Когато есента задуха по прозореца

| от Дилян Ценов |

Не можеш да сложиш етикет на отиващото си лято. То е нещо едновременно хубаво и неприятно. Хубаво, защото вече си се уморил от жегите. Уморен си от пътуванията, от непрестанното бързане нанякъде. И сега знаеш, че е време за почивка. Дори екстровертът в нас понякога има нужда да презареди и това обикновено се случва в края на лятото.

Есента никога не идва без предупреждение. Известява намеренията си да покрие земята с изгорели листа и вода много преди да започне да се стъмва рано. И макар понякога да се радваме на няколко дни циганско лято, от един момент на годината е ясно, че трябва да извадим блузите с дълъг ръкав, междусезонните връхни дрехи и тънките шалове(които ще се удебеляват с времето).

Тъжно е, защото всяко лято си има история. И колкото и да си изморен, не искаш то да свършва. Ако може да го удължиш дори с малко, ще го направиш. Ако можеш да изживееш флирта пак, ще го изживееш. Ако можеш да прекараш още една такава почивка, още едно къпане в морето, ще го направиш. Това е тъжното. Когато си живял на max през цялото време, неизменно те обзема тъга на финала.

Идват нови неща с всяка нова есен. Нови проекти в работата. За някои нова академична или учебна година. Новият театрален сезон. Поредната Коледа, подаръци, украса, ако си късметлия – семейство и приятели.

Съвсем скоро, както гласи популярното клише, „лятото ще изгори листата на дърветата“ и клоните им ще бъдат оголени. Романтиката пак ще излезе на преден план. Онази, есенната романтика с чая или кафето с канела, ароматното греяно вино, пуловерите, одеялата, огънят и неминуемо – добрата книга. И тъгата. Тъгата на ромолящия по прозореца дъжд, която е една от най-приятните. Тъгата от мрака, който все по-рано ще се спуска и някои ще го използват за прикритие, за да излязат навън, а други ще се затворят там, където през лятото нямат време да бъдат.

Есента е бавен сезон. Може би дори по-бавен от зимата. През зимата все бързаш нанякъде, към топлото, към вкъщи, към работата, нямаш толкова време да седнеш и да размишляваш. Есента обаче е някъде по средата на гамата между бялото и огненото. Тогава имаш достатъчно време да мислиш за всичко.

И тя , както и лятото идва със своите обещания. И тя е красива като пролетта, но с обратен знак. И в това няма нищо лошо. Красиви са както зелените, така и оранжевите, така и оголените дървета. Магична е лятната буря, магичен е и тихият есенен дъжд. Красиви са летните флиртове, красив е и есенният секс със своята неподправена тъга.

Красивата есен още не е тук. Но държи да знаем, че идва. Като Чехова героиня, която хем искаме да видим, хем знаем, че бързо ще й се наситим. Тя праща своя лакей (вятърът), който тропа по прозореца и ни казва, че господарката е пристигнала на гарата и скоро ще дойде в имението. Направете й място. Тя няма да е като гостът, когото изпратихте преди малко, но няма и да ви разочарова.

 
 

Половин час физическа активност дневно удължава живота

| от Дилян Ценов |

Хората, които се движат активно пет дни седмично по 30 минути, значително намаляват опасността да умрат преждевременно и да получат сърдечносъдови увреждания, дори и да не могат да отидат в спортен клуб или фитнес, съобщи Ройтерс.

Учени, ръководени от Скот Лиър, кардиолог от болницата „Сейнт Пол“ в Канада, проследиха 130 000 души в 17 държави, както богати, така и бедни. Те установиха, че всяка физическа активност – независимо дали тренировки, или ходене пеша до работа, домакинстване и градинарство, удължава живота.

Колкото повече хората се движат, толкова повече намалява рискът от сърдечносъдово заболяване или ранна смърт. „Таван“ за движението няма. „Рискове, свързани с прекалено голяма физическа активност“ – надвишаваща 41 часа седмично, няма.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за ранна смърт в света и основно икономическо бреме за лечението и грижата на болните. Те са отнели живота на 9,48 милиона хора в света през 2016 г.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

 
 

Днес е и Световният ден без автомобили

| от Дилян Ценов |

По случай днешния Световен ден без автомобили много хората от различни държави ще се придвижат до работните си места и други дестинации пеша, с велосипеди или с обществен транспорт, предаде ТАСС.

Денят се провежда, за да бъде привлечено вниманието на обществото към екологични и социални проблеми, причинени от прекомерното използване на автомобили. Освен това той цели да бъдат увеличени инвестициите в развиването на обществения транспорт и създаването на безопасна и удобна градска среда за пешеходците и колоездачите.

Първоначално Световният ден без автомобили бил отбелязан през януари-февруари 1974 г. в Швейцария, когато властите в страната призовали хората да изоставят автомобилите си за четири дни. Причината била криза с горивата. Идеята за планирани акции за отказване от личния автотранспорт за първи път била формулирана от американския политолог и екологичен активист Франсис Ерик Бритън. През 1998 г. списанието „Карбъстърс“ (настояще онлайн издание на организацията „Уърлд карфрий нетуърк“) предложило денят да се чества на 22 септември.

Световният ден без автомобили се отбелязва от 1999 г. първоначално в Европа, а от 2000 г. в над 1100 града по света.

 
 

Любопитни факти за есента

| от Дилян Ценов |

По случай днешното есенно равноденствие и настъпването на астрономическата есен британският в. „Дейли експрес“ предлага няколко интересни факта за сезона:

– Всъщност и двете твърдения – за есенното равноденствие и астрономическата есен, могат да бъдат оспорени.

– Според метеоролозите есенният сезон започва в началото на септември. Според астрономите началото на есента съвпада с есенното равноденствие.

– Освен това, ако за начало на деня се приема появата на Слънцето над хоризонта, то днес денят и нощта не са с еднаква продължителност. Денонощието с равни количества слънчева светлина и мрак е било преди около десетина дни.

– При равноденствие оста на въртене на Земята сочи директно към Слънцето.

– В историята на наградите „Оскар“ филм с думата „есен“ в заглавието никога не е печелил най-престижното киноотличие. Пролетта, лятото и зимата са „удостоявани“ с приза по веднъж.

– Нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи през есента – наследство от древните инстинкти за размножаване.

– Изследване е установило, че най-голяма вероятност да доживеят до 100-годишна възраст има за бебетата, родени през есента.

– Според друго проучване жените губят най-много коса през есенния сезон.

– До около 1500 г. есента е била наричана жътва.

– Най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие е известно като „жътвена Луна“.

– „Никой не може да усети вкуса на есенните плодове, докато още се възхищава на пролетните цветя“, е казал английският поет, есеист и критик Самюел Джонсън.

 
 

Братът на Пабло Ескобар иска 1 млрд. долара от Netflix заради „Narcos”

| от Дилян Ценов |

Роберто Ескобар, който днес на 71 години, иска 1 милиард долара от Netflix за авторски права.

Сериалът „Narcos“ разказва историята на Пабло и изградения от него нарко картел. Продукцията е една от най-успешните на онлайн платформата. Роберто също така поиска да се забрани на Netflix да снима в Мексико и Колумбия, защото там картелът Ескобар все още извършва своите дейности.

Ако исканията му не бъдат изпълнени, Роберто заяви, че ще „спре сериала“.

Това идва след като преди седмица член на екипа на Netflix, който проучва местата за снимане, беше мистериозно убит в горната част на столицата Мексико сити.

Платформата не дава информация за причината за смъртта, но твърди, че работи по случая заедно с местните власти.