НОЩ/Пловдив: три „бели нощи“, в които ще видите всичко

| от chronicle.bg |

Творчески ателиета, изложби, музеи, поезия, съвременно изкуство – с една дума всичко, попадащо под широката шапка на „храна за душата“. Това е тринадесетото издание на нощта на музеите и галериите в Пловдив, което ще се проведе на 15,16 и 17 септември.

Едно от културните събития на годината и знаково за града се провежда от 2005 година и в годините претърпява своята еволюция, за да се нарича днес с краткото и запомнящо се „НОЩ/Пловдив“ – фестивалът, който не само привлича хората към музеите, но и дава платформа на множество млади и иновативни артисти.

Днес ви запознаваме с двама от тях.

Untitled

Фелия Барух е фотограф, който предлага бягство от селфи културата и авторежисурата на собствения образ. Нейната фотография е поглед към света, който едновременно пазим в тайна, но и копнеем да покажем на света. В рамките на Нощта всеки може да стане част от този процес. „Черната кутия“ е фотографска изложба на портретите на Фелия, която за събитието се превръща и в отворена лаборатория. В нея всеки може да получи индивидуални портрети и да се види в светлина, която честно не подозира, че показва на света.

Какво търсиш в един модел?

Обикновено той търси мен.

Как успяваш да спечелиш доверието му?

Моделът трябва да е еднакво заинтригуван от фотографа. Танго се танцува от двама.

Какво виждаш през обектива?

Истината.

Какво се крие в твоята черна кутия?

В Нощ/Пловдив тя е малко по-различна. Изненада.

Добрият портрет е този, който…?

Tози, в който си ти. Този, който разказва история без думи.

Фотографията ти помага да…?

Се крия зад щит. Да съм аз.

Какво ще ни каже твоят собствен портрет?

Това е част от изненадата в Пловдив.

-Veronika Tzekova_koCHETATa

Вероника Цекова е от онези хора, които обичат да си играят с най-силното оръжие на човека – словото. Именно то е основата на шарената й идея да комбинира много езици и думи, от които публиката да създаде поезия. Мястото са известните „копчета“ (малките кръгли седалки) пред сградата на Общината в Пловдив. От комбинацията на срички (понякога на различни езици) авторката визуализира един нов подход към езика като форма на комуникация и носител на съдържание.

Чуждият език е…?

Още едно око.

Трите думи, които те описват най-добре са…?

