са думите на Джордж Ордуел.

10) Първо сипете чая и след това млякото. Това е може би най-спорната точка от рецептата. За по-любопитните: науката ни съветва (да, има изследвания по този въпрос) първо да сипем млякото, защото ако е го сипем второ топлата вода ще го нагорещи неравномерно, а това ще накара протеините да се денатурират. Тоест, ще си загубят структурата и ще се съсирят.

И отново – дали съсирените протеини вредят или обогатяват чая се спори.

11) Не го подслаждайте! Ако човек приготвя чай по руския начин, Оруел позволява подсладители. Иначе – твръдо не.

 

Бонус факт:

Държавата, която пие най-много чай на глава от населението, не е Великобритания, а Турция с почти 8 килогрма на човек.

 
 

Даяна Рос ще получи приза за цялостно творчество на Американските музикални награди

| от chronicle.bg |

Даяна Рос ще бъде удостоена с почетен приз за цялостно творчество на церемонията на Американските музикални награди следващия месец и ще го отпразнува с изпълнение от сцената.

Миналата година отличието получи Стинг, а предходни носители на приза са Елвис Пресли, Франк Синатра, Ела Фицджералд и Майкъл Джексън.

„Отне ми цял живот да стигна до тук. . .Беше удивително пътешествие за мен, изпълнено с радост и много признания“, каза 73-годишната Даяна Рос.

Иконата от Supremes вече неколкократно е пяла на сцената на Американските музикални награди и е била водеща на церемонията два пъти.
Шоуто ще бъде излъчено на живо по телевизия ABC от Лос Анджелис на 19 ноември.

 
 

7 града, които трябва да посетите през есента

| от chronicle.bg |

Есента е най-красивият сезон за пътуване. Шарените листа, умиращото слънце, светлината...всичко в есента е толкова красиво, че чак боли.

Поради някаква причина тя не е най-популярния сезон туристически, което я прави още по-подходяща за пътуване.

В галерията сме подготвили 7 града по наш избор, които е добре да посетите през октомври и ноември. Единият е български…и никога няма да познаете кой е.