5 съвета за кандидат-студенти, лутащи се в джунглата на висшето образование

| от chronicle.bg |

Завършили сте средното си образование, но все още се лутате и не знаете къде, как и в каква сфера да продължите образованието си?

Добрата новина е, че възможностите са много, лошата – че в постоянния информационен поток, лесно може да се объркате. И за да не стане така, че сте 3 курс в специалност „Медицина“ и се отказвате, защото повече не може да търпите гледката на кръв, или записвате желаната специалност, но накрая се оказва, че имате просто тапия, без работа , ние решихме да ви спестим малко главоболия.

Допитахме се до студенти от Висшето училище по застраховане и финанси, които вече са минали през тази дилема, и са доволни както от образованието и университета си, така и от възможностите, които са получили, след като са завършили. Ето и няколко реда, които могат да бъдат ценен наръчник за всички, които още се колебаят накъде да поемат.

Учете нещо, което ви е интересно, а не което се заплаща добре в момента

Голяма част от хората избират специалността, която да запишат в университета според бъдещата евентуална заплата, която ще получават. В днешния постоянно променящ се свят това е крайно ограничен подход. Пазарът на труда се променя постоянно и няма гарант, че след като няколко години учите нещо, което не ви е интересно, след това заплатата ви ще бъде висока.

Не учете нещо, което е на космически километри от вашите интереси само защото смятате, че това ще ви доведе добри доходи. Учете това, което искате и което знаете, че няма да намразите на втората година. Никой друг освен вас няма да присъства на лекциите в университета и няма да пише ви курсовите работи. Учете това, което е близо до вашите най-силни черти, защото успешен е не този, който работи механично за пари, а този който работи с желание и вдъхновение. А ако ви е трудно да се ориентирате, може да се запишете в курс за кариерно ориентиране.

Търсете университет с добро име, който ви предлага реализация още докато учите

При избора на университет, в който да учите, задължително проверете дали той поддържа пряка връзка с компании във вашата сфера и дали вузът ще ви свърже с тях, след като започнете следването си. Задължително попитайте дали ще ви предоставят стажове или работни позиции докато сте студент. Големият минус в много университети е, че учащите не се докосват до реална работа среда преди да завършат и се сблъскват със суровата действителност, едва когато се дипломират. Това ги прави неконкурентни на пазара. В същото време мнозинството от учещите във ВУЗФ казват, че една от причините да изберат да учат там е, че имат възможност за да започнат стаж или работа в големи компании още от 1-ви и 2-ри курс.

Външни лектори, признаване на дипломата и стабилна социална среда

Проверете още дали дипломата от избрания университет се признава навсякъде и вузът организира ли допълнителни мероприятия като workshops, дискусии или конкурси. Колкото повече допълнителни събития организира учебното заведение, толкова по-богат социален опит ще придобиете и ще изградите стабилни контакти в сферата си. Това често е незаменимо. Проучете още с кои външни партньори работи университетът, гостуват ли външни лектори и органзират ли се посещения на различни компании, организации и други.

Фасилитатори, а не просто преподаватели

Във века, в който клишетата се разбиват , светът става все по-дигитален, а поведенческите модели на хората се изменят стремглаво заради новите технологии, традиционното образование трудно може да навакса с обяснение на процесите. Поставянето на теоретична рамка вече не е достатъчно, затова при избора на университет обърнете голямо внимание каква е учебната програма и специализирани ли са преподавателите.
Вашите лектори не трябва да са просто преподаватели, те трябва да бъдат фасилитатори. Трябват ви хора, които да ви мотивират, да ви ангажират в социални каузи и да изкоренят усещането за неравнопоставеност между студент и преподавател.

Мисия висше в България – възможна!

Не са малко гимназистите (а и родителите им), които още в 10 клас тотално са отхвърлили опцията за следване на висше в България и заминават да учат в чуждестранни университети, защото са твърдо решение, че образованието у нас не струва. А в чужбина ще си решат проблемите мигновено. Но невинаги е така! Чужбина може да даде много, но и отнема много. Всеки един студент има по-добра конкурентна преднина в България, отколкото в която и да било друга страна в чужбина. В същото време частните вузове в България и чуждестранните университети се конкурират сериозно по ниво на образование. Много частни висши училища пък работят или предлагат съвместни програми с вузове в чужбина.

 
 

„Аз, Тоня“ ще излезе на екран през декември

| от chronicle.bg |

Биографичният филм „Аз, Тоня“ за скандалната състезателка по фигурно пързаляне от САЩ Тоня Хардинг ще излезе на екран през декември.

Продукцията ще тръгне по кината в САЩ на 8 декември – навреме, за да се включи в наградния сезон, кулминация на който са „Оскар“-ите, след като получи ласкави отзиви от критиката след премиерата си на кинофестивала в Торонто по-рано през месеца.