А

Ч

О

В

Е

К

Х

А

Н

А

Т

Р

А

Т

А

М

О

Р

Е

С

Х

О

Л

О

Д

И

Н

Т

У

И

Ц

И

Я

М

Б

О

Л

И

Т

Я

Е

В

С

Л

Е

Ф

И

Н

Т

Е

Р

Е

С

З

В

У

К

Ф

Л

О

Ц

И

М

П

Р

О

В

И

З

И

Р

А

М

Р

А

С

О

Т

А

Л

К

А

Т

Д

В

И

Ж

Е

Н

И

Е

И

Д

А

Н

С

В

Е

Р

О

Р

Е

В

Ъ

П

Р

О

С

М

А

Ж

Н

Е

А

С

Т

А

Е

Х

А

О

Р

Ц

Й

Л

И

Н

Т

Е

Р

В

Е

Н

Ц

И

Я

С

Т

И

Ю

П

О

А

М

Б

И

В

А

Л

Е

Н

Т

Н

О

С

Т

У

М

Г

А

Р

О

М

А

Н

О

Б

М

Я

Н

А

М

Р

С

Ъ

О

В

Й

Л

Я

Р

О

Е

Ж

К

С

Х

И

А

Д

П

Ъ

Т

У

В

А

Н

Е

А

Х

О

Р

Е

А

Л

Н

О

С

Т

О

Т

С

П

О

Т

Л

И

Л

И

Д

П

О

И

З

К

К

Р

Е

С

Т

П

О

Ф

И

К

Ц

И

Я

О

К

А

Т

И

С

М

И

С

Ъ

Л

Н

С

В

О

Б

О

Д

А

С

А

Г

Ж

К

Р

Н

В

Ю

П

О

Б

Е

Т

Б

О

П

О

Т

О

К

И

Г

А

П

Щ

Р

Ь

Х

О

К

Н

А

Б

Л

Ю

Д

А

Т

Е

Л

Т

Н

Н

О

Г

О

Д

О

Н

Е

Б

И

Д

Е

И

Д

Н

О

С

В

Ю

Т

Е

М

Ю

Б

О

В

Е

Х

Р

Е

В

С

П

Е

К

Т

Ъ

Р

О

Р

И

Н

Т

Е

Р

Н

Е

С

Е

Р

И

О

З

Е

Н

А

Б

О

Т

Ч

О

С

Т

Р

А

З

Л

И

Ч

Н

О

Ч

Н

О

Т

А

Р

К

Ц

А

Ф

Л

Ъ

Б

К

А

Ч

З

К

О

С

М

О

С

О

Т

Д

П

Л

О

На какъв език ще ги кажеш, освен на български?

Който дойде пръв. В главата ми обикновено е супа от езици.

Първата ти асоциация с думата „поезия“?

gedICHt, poeTRY, inTELLigence …

С какво свързваш „копчетата“ пред Общината?

с копЧЕТАТа.

Пловдив за теб е градът на…?

предизвикателс

тво

рчество

 
 

Любопитни факти за хобитите

| от chronicle.bg |

Преди 80 години на днешна дата книгата „Хобитът“ на известния британски писател Дж. Р. Р. Толкин е публикувана за първи път. По случай годишнината в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта за хобитите:

– В средата на 19-и век думата „хобит“ или „хобет“ означава кошница за съхранение на семена за посев или мярка от 2,5 бушела (мярка за зърнени храни).

– В значението, използвано от Толкин, хобит е „строител на дупка“ или „обитател на дупка“.

– Хобит се използва и като прякор на изчезналия човешки вид Хомо флоресиенсис, останки от който са открити на индонезийския остров Флорес през 2003 г. Представителите на вида са били с ръст около 1 метър, необичайно малки глави и мозък с размер като този на шимпанзетата.

– В творбата на Толкин липсват женски персонажи. Единствената жена хобит, която се споменава, е Беладона Тук.

– Според писателя хобитите са били пристрастени към яденето на гъби.

– Хобитите на Толкин, наричани също полуръстове, са високи около 90 сантиметра и имат космати крака, но никога не си пускат бради.

– За първия филм от трилогията „Хобит“ на новозеландския режисьор Питър Джаксън са изработени общо 263 бради.

– За изобилието от перуки в продукцията се е наложило да бъдат закупени 60-80 килограма косми от як – цялото налично по това време количество от продукта във Великобритания.

– Първото португалско издание на „Хобитът“ е озаглавено „Гномът“.

 
 

“Kingsman: Златният кръг“ е тук и Слава Богу!

| от chronicle.bg |

 Все още е рано да говорим за хубавото кино, което ни предстои да видим и което, в крайна сметка, ще се бори за престижни награди, но първите студени подухвания и листата по земята говорят на върлия киноман, че по-доброто идва и той може да си отдъхне.

Летните заглавия се провалиха не само финансово, но и чисто творчески в очите на хората, които обичат кино. Простите неща като забавата, добрият сюжет и интересните персонажи бяха натикани някъде в ъгъла, за сметка на бомбастик ефекти, много силни саундтраци и мерене на пишки откъм тъпи сюжети. Дори епичното чудо „Дюнкерк“ трудно успя да измие срама от неприятното кино, на което бедният зрител беше подложен многократно през изминалите няколко месеца.

Есента е предвестник, че по-добрите истории предстоят да бъдат разказани. Кината ще се пълнят с истории, страхотии, добри актьори и крайности, които могат да шокират някои, но ще бъдат запомнени.

Kingsman: Златният кръгне е заглавие, което ще ви шокира или ужаси и не това е неговата цел. Тя е по-скоро да ви забавлява и умело да отмие срама на летните си събратя и той го прави на няколко доста прилични нива.

Британската шрионска комедия е логично продължение на своята първа част от 2014 година. Тогава „Kingsman“ прави приличен боксофис по света и има доста приятен успех, както сред критиците, така и сред обикновените зрители, но не и у нас. Тук той минава незабелязано от повечето, въпреки наличието на първосигнални знаци за комерсиален успех, каквито са Колин Фърт, Марк Стронг, Самюел Л. Джаксън и ефектите.

