Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

Продължаваме със страхотните рецепти на Дарин Стойков от http://fkusno.com, един сайт, който не се препоръчва за хора на диета. Всички останали задължително по едно кръгче всеки ден.

Неустоим, превъзходен, вкусен, омайващ, перфектен. Много начини (и все верни) да опишеш най-добрият шоколадов десерт, абсолютен номер 1 в личната ми класация до момента – шоколадово суфле с течен център, известно още като лава-кейк или шоколадов фондан. Тази магия ме омагьоса за първи път преди … айде няма да казвам колко години … в ресторант Чепишев.

За шоколадово суфле има толкова много рецепти, че час да се чуди човек коя е вярната. Истина е, не е семейна тайна като Торта Бароци, но трябват проби, грешки и напасване, за да докараш хрупкавата коричка отвън и топлата, уханна, течна сърцевина. А като подредиш и до топка сладолед и стръкче мента … божествено!!!

DSC_1803

 

Първата истинска рецепта за суфле, която намерих, очевидно беше пре-калкулирана от унции в грамове и освен ако нямате хипер-точни мерителни уреди, няма как да докарате съотношенията. Бяха нещо от сорта на 175 грама от онова, 85 грама от това.. Затова отворих калкулатора и докарах до вариант, в който повечето неща да са кръгла цифра и пак да се получи това шоколадово блаженство.

Необходимите продукти:

  1. 200 грама тъмен шоколад ( 50% какао и нагоре )
  2. 200 грама масло (не пробвайте с нискомаслено масло или с маргарин – няма да стане)
  3. 4 големи яйца (размер XL задължително)
  4. 230 грама захар (може кафява, може бяла, може да намалите и до 200 грама, но не по-малко)
  5. 100 грама обикновено бяло брашно
  6. 50 грама ликьор, коняк или кафе (не е задължително)

Най-напред вземете голяма купа и разбийте в нея яйцата и захарта докато утроят обема си. Разтопете на водна баня шоколада с маслото и разбъркайте добре докато се получи хомогенна маса. Добавете брашното в яйчената смес. Ако ще го ядат само възрастни хора – добавете и някакъв алкохол или едно силно еспресо, но не е задължително. Изсипете вътре в купата и разтопения шоколад с маслото и разбъркайте добре.

DSC_1785

 

Тук се изправяте пред дилемата в какво да ги изпечете, но това не е никакъв проблем. Аз лично ползвам единични силиконови формички за мъфини. Каквото и да ползвате, намажете вътрешните стени обилно с разтопено масло и приберете съдчетата в хладилника да стегне маслото. Извадете ги и ги напудрете обилно с какао. Може да използвате еднократни алуминиеви формички, метални шолички за крем-карамел, керамични съдове за крем брюле, дори обикновени чаши за кафе – всичко ще свърши работа.

Разсипете във формичките от сместа като запълните почти до ръба. В този момент можете да решите и колко ще изпечете, колко ще приберете в хладилника (ще изтраят около три дни) и колко ще замразите (ще изтраят около две седмици).

DSC_1781

 

Печете точно за 12 минути на 180 градуса, а ако ги вадите замразени от фризера – печете 15 минути на същите градуси. Извадете от фурната и оставете настрана за около три минути да се поохладят малко и в това време пригответе чиниите за сервиране.

DSC_1799

 

Поставете една топка ванилов сладолед и стръкче мента в чинията. Ако сте ползвали силиконова формичка (или форма от алуминиево фолио) ще можете да извадите лесно – сгънете една салфетка, поставете я внимателно върху суфлето и обърнете, така че в едната ви ръка да остане салфетката и суфлето, а в другата – празната формичка. Бързо прехвърлете в чинията и в ръката ви ще остане само салфетката.

Сервирайте и очаквайте притворени от удоволствие очи от вкусовата експлозия на хрупкавата коричка, потопена в топлата течна сърцевина и допълнена от студената свежест на ваниловия сладолед.

