Плодовете и зеленчуците намаляват риска от инсулт

| от |

Консумацията на повече плодове и зеленчуци намалява опасността от инсулт с близо една трета, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мащабен анализ на предишни проучвания, направен от китайски специалисти.

58_0.752743001382715911_fruits-et-legumes-sante

Резултатите от него подкрепят препоръките на водещи организации като американския Център за контрол и превенция на заболяванията, които призовават за включване на повече плодове и
зеленчуци в менюто.

За да проучат по-добре връзката между инсулта и растителните продукти в храненето, авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж към университета Циндао, Китай, са анализирали
данни от последните десетилетия за хранителните навици и здравето на стотици хиляди мъже и жени по света. Анализът включва 20 изследвания и общо 16 981 случая на инсулт сред 760 629 души.

Изследователите са установили, че като цяло за хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, рискът от инсулт е с 21 процента по-нисък, отколкото за тези, които включват в менюто си
най-малки количества от полезните продукти. Ползите нарастват с увеличаването на консумираните полезни продукти. Рискът от инсулт намалява с 32 процента за всеки 200 грама плодове на ден и с 11 процента за всеки 200 грама зеленчуци дневно.

Китайските специалисти са установили още, че най-голяма полза за превенцията на инсулт има от цитрусовите плодове, ябълките и крушите, и листните зеленчуци.

 
 
Коментарите са изключени за Плодовете и зеленчуците намаляват риска от инсулт