Слава богу, че световното кино не се влияе от родния пазар, така че „Kingsman“ получава своята втора част три години по-късно. И тя е толкова забавна, цветна и крещяща, колкото трябва да бъде.

Адаптация по комикс, „Kingsman“ няма никакви претенции, че ще е киното, което ще се хареса на всеки. Той разполага с няколко ключови елемента, които могат да ви допаднат обаче – има хубави ефекти, много звезди, готин саундтрак и боже, великолепно чувство за хумор, което понякога минава границите на добрия вкус, но по онзи начин, по който само британците могат да го направят.

Ако не сте гледали първата част е редно да си я причините и няма да съжалявате нито за миг. „Kingsman“ е забавното guilty pleasure вълнение, което ще ви оправи деня. Историята разказва за тайни служби във Великобритания, маскирани като скъпа марка за мъжки дрехи, които се борят с голямото зло, за което обикновения гражданин няма и идея.

Както се очаква от филм адаптиращ комикс всичко вътре е хипербола. Злодеите са почти всесилни и доста ненормални, ефектите са много, а супер агентите са толкова супер, че дори Спайдърмен ще се срамува пред тях. В центъра на цялата тази епохална цветна британска истерия стои великолепният Колин Фърт, за когото са измислени добрите смокинги и перфектните маниери.

Той е най-добрият таен агент, който вербува млад келеш и го превръща в джентълмен, който може да ти направи чай и да те убие с чадър в рамките на пет минути, и не непременно в този ред.

Втората част на комиксовото удоволствие логично е продължение на първата част. Тоест, ако не сте гледали „Kingsman 1вероятността да не разберете „Kingsman 2е много голяма, затова препоръчвам неговото гледане в прилични дози в някой следобед.

Във втората част на тази великолепна поредица, която може да продължи колкото си иска и има вероятност да е феномен след комиксовите адаптации и да не омръзне, голяма част от сюжетните линии заплетени в първата част се разплитат и се заплитат нови.

Kingsman са унищожени, за да могат да потърсят помощ от своите американски събратя – чаровни реднеци предвождани гордо от Джеф Бриджис и с антураж от Чанинг Тейтъм и Педро Паскал. В компанията на младото британско секси бижу Тайрън Еджъртън и Марк Стронг те се впускат в неравна битка срещу новото всемогъщо зло в лицето на ухилената до уши Джулиан Мур, която буквално може да те направи на кайма и да те изпече.

Към цялата тази палитра от приятни хора събрани на едно място, добавяме и щипка от Колин Фърт, Хали Бери, Попи Делевин и гост участието на сър Елтън Джон в ролята на сър Елтън Джон.

Kingsman: Златният кръге забавното бижу в ранния есенен киноафиш, което има чувство за хумор на интелигентен простак, шокиращо добри ефекти – благодарение на чудесния Матю Вон, на когото дължим и чудния Kick-Ass, готин сюжет, чувство за хумор, чувство за мярка и достатъчно кръв, за да задоволи и най-претенциозните от вас. Изобретателността и бързината, с която „Kingsman“ убива своите персонажи е наистина трогателна и ще допадне на повечето зрители с афинитет към насилие и сарказъм.

Kingsman: Златният кръге онова, което може да си причините на кино и няма да съжалявате в нито един от двата часа, които ще прекарате там. Да, „Kingsman: Златният кръге вече по кината и у нас, въпреки възможността за неуспех, и Слава Богу, иначе ще бъдем принудени да дъвчем плоски сюжети и тъпи смешки, докато падне първия сняг. А никой не иска това!

 
 

Mtel ще има ново име

| от chronicle.bg |

Мтел ще има ново име, по желание на собственика си Telekom Austria Group. Компанията обявява, че променя стратегията си по отношение на марките и ще въведе единна политика за всички пазари, на които присъства.

Това бе съобщено в официално прессъобщение на австрийския телеком.

Новото име ще бъде A1 – по наименованието на марката в Австрия. Опитът с новото име е въведен първо в Словения и след успешното реализиране, австрийският телеком решава да го приложи и за другите си дружества.

Това са хърватските, сръбски и македонски оператори – VIP, беларуския Velcom и българския Mtel.

Въвеждането на единна марка ще струва 350 милиона евро на австрийския телеком, като това ще засегне финансовите резултати за следващите три години.

