Кейк от гъши дроб върху бисквита от шамфъстък и с вишнево огледало

| от |

0002_goose cake

Необходими продукти:
500 г патешки или гъши дроб
250 г масло
200 г обикновени бисквити
100 г шамфъстък
500 г замразени вишни
70 г захар
1 г гелан
1 бр. прясна смокиня
портвайн на вкус
балсамова редукция
олио от трюфел
индийско орехче
сол

Начин на приготвяне:
Обезципяваме гъшия дроб и го мариноваме с портвайна, трюфел олиото, сол и индийско орехче. Загряваме тиган и запържваме до златисто маринования дроб. Отцеждаме от получената мазнина и поставяме карамелизираните парчета в терин, след което охлаждаме в хладилник или фризер. Когато терината изстине, я обработваме с 1/3 от количеството на дроба масло. Избиваме с него и ако е нужно, доовкусяваме. Смиламе бисквитите и шамфъстъка и смесваме с останалото масло, което е със стайна температура. Готовата смес правим на топка и поставяме между два пласта оризова хартия. Разточваме с точилка на много тънко и охлаждаме в хладилник. Бисквитената основа формираме с ринг, наливаме в него избития мус от гъшия дроб и оставяме отново да изстине. Забъркваме сока от вишните с малко захар за сладост, разтваряме гелан и го добавяме към подсладените вишни. Като почне да се охлажда, го наливаме върху охладената торта и изчакваме за няколко минути, докато стегне вишневото огледало. Режем с нагорещен нож и гарнираме със смокиня и станалите вишни.

 
 
Коментарите са изключени за Кейк от гъши дроб върху бисквита от шамфъстък и с вишнево огледало