Продават на търг телеграма от Джон Ленън

| от |

Телеграма, която Джон Ленън се извинява на някакъв диджей, ще бъде продадена на търг следващия месец.

В телеграмата Ленън се извинява, че е ударил с юмрук диджея на парти на рождения ден на сър Пол Макартни. Той я изпратил през 1963 г. след схватка с Боб Улър, който тогава работел в известен клуб в Ливърпул.

„Много съжалявам Боб. Притеснен съм от това, което направих. Какво още да кажа. Джон Ленън“, пише в телеграмата.

„Джон изпил няколко питиета и ударил Боб Улър в окото. Техният мениджър Браян Ъпщайн вероятно е накарал Джон да се извини“, казва Дийн Хармейер, един от организаторите на търга.

Освен телеграмата, по време на търга ще бъдат продадени филмов сценарий и множество предмети с подписите на членовете на „Бийтълс“. Търгът ще се проведе на 6 декември в американския град Далас./БГНЕС

 
 

Режисьорите, които започнаха кариерите си с шедьоври

| от chronicle.bg |

Да си режисьор и да направиш фурор още с първия си филм може да бъде най-добрият и най-лошият старт на кариерата ти.

От една страна е високата заявка, която показва, че имаш потенциал да създаваш качествени филми, а от друга е очакването дали ще надскочиш собствената си летва. Защото това е лакмусът за добрия режисьор. На всеки се случва да има едно добро заглавие в биографията си, трудното е да повториш успеха, с което да докажеш мястото си на върха.

Все пак киното познава немалко режисьори, чийто първи филми се превръщат в шедьоври, а следващите им са също толкова добри.

Вижте в галерията горе част от режисьорите, които започнаха кариерата си с едни от най-добрите филми на всички времена, а след това успяха да се възползват от шанса, който им беше предоставен.

 
 

Даниъл Крейг отрече, че ще се снима в нови филми за Джеймс Бонд

| от chronicle.bg, БТА |

Британският актьор Даниъл Крейг отрече информацията за това, че е дал съгласието си да се снима в два нови филма за Джеймс Бонд, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира интервю на екранния агент 007 за една от радиостанциите в град Бостън, щата Масачузетс. „Никакво решение до този момент не е взето, отбеляза Крейг. Това не значи, че аз се стремя да ми платят повече пари. Сега просто ми предстои да взема решение от личен характер“, добави актьорът, без да се впуска в детайли.

По-рано вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че 49-годишният Крейг се е поддал на уговорките на продуцентката на шпионската сага Барбара Броколи. В публикацията се казваше, че изигралият четири пъти ролята на Бонд артист ще се превъплъти в образа на агента 007 в още две ленти. Преди това Крейг публично беше заявил, че никога повече няма да се завърне в ролята на Джеймс Бонд.

Междувременно кинокомпанията „Метро Голдуин Майер“ обяви, че новият филм за Джеймс Бонд ще излезе през 2019 година. Това ще бъде 25-ата лента от киноцикъла за знаменития персонаж

 
 

Защо по-скъпото вино има по-добър вкус

| от chronicle.bg, БТА |

Изследователи от Германия и Франция са открили защо скъпото вино има по-добър вкус от евтиното, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънтифик рипортс“.

Причината се в крие в наградната система на мозъка.

„Въпросната система е по-активна, когато пием по-скъпи вина и това съответно се отразява върху възприемането на вкуса им“, обяснява Бернд Вебер от университета на Бон, Германия, един от авторите на изследването, осъществено съвместно с Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD) във Франция.

„Сега въпросът е дали можем да тренираме наградната система и да я направим по-слабо податлива на подобни „плацебо“ маркетингови ефекти“, допълва специалистът.

За да разберат защо скъпото вино ни се струва по-вкусно, учените са изследвали със скенер за ядрено магнитен резонанс мозъчната активност на 15 мъже и 15 жени. Участниците в експеримента са били уведомявани колко струва всяко едно вино, преди да им бъде подаден милилитър от течността през маркуч. След това изследваните лица е трябвало да натиснат бутон, за да оценят вкуса на виното по деветстепенна скала.

В действителност напитката е била една и съща, но на участниците са били съобщавани различни цени – 3, 6 или 18 евро на бутилка.

„Както се очакваше, тестваните лица твърдяха, че виното с по-висока цена има по-добър вкус от евтиното“, отбелязва Хилке Пласман от изследователския екип.

Скенерът същевременно е показал, че предните дялове и част от мозъка, известна като вентрален стриатум, за които се смята, че играят роля в наградния процес, са били по-активни при по-високите цени на виното.

„В крайна сметка изглежда, че наградната и мотивационната система ни мамят“, казва Лиане Шмит от изследователския екип.

 
 

Нудъли с домашно песто

| от Росица Гърджелийска |

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага по една от своите рецепти.

Тя работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тази седмица ни предлага рецепта за нудъли с домашно песто. 

Нужни продукти:
5 тиквички
1 ч.ч. чери домати, срязани на половина
1/2 ч.ч. сирене, нарязано на кубчета
1 шепа микс печени ядки – добра комбинация е лешници и бадеми
за пестото:
половин скилидка чесън
2-3 шепи пресен босилек
1 шепа орехи
1 кафена чаша настърган пармезан или друго подобно сирене
1 кафена чаша зехтин
сок от половин лимон
DSCN9382
Начин на приготвяне:
Започнете с правенето на песто. Комбинирайте всички съставки за него без лимона и блендирайте добре. Добавете лимона и разбъркайте добре и приберете в хладилника
Нарежете тиквичките на ленти като нудъли. Загрейте дълбок тиган с капка олио и добавете тиквичките. След около 3-4 минути като са пуснали много вода и са сготвени, но не са се разкашкали още – махнете от котлона и отцедете добре. Може дори да ги сложите в кърпа, за да са напълно отцедени.
След като изстинат ги добавете в голяма купа и към тях прибавете пестото, доматите, сиренето и ядките. Разбъркайте внимателно и добре до смесване на всички продукти и до получаването на перфектната свежа салата.
Обичам вкуса на лимона, на босилека, явките, на сладките доматчета, на соленото сирене…всичко това крещи в главата ми – ЛЯТО Е-Е-Е!
DSCN9372