Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

В понеделник Международната агенция за изследване на рака предупреди, че консумацията на обработено месо (бекон, шунка, наденички) увеличава риска от рак на дебелото черво. Според последния доклад на СЗО яденето на 50 гр. обработено месо дневно увеличава опасността от онкологично заболяване с 18%.

Организацията съобщи още, че червеното месо „вероятно е канцерогенно“, но засега няма неопровержими доказателства за това. Въпреки това обработеното месо е в същата категория, в която са плутоният и алкохолът.

Означава ли това, че трябва да спрем да ядем месо?

Според доклад на същата агенция за изследвана на рака, месото има „установени здравни ползи“. Но днес специалистите оттам ни казват, че не знаят каква е безопасната доза месо и дори – дали има такава.

Други експерти по храненето твърдят, че докладът на колегите им не е причина да изоставим пържолите от менюто си, макар да е желателно най-големите му почитатели да го редуцират.

Месото е източник на ключови хранителни вещества като цинк, протеин и витамин B12, както и желязо, което хората поемат много по-лесно от месото, отколкото от растенията.

„Това становище не означава, че трябва да спрете да ядете всякакви червени и обработени меса“, коментира Тик Кий, епидемиолог в английската агенция за изследване на раковите заболявания. „Но ако ядете много месо, може би трябва да помислите за намаляване на количеството му. Трябва да опитате да ядете риба за вечеря, вместо наденици или когато избирате обяда си, да се спрете на салата вместо на сандвич с бекон“.

Според диетолога Елизабет Лунд от Норфолк, Англия, затлъстяването и физическата обездвиженост са много по-рисков фактор за отключване на ракови заболявания от консумацията на месо.

„В крайна сметка, мисля, че яденето на месо веднъж на ден, комбинирано с много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и с умерена физическа активност, не увеличава опасността от развитие на колоректален рак. Някои проучвания показват дори, че яденето на месо в комбинация със зеленчуци или богата на фибри храна, понижава риска от този вид тумори.“, казва още д-р Лунд.

Иън Джонсън от базирания в Англия Институт за изследване на храните, също коментира предупрежденията на СЗО: „Няма доказателства, че вегетарианците на територията на Великобритания заболяват от рак на дебелото черво по-рядко. Възможно е месото да е един от многото фактори, които отключват заболяването в развитите страни, в които ракът на червата е често разпространен и месо се яде от много хора, но със сигурност няма научни доказателства за това, че месото може да бъде причинител“.

Учените посочват, че яденето на месо е много по-незначителен рисков фактов за отключването на раково заболяване от тютюнопушенето и замърсяването на въздуха.

Според СЗО ракът на дебелото черво е третият по честота карцином, с 900,000 нови случая всяка година и 500,000 случая на смърт.

Том Сандърс от Кралския колеж в Лондон обобщава ситуацията, заявявайки че съветът е хората да намалят приема на червено месо до един, два пъти седмично. „Проблемът с храната като рисков фактор не прилича на този с пушенето. Защото все пак трябва да ядем нещо.“, казва проф. Сандърс.

 
 

Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

Този текст НЕ съдържа спойлери.

Случва се за втори път този сезон. Но този път вината не е на хакери, а на самите HBO. HBO Испания по погрешка качиха новият епизод на „Игра на тронове“ (сезон 7, епизод 6) в своята онлайн платформа. Записът е останал в нея в продължение на един час, но това беше достатъчно, за да бъде разпространен в пиратските сайтове.

Видеото бързо беше качено в торент сайтове като Mega.nz под името „Game_of_Thrones_-_S07E06.flv“. Официалната премиера на епизод 6 е на 20 август.

Този случай не е първият в историята на един от най-популярните сериали. Миналата година един от клоновете на HBO отново пусна в мрежата си епизод на сериала, часове преди официалната му премиера.

А този сезон макар по друга схема, това се случва за втори път след като четвъртият епизод бе разпространен след хакерска атака. Но изглежда тези извънредни ситуации не вредят ни най-малко на рейтинга. Епизодите тази година отбелязват рекордна гледаемост, въпреки спойлерите.

 
 

Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

Филми се снимат по няколко месеца, а всички знаем какво става, когато имаме един прекалено стриктен, взискателен или пък агресивен колега. Въпрос на време е на някого да ти избият чивиите.

Това се случва неочаквано често, но се чува само ако участниците са известни. Най-старият и легендарен спор е между актьори и режисьори. И като казваме „стар“, имаме предвид много стар.

Катрин Хепбърн, която е невъзможно красива, се скарва жестоко с режисьора Джоузеф Манкевич, който е безобразно нетактичен. Научете повече в галерията ни!

 
 

Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

Списание „Форбс“ обяви носителката на „Оскар“ Ема Стоун за най-високоплатената актриса в света. Според рейтинга за 2017 г., публикуван днес на сайта на изданието, звездата от филма „La La Land“ е заработила през последната година 26 милиона долара, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Двайсет и осем годишната Стоун, която спечели награда „Оскар“ за най-добра актриса за ролята си в мюзикъла, е изкарала тази сума в периода от юни 2016 г. до юни 2017 година. В нея не са взети предвид данъците върху доходите, които актрисата е платила или трябва да плати.

Стоун изпреварва Дженифър Анинстън, която се нарежда на второ място с доходи в размер на 25,5 милиона долара. Сериалът „Приятели“ продължава да носи доходи на 48-годишната актриса, която също така е рекламно лице на бутилираната вода „СмартУотър“ и на авиокомпания „Емирейтс“.

Трета се нарежда Дженифър Лорънс с 24 милиона долара, която бележи значителен спад в сравнение с миналогодишните доходи от 46 милиона.

Актрисата, която се бори за равно заплащане на мъжете и жените в Холивуд, изпреварва в класацията Чарлийз Терон, Ема Уотсън и Мелиса Маккарти.

Десетте най-високоплатени актриси в света са изкарали общо 172,5 милиона долара, което е с 16 процента по-малко от предходната година.

 
 

Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

Струва си човек да прави комплименти в заведенията за бързо хранене, твърдят австрийски икономисти, анализирали големината на 100 порции сладолед и на 800 дюнера, съобщи ДПА.

Учените от университета на Инсбрук изпратиха доброволци да купуват сладолед от машина в заведения за бързо хранене няколко дена. За да бъде преценен ефектът на похвалите и признанието в общуването с потребителите, те е трябвало да казват: „Вашият сладолед е най-добрият в града“. След като си тръгвали с фунийката сладолед, я измервали на малък кантар.

Резултатите показват, че благодарение на похвалата доброволците са получавали средно 10 процента повече сладолед.

Учените са експериментирали и какъв е ефектът на бакшиша. С него клиентът получава средно 17 процента повече, но като се приспадне допълнителната сума, количеството e само 7 процента повече.

През следващите дни порциите на любезните клиенти нараствали все повече.

„Има тенденция нематериалните стимули, като признание и похвала, да се подценяват и да се надценяват паричните стимули“ – каза ръководителят на изследването Михаел Кирхлер.