DSC_1806

 

И не се учудвайте ако за има-няма пет минути чиниите достигнат до това положение :) Слагайте втората порция, ако има още желаещи :)

DSC_1815

 

Наздраве! Времето за приготвяне е 12 минути + 10-ина минути за подготовка = не повече от 25 минути общо.

 
 

Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

От последните проекти на българските строителни предприемачи става ясно, че върхът на архитектурата са небостъргачите: колкото по-високи, толкова по-яко.

Уви, закостенелите софиянци протестират и искат да продължават да си живеят в нелепите малки блокчета. Тъй като обаче градът трябва да върви към прогрес, ние измислихме няколко перфектни локации, на които трябва да се разположат небостъргачи и ги предлагаме на вниманието на инвеститори и предприемачи от напредничави строителни компании:

бул. Дондуков

В последно време хората не спряха да се дърлят да има ли по Дондуков павета или да няма. Разрешението на проблема е много просто: един небостъргач в непосредствена близост до Министерски съвет ще изкорени спора веднага. Няма булевард – няма проблем. Няма трафик – няма тежък трафик.

Зоологическата градина

Открай време е ясно, че зоологическата градина на София е декадентско място с грохнали слонове и кашлящи лъвове. Вместо да отглеждаме животни в клетки, които да стресират децата, по-добре теренът да се усвои порядъчно и на негово място да блесне стъклено-метална бизнес сграда с 98 етажа.  Ако се намираше в Париж, щеше да е по-висока от Айфеловата кула. Клетките с животни могат да бъдат вкарани в небостъргача за развлечение на служителите и живущите. Представете си само да имате възможността в обедната си почивка да нахраните пингвин с шиш-таук!

Южният парк

Южният парк е много голям. Софиянци не се нуждаем от такова голямо зелено пространство, което да обслужва интересите на кучета, деца и досадни велосипедисти. Много по-удачно ще е ако част от парка се заеме от небостъргач по нюйоркски тертип. Представете си само колко ще струва квадратния метър в жилищна сграда в сърцето на парка. Ще привлечем чужденци, които ще искат да живеят там и София най-сетне ще стане космополитен град.

Градинката Кристал

Това свърталище на наркомани с долнопробен бар и стърчаща каменна глава на отдавна умрял политик загрозява столицата и ни кара да се замислим има ли изобщо нужда от такива места в града ни. Далеч по-целесъобразно би било и там да има небостъргач. На върха му може да се обособи елитен фитнес център, от който трениращите за по 100лв. на час да могат да наблюдават Руската църква докато въртят велоергометъра.

Драгалевският манастир

Църкви и манастири си имаме достатъчно. Небостъргачи – не. Какво по-хубаво от 101-етажна бизнес сграда в подножието на Витоша? Работещите там ще имат уникалната възможност през обедната почивка да се качват с Драгалевския лифт до Голи връх и да имат досег до природата, обядвайки сирене и домати на одеяло върху тревата.

На мястото на Шестоъгълния петох*йник

След дълги обществени дебати и скандали паметникът „1300 години България“ бе съборен. На негово място зее противна дупка, която няма да направи добро впечатление на посетителите по време на българското председателство на съвета на ЕС. Ако обаче успеем да вдигнем небостъргач до втората половина на 2018г. ще направим добро впечатление на чужденците. А представете си само колко ще е идейно небостъргачът да е във формата на бившия паметник?

*Текстът е написан с ирония. Смятаме, че високото строителство има своето място в големите градове на съответно подходящите за това инфраструктурно места. И със сигурност не извън тях.

 
 

Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

Психолозите от години се опитват да обяснят на какво се дължи тревожността от липсващия смартфон. Според китайски и корейски специалисти причината за нея е, че хората вече ги възприемат като свое продължение, съобщи Прес асосиейшън.

Тревожността от липсващия смартфон се нарича номофобия. Учени от университета в Хонконг и университета в Сеул се опиха да определят на какво се дължи тя с помощта на 300 доброволци. Те установиха, че тревожността заради невъзможността човек да използва смартфона си няма нищо общо с телефонните обаждания в спешни случаи, а се определя от ролята им в ежедневието ни за нашата идентичност, като наше продължение, с което записваме дигитално спомените си.

