Горнотракийски суджук

| от |

Необходими продукти:

5 кг Свинско месо без много тлъстини и кости

5 кг Телешко месо без кости

свински тънки черва

20 гр сол на кг месо = 200 гр

5 гр смлян черен пипер на кг месо = 50 гр

6 гр кимион на кг месо = 60 гр

1532141_468967239874074_1467523147_n

Начин на приготвяне:

Телешкото и свинското месо се нарязва на ивици и се оставя да се изцеди 1 денонощие. След това месото се смила на машинка за мелене на месо и готовата кайма се омесва добре с подправките. Предварително измитите черва се нарязват на големи ленти – приблизително 15 см. Завържете единия край, а другия нанижете на фунията на машинката и пълнете с кайма сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова.

Така приготвени готовите подкови се закачат да съхнат някъде на студено и след 24 часа се надупчват внимателно с игла по местата, където има задържан въздух. Добре е да са навън или на място с добра циркулация на въздуха. Не трябва да се допират помежду си, за да изсъхнат по-добре. В продължение на 7-8 дни се свалят и се разточват съвсем леко с точилка, за да придобият по-плоска форма. На 25-ия ден съхнене суджукът е готов за консумация.

 
 
Коментарите са изключени за Горнотракийски суджук