Общият брой на клиентите на Telekom Austria Group e 24 милиона души. Приходите на компанията за 2016 година са 4,21 милиарда евро

 
 

Онова, което няма да ви се случи тази есен

| от chronicle.bg |

Готови ли сте за есента? Защото тя е готова за вас и вдругиден официално ще е тук. Пригответе блузите с дълъг ръкав, саката, якетата, пуловерите и всички есенни атрибути. Запасете се с достатъчно количество чай, не забравяйте чадъра. Ако не разполагате с човек да ви топли, пригответе и дебелите завивки.

И се въоръжете с очаквания. Това може би не е нужно да го казваме, защото носталгията към края на лятото, което е било супер яко, неизменно еволюира в представи за наближаващата есен. Тя винаги изглежда много хубава в средата на септември. Мечтаем за всичките неща, които искаме да ни се случат с началото на новия сезон. Но бързо забравяме за тях до средата на октомври. Защото в този живот не всичко става според представите ни (за щастие).

По повод наближаващата носталгична и романтична есен ви подготвяме за няколко неща, които по всяка вероятност няма да ви се случат.

Нали знаете как си мечтаете да лежите в топлото си легло и да слушате есенния дъжд, който барабани по прозореца? До вас лениво се е излегнало кучето или котката, пиете домашно приготвен горещ шоколад. В реалността нещата вървят в друга посока. Дъждът обикновено ви заварва на път за работа или в колата (по време на задръстване), намокря ви до кости и се прибирате кисели и настинали с подгизнал тоалет.

Ако все пак лежите с кучето и е есен, то най-вероятно целият диван, одеялото, и вие самите, сте покрити с козината, която хвърчи от животното на талази. Защото есента е време за смяна на козината. Не можете да се съсредоточите върху книгата, защото няма как да се разделите с телефона си за няколко часа. А дори да го оставите настрана, някой досадник веднага ще започне да пише и да ви разсейва. Единственият ви шанс за четене е да залеете без да искате топлия шоколад върху телефона… 

Собственият ви сос вече е сварил всичките ви вътрешности под влияние на летните жеги и с нетърпение очаквате есенното захлаждане. Вече си представяте как обличате новото си сако и се спускате по софийските улици като един Марчело Мастрояни от „Обеля“. Минимум корица на Vogue! Забравяте къде живеете. Единият ден, ако сте с нещо повече от къс ръкав, завирате. А на следващия, ако не сте с дебел пуловер, умирате от студ. Накрая свършвате навлечени като мечка и бързате да стигнете до затворено помещение. Идеята за корицата на модно списание се оказва мираж.

За лятото флиртовете са супер, но за есента си трябва нещо по-сериозно. Достатъчно сериозно, че да има с кого да се гушкате под звуците на All of You на Джон Леджънд или Photograph на Ед Шийран, докато минат студовете. Всичко е супер. Дори си намирате такъв човек. Уви, той се оказва психопат, който има странни желания, ревнува ви до непоносимост и ужас… не харесва All of You (значи все пак може и да не е психопат, обмислете го). Или пък е толкова задръстен, че дори не се сеща да ви покани у тях да се стоплите. Съответно и не се сеща да се самопокани у вас. И тази есен ще се завивате с родопското одеяло, което боде като милион игли.

Мечтаете си за спокойна разходка сред поле от пожълтели листа, паднали от дърветата, в стила на „Имението Даунтън“. Избийте си го от главата. В провинцията може и да попаднете на няколко красиви дървета, но в градска среда листата обикновено са в колаж, заедно с кална локва и изхвърлена грозна мъжка обувка. Ако излезете в търсене на божествени есенни гледки, имайте предвид, че най-вероятно ще се насладите на есенния „ветрец“, който разнася учудващо богата гама от предмети, които нямате представа откъде е извадил. След малко не само, че ви става студено, ами и целите сте в прах и мръсотия.

Прибирате се с полепнали листа и тиня по обувките, взимате си душ, пускате телевизия, че ви мързи да четете, и лягате под родопското одеяло, заедно с кучето, което се скубе. В Instagram обаче поствате снимка на самотна пейка с покапали жълти листа от миналата година, когато прекарахте един секси уикенд в Хисаря.

И есеннатата идилия е пълна.