Роля за тази тревожност имат и социалните платформи като Фейсбук, Инстаграм и Туитър – обявяването на това, което правим в интернет, вече е част от преживяването на събитията.

Учените са установили също, че страдащите от номофобия по-често се оплакват от болки в китката и врата от останалите.

 
 

Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

Музикантът от популярния шведски поп квартет АББА Бени Андершон ще издаде албум със свои композиции и изпълнения на пиано, предаде Контактмюзик.

Тавата е озаглавена „Пиано“ и ще види бял свят на 29 септември. В нея са включени 21 популярни хита на музиканта от АББА, изпълнени на пиано. „Композициите, включени в албума, са неразделна част от мен! По време на записите имах чувството, че изпълнявам своите мемоари!“, коментира новата си продукция Андершон.

Шведската група АББА се раздели през 1982 година, но Бени след това издаде девет албума със своя състав „Бени Андершон Оркестра“.

 
 

Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

В древността загадъчните слънчеви затъмнения са приписвани на свръхестествени причини. Смутени от изчезването на Слънцето посред бял ден, различните култури са се опитвали да обяснят феномена с намесата на божество, демон или зъл дух. Според китайците дракон е разкъсвал нашата звезда, според народа Шан в Азия – гигантска жаба я е поглъщала, а според викингите – Слънцето е ставало плячка на вълци, съобщава Франс прес.

Древните люде дори са правили опити да прогонят „нападателя“ – в Китай са вдигали шум, блъскайки по различни предмети, докато австралийските аборигени са разчитали на шамани да мятат отровни копия по него.

Дълго време слънчевите затъмнения са били възприемани като лоша поличба, казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество в Лондон. Трябва да мине доста време, преди човечеството да открие, че истинският виновник за изчезването на Слънцето посред бял ден е скромната Луна, която е 400 пъти по-малка от него. Въпреки това тя успява понякога да го скрие, тъй като се намира 400 пъти по-близо до Земята от Слънцето. Феноменът се наблюдава при почти съвършена подредба между трите небесни тела.

Слънчевите затъмнения са обект на изследване от хилядолетия. Между 700-ата до 50-ата година преди Христа древните вавилонци са ги описвали върху дъсчици.

Китайците внимателно са наблюдавали феномена, смятан за изключително важен за императора. Горко на онези, които не са успявали да ги предскажат. Заради това през 2137 г. преди Христа главите на двама братя астрономи, Хо и Хи, „хвръкват“.

Древногръцкият историк Херодот разказва как Талес от Милет е успял да предскаже слънчево затъмнение през 585 г., предотвратявайки битка между лиди и мидийци.

Астрономите обаче се съмняват, че Талес е разполагал със средствата да направи подобна прогноза в древни времена.

Едва през втори век от новата ера, благодарение на Птоломей, човечеството придобива познания за различните параметри, необходими за прецизно прогнозиране на слънчево затъмнение.

„По времето на Ренесанса, и със сигурност след изобретяването на телескопа и с появата на трудовете на Коперник, е трудно да се повярва, че много хора продължават да смятат пълните слънчеви затъмнения за страховити явления“, казва Маси.

Николай Коперник (1473 – 1543) допуска, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.

Едва през 17-и и 18-и век обаче учените и астрономи Йохан Кеплер, Исак Нютон и Едмънд Халей успяват наистина да „заковат“ механиката на Слънчевата система.

В наши дни астрономите вече са в състояние да прогнозират затъмненията с изключителна точност (под една секунда).
„Имайки предвид този факт, затъмненията могат да бъдат възприети като триумф на рационализма“, се посочва на сайта на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Въпреки всичко продължават да битуват някои суеверия, заради което на сайта на НАСА е поместен списък с „погрешни представи“ относно затъмненията. Сред тях са, че бременните жени не трябва да наблюдават феномена поради страх от увреждане на неродените бебета или че по време на слънчево затъмнение не трябва да се приготвя храна, защото може да бъде отровена от слънчевата радиация.