700 журналисти са убити в последните 22 г.

| от |

Над 700 журналисти в света са били убити от 1992 до 2014 г. и 88% от престъпленията са останали напълно безнаказани, сочат данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ), цитирани от испанската осведомителна агенция Еуропа прес.

Ирак е най-смъртоносната страна за журналисти в света със 104 убити. През 1992 г. са били убити 30 журналисти. Само две години по-късно загиват 58 представители на медиите, което превръща 1994 г. в най-кървавата в анализирания 22-годишен период. Втората година с най-много убити репортери е 2009 г., когато умират 53 журналисти. През 2007 г. жертвите са 51, а през 2006 г. – 49. До момента през 2014 г. са загинали 15 репортери.

През анализирания период всички журналисти, загинали по причини, свързани с насилие, включително убитите при сражения и във войни, са 1081. 2012 г. е най-смъртоносната година със 74 загинали, следвана от 2007 г. със 70. През 2014 г. общият брой на репортерите, загинали поради причини, свързани с насилие, е 41 души. Ирак и Филипините със съответно 166 и 77 жертви са най-кървавите страни за журналистите.

От всички загинали журналисти 221 са загубили живота си, докато работели в зона на сражения или след като попаднали под кръстосан огън. През 2014 г. журналистите, загинали при сражения, са 16. Най-опасните страни за военните репортери за целия изследван период са Ирак и Сирия съответно с 55 и 53 загинали.

Според данните на CPJ 88% от убийствата на журналисти са останали „напълно ненаказани“, а в 8% от случаите е раздадено „частично правосъдие“. Само за 4% от убийствата е раздадено „пълно правосъдие“.

Страната с най-много убити журналисти в анализирания период е Ирак със 103 жертви, следван от Филипините със 75, Алжир с 58, Колумбия с 41, Сомалия и Русия с 36, Пакистан с 32, Бразилия и Мексико с 27 и Индия с 10.

50% от убитите журналисти разработвали политически теми, 31% разследвали корупция, 27% отразявали войни и въоръжени конфликти, 23% отразявали конкретни събития, а 18% информирали за човешки права. 59% от жертвите работели за пресата, 27% – за радиа, 25% – за телевизии, а 6% – за дигитални медии. 93% от убитите са мъже.

93% от убитите са били местни журналисти, а останалите – чуждестранни. 12% от жертвите са били репортери на свободна практика. Жертвите са били измъчвани в 12% от случаите, били са заплашвани в 38% от случаите и са били отвлечени в 22% от случаите. /БГНЕС

Journalists+Killed+Across+the+World

 
 

Как да превърнем дома си в уютна соц квартира с бабешки дъх

| от |

Ако ви липсват добрите, стари времена, в които не се чудехме дали да обзаведем дома си в индустриален, винтидж, модерен, рустик, ърбан или комбинация от всичко-стил, винаги може да се върнете към добрия стар соц интериор.

Ще коства някои усилия, но с малко пари и повече находчивост, можем да се върнем към доброто старо жилище в късния соц и ранните години на свободата. Ето как:

Деколин

Зарежете латекса и модерните тапети с нишки от конски косъм в тюркоаз. Облепете стените в добрия, стар деколин. Дървен или вишневочервен от онзи степан мокет, за който се захващат коткитe.

Покривка на калинки с кристален пепелник върху телевизора

Ако телевизорът ви е с плосък екран и няма как върху него да се позиционират вещи – лошо. Трябва ви нормален телевизор, върху който да позиционирате покривчица с извезани калинки, върху която пък да се мъдри девствен кристален пепелник.

Зелени или сини плочки в банята

Изкъртете буржоазните сиви, черни т.н. плочки и налепете нещо в зелено или синьо. Нека плочките са еднакви на пода и по стените. Може да са монохромни или на малки кръгчета.

Жълто пластмасово канче в банята

Необходимо ви е за много неща. Ако на гости дойде куче, може да му сипете да пие вода от него. Като спре водата, може да слагате в него бързовара и да се поливате. А и за декорация не е лошо.

Боб в чиния с памук

Позиционирайте боба, заровен в мокър памук в чинийка, някъде на перваза. Скоро ще покълне и ще е много красиво. Тогава може да го преместите в кофичка от кисело мляко.

Мушката на балкона

Пластмасовите саксии с мушката в различни цветове са задължителен интериорен елемент в соц квартирката с бабешки дъх. Нали знаете, че в случай на констипация може да се прилагат и като разхлабващо средство? Съчетайте полезното с приятното.

мушкато

Булана на дивана

За никой не е тайна, че диваните се перат трудно. Едно петно – цял живот срам. Затова е добре отгоре да се сложи червена булана, която хем ще придаде соц излъчване на хола, хем ще предпази диваните от изцапване. Върху нея е добре да спи котка. По принцип може и губер, но е по-скъп.

99002970_1_800x600_bulani-gr-veliko-tarnovo_rev003

Ракия в бутилка от кока-кола с капачка от Fanta

Някои деца до ден днешен смятат, че кОлата всъщност е ракия.

Тежка секция със стъклени витринки с ромбчета

Добре е зад витринките да позиционирате най-хубавите чаши за чай, които не сте ползвали никога, както Вътре може да сложите кичури от първата подстрижка на децата.

Балатум и дантелени пердета в кухнята

Тази комбинация от по-грубовата текстура за пода с ефирната дантелена нежност по прозорците ще спечели овации от гостите ви.

Дистанционно в пликче

Знаете, че пликчетата на дистанционните не се изхвърлят, нали?

Порт манто върху кожена облицовка

105251553_2_171x132_portmanto-zakachalka-snimki_rev003

Печка Диана

83659648_1_585x461_pechka-elektricheska-diana-gr-gorna-oryahovitsa

 
 

Mtel ще има ново име

| от |

Мтел ще има ново име, по желание на собственика си Telekom Austria Group. Компанията обявява, че променя стратегията си по отношение на марките и ще въведе единна политика за всички пазари, на които присъства.

Това бе съобщено в официално прессъобщение на австрийския телеком.

Новото име ще бъде A1 – по наименованието на марката в Австрия. Опитът с новото име е въведен първо в Словения и след успешното реализиране, австрийският телеком решава да го приложи и за другите си дружества.

Това са хърватските, сръбски и македонски оператори – VIP, беларуския Velcom и българския Mtel.

Въвеждането на единна марка ще струва 350 милиона евро на австрийския телеком, като това ще засегне финансовите резултати за следващите три години.

Общият брой на клиентите на Telekom Austria Group e 24 милиона души. Приходите на компанията за 2016 година са 4,21 милиарда евро

 
 

109 години!

| от |

България празнува 109 години от независимостта си. Тя е обявена на 22 септември 1908 година от цар Фердинанд. Той прочита с Манифеста в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в град Търново.

След провъзгласяването й България започва да се нарича царство, а владетелят й – цар.

Обявяването на независимостта на България е акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, която е наложена от Берлинския договор.

Денят на независимостта е обявен за официален празник на 10 септември 1998 година.

За обявяването на независимостта спомага това че Австро-Унгария се готвела да наруши Берлинския договор като анексира две от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата „Св. Четиридесет мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта. Отслужва се и молебен за благоденствието на българската държава.

След това министър-председателят Малинов прочита отново Манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

 
 

Кога започва астрономическата есен

| от |

Астрономическата есен започва днес у нас в 23.02 часа българско време с есенното равноденствие, се посочва в Астрономическия календар за 2017 г. на Института по астрономия при БАН.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо