Седмичен хороскоп: танци и бъдещи планове

| от Селена Астро |

Седмицата започва с Луна преминаваща през знака Стрелец.

Това ще направи понеделника подходящ за общуване с чужденци или с хора с различен от нашия мироглед. Не е изключено някои от нас да се отдадат на далечни пътувания, екскурзии, спортни занимания или авантюристични забавления.

Според хороскопа ни през целия ден ще сме разговорливи, одухотворени, но и доста палави в контактите си с противоположния пол. Не е изключено да получим изненадващи съобщения или обаждания от хора, с които бихме могли да се отдадем на интимни страсти.

Най-успешен ще бъде денят за огнените знаци Овен, Стрелец и Лъв, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Те ще имат успех в изявите и начинанията и ще постигнат значителен напредък във важна за тях сфера.

Вторник и сряда Луната ще се намира в знака Козирог, от което следва, че през тези два дни ще сме практични и по всяка вероятност ще решаваме важни и отговорни задачи.

Не е изключено голяма част от нас, най-вече кардиналните знаци Козирог, Рак, Везни и Овен, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци да имат усещането, че срещат пречки и ограничения от вън, от заобикалящите или заради обстоятелства. Важно е обаче да запомним, че колкото повече се стараем, толкова повече успех ще имаме и толкова по-ефективно ще преодоляваме затрудненията.

От четвъртък до събота на обяд Луната ще преминава през знака Водолей и това й разположение ще направи тези дни идеални за занимания с нови технологии, интернет, политика, забавления с приятели, социални дейности, както и за осмисляне на мечтите и целите ни и градене на бъдещи планове.

Много е вероятно въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци да получат съвет, подкрепа или дълго чакана помощ от познати и приятели. Те ще успеят да постигнат значителни личностни успехи и ще направят пробив за нещо, за което отдавна са имали желание.

От събота на обяд до неделя включително Луната ще пребивава в знака Риби. През този период е възможно да сме доста объркани и разсеяни. Няма да ни се занимава с практични неща и ще имаме нужда от разпускане и релакс. Добре биха ни се отразили спа процедури, плуване, йога, танци или творчески занимания.

Водните знаци Рак, Скорпион и Риби, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци ще са силно романтични и по всяка вероятност ще изкарат приятно време с любим човек.

През цялата седмица движението на Меркурий, планетата, която отговаря за начина ни на мислене и комуникация, ще съвпада с това на Уран, небесното символизиращо независимостта, нестандартността и внезапните промени.

Много е вероятно през периода голяма част от нас да имат нужда да променят различни неща в своя живот и да се разнообразят по един или друг начин общувайки с нестандартни и оригинални хора или предприемайки неочаквани рискове, действия или пътешествия.

При тях може да се очакват интересни новини или неочаквани обрати, които да ги подтикнат да поемат в нова и различна посока или да ги стимулират да се борят за нещо, на което държат и в което вярват. Много е вероятно голяма част от тях да се спуснат да реализират идеите, вижданията си или потенциала си и да намерят правилните хора и съмишленици, които да им помагат в начинанията.

 
 

История на слънчевите затъмнения – от драконите до Луната

| от Селена Астро |

В древността загадъчните слънчеви затъмнения са приписвани на свръхестествени причини. Смутени от изчезването на Слънцето посред бял ден, различните култури са се опитвали да обяснят феномена с намесата на божество, демон или зъл дух. Според китайците дракон е разкъсвал нашата звезда, според народа Шан в Азия – гигантска жаба я е поглъщала, а според викингите – Слънцето е ставало плячка на вълци, съобщава Франс прес.

Древните люде дори са правили опити да прогонят „нападателя“ – в Китай са вдигали шум, блъскайки по различни предмети, докато австралийските аборигени са разчитали на шамани да мятат отровни копия по него.

Дълго време слънчевите затъмнения са били възприемани като лоша поличба, казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество в Лондон. Трябва да мине доста време, преди човечеството да открие, че истинският виновник за изчезването на Слънцето посред бял ден е скромната Луна, която е 400 пъти по-малка от него. Въпреки това тя успява понякога да го скрие, тъй като се намира 400 пъти по-близо до Земята от Слънцето. Феноменът се наблюдава при почти съвършена подредба между трите небесни тела.

Слънчевите затъмнения са обект на изследване от хилядолетия. Между 700-ата до 50-ата година преди Христа древните вавилонци са ги описвали върху дъсчици.

Китайците внимателно са наблюдавали феномена, смятан за изключително важен за императора. Горко на онези, които не са успявали да ги предскажат. Заради това през 2137 г. преди Христа главите на двама братя астрономи, Хо и Хи, „хвръкват“.

Древногръцкият историк Херодот разказва как Талес от Милет е успял да предскаже слънчево затъмнение през 585 г., предотвратявайки битка между лиди и мидийци.

Астрономите обаче се съмняват, че Талес е разполагал със средствата да направи подобна прогноза в древни времена.

Едва през втори век от новата ера, благодарение на Птоломей, човечеството придобива познания за различните параметри, необходими за прецизно прогнозиране на слънчево затъмнение.

„По времето на Ренесанса, и със сигурност след изобретяването на телескопа и с появата на трудовете на Коперник, е трудно да се повярва, че много хора продължават да смятат пълните слънчеви затъмнения за страховити явления“, казва Маси.

Николай Коперник (1473 – 1543) допуска, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.

Едва през 17-и и 18-и век обаче учените и астрономи Йохан Кеплер, Исак Нютон и Едмънд Халей успяват наистина да „заковат“ механиката на Слънчевата система.

В наши дни астрономите вече са в състояние да прогнозират затъмненията с изключителна точност (под една секунда).
„Имайки предвид този факт, затъмненията могат да бъдат възприети като триумф на рационализма“, се посочва на сайта на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Въпреки всичко продължават да битуват някои суеверия, заради което на сайта на НАСА е поместен списък с „погрешни представи“ относно затъмненията. Сред тях са, че бременните жени не трябва да наблюдават феномена поради страх от увреждане на неродените бебета или че по време на слънчево затъмнение не трябва да се приготвя храна, защото може да бъде отровена от слънчевата радиация.

 
 

Най-високоплатените актьори взимат повече от Ема Стоун

| от Селена Астро |
Годината е 2017 и мъжете в Холивуд все още взимат повече от жените.
Снощи Forbes обяви своя списък с най-високоплатените актьори за годината, като на върха този път стои Марк Уолбърг, който е спечелил 68 милиона долара от ролята си в „Трансформърс: Последният рицар“.
Вижте в галерията кои са останалите актьори, които оглавяват списъка. 14 от тях взимат повече пари от най-високоплатенат актриса за годината, Ема Стоун.
 
Присъствието на цели трима индийски актьори в класацията е прецедент. От списъка с най-високоплатените актьори отсъстват звезди като Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Робърт де Ниро, Джони Деп др.
 
 

Най-добрите гей филми от началото на 2017 до сега

| от Селена Астро |

Филмите с ЛГБТИ участие не са най-популярните, но в последно време се появяват все повече и повече.

ЛГБТИ филмите не е задължително да изследват сексуалността на персонажите. Те спокойно могат да са криминални, например, или комедии, в които персонажите са лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър или интерсекс хора.

 

 
 

Вижте фотосесията, на която Емилия Кларк и Кит Харингтън се целуват

| от Селена Астро |

Докато нещата между Джон Сноу и Денерис, Родената в Буря (от дома Таргериен, първа с нейното име, майка на дракони, бла, бла) се затоплят, решихме, че е време да се подсетим за една фотосесия, в която Емилия Кларк и Кит Харингттън се целуват.

Тя е заснета през 2012г. и снимките са взети от списание Rolling Stone. Както може да видите, на тях изглежда като отношенията между Кларк и Харингтън да са доста топли.

„Този момент беше незабравим“, казва фотографът Пеги Сирота. „Бяхме малък екип в този ден, само няколко души на едно поле. Химията между тези двамата беше осезаема. Помолих ги да се целунат, любовта се рееше във въздуха и както се вижда от кадрите…се получи добре“.

</iframe=

Не знаем какво смята Роуз Лесли, която изигра дивачка Игрит в „Игра на тронове“ и в момента е гадже на Кит Харингтън. Подoзираме, че не е супер щастлива от новата вайръл вълна с тези снимки.

Но може да е спокойна. Към момента клюкарските издания не събират Емилия и Кит. Но екранните им герои…е, предстои да видим във финалния епизод на седми сезон другия понеделник.

Вижте снимките им в галерията.