Главната роля в „Аз, Тоня“ е поверена на Марго Роби. Във филма й партнира румънският актьор Себастиан Стан.

 
 

Бивша готвачка на Гуинет Полтроу разкри, че тя „не яде нищо“

| от chronicle.bg |

Актрисата и лайфстайл гуру Гуинет Полтроу е смайващо слаба, но начинът, по който поддържа елегантната си фигура, никак не е за подражание. Бивша нейна готвачка разкри тайната й – тя практически „не яде нищо“, съобщи Контактмюзик.

Същият режим е спазвал и фронтменът на „Колдплей“ Крис Мартин, бивш съпруг на Гуинет Полтроу, когато шеф-готвачът Кейт Макълун е работила за суперзвездите. Тя се е грижела за храната им през 2008 г., по времето на снимките на първия филм „Железният човек“.

Кейт Макълун разкри изключителните ограничения, които звездите непрекъснато са си налагали. Когато личният асистент на двойката й ги съобщил първоначално, тя била шокирана. С такива продукти не можела да сготви нищо прилично.
„Те не ядяха нищо. Много са стриктни. Избягваха всякакви захари, всичко сладко, без млечни продукти, само зеленчуци“ – разказа Кейт Макълун.

За да има храната някакъв вкус, Кейт Макълун решила тайно да добавя забранени съставки. Семейството веднага започнало да хвали гозбите й.

„Така е като ядеш само трева“, коментира Кейт Макълун.

Лайфстайл сайтът на Гуинет Полтроу редовно предизвиква критики. Актрисата обаче настоява, че те са неоснователни и са базирани не на факти, а на предположения.

 
 

Дженифър Лопес дари 1 милион долара на Пуерто Рико

| от chronicle.bg |

Дженифър Лопес дари 1 милион долара в полза на бедстващите в Пуерто Рико по време на кампания в щата Ню Йорк за набиране на средства за острова, разрушен от циклона Мария преди пет дена.

Певицата е родена в Ню Йорк, но родителите й са пуерториканци. Тя обясни, че дарението ще бъде предадено на няколко благотворителни организации и увери, че ще продължи да работи с други латиноамерикански звезди, за да помогне на бедстващия остров.

Циклонът взе най-малко 33 жертви в Пуерто Рико и Доминика, няколко дена след като оттам премина ураганът Ирма. Пуерто Рико беше залят от поройни дъждове и наводнения. Електрозахранването е прекъснато, като това може да продължи месеци. Телекомуникационните връзки почти изцяло са унищожени.

Условията за живот в Пуерто Рико непрекъснато се влошават след преминаването на циклона Мария. Хората чакат с часове на опашки, за да купят храна и бензин.

 
 

КАК ДА: се излекуваме от есенните болести

| от chronicle.bg |

Гриповете еволюират по-бързо от айфоните. Есента дойде вчера, а с нея, разбира се, ще дойде и нов щам на някоя подла зараза. Хората масово съветват: Не пий, вредно е. Не яж сладко, вредно е. Не яж месо, вредно е. Но като се разболееш, всички казват: Ето ти ракия с мед и пилешка супа.

И понеже знаем, че докато не се разболеете няма да ви дреме за превенции от грипа – затова ви предлагаме няколко начина да лекувате след като неминуемo това стане.

 

Много лимони. Така и така животът ви поднася достатъчно лимони – яжте. В тях има витамин Це, който е полезен. Ако някой понечи да вземе вашите лимоните, кажете му „Хей, не пипай тези лимони. В тях има аскорбинова киселина“. Това е химическото название на витамин Це – хем няма да го лъжете, хем човекът ще се уплаши и ще остави плода намира.

 

Третирайте се все едно сте махмурлия. Здрава храна, сън, ограничени контакти, витамини, вода, кисело мляко… Абе какво ви обясняваме, вие ли не знаете.

 

Всякакви домашни зимнини. Причината да умираме стари и грохнали е защото дедите ни са бухали мръвки директно от кокала и са пили мляко директно от вимето. Не са имали фервекс. Тогава е нямало аптеки, откъде ще намерят фервекс. (Това беше шега за читателите ни с по-нисък стандарт. Медия сме – трябва да има по нещо за всички.)

 

Ходете с маска. Не искате да сте маймуната, от която тръгна СПИН, нали. Не е срамно да ходите с маска, когато сте болен. Дори за някои хора е по-срамно да ходят без.

 

Спортувайте. Да живееш здравословно е като да държиш на пиене – има гордост, ама няма кеф. Но тук се изхвърлихляме малко, да. Под „спортуване“ имаме предвид разходка на чист въздух. Идете до съседите, които ненавиждате.

 

Забележете, че не ви подтикваме да пиете класическия цяр за всичко – ракия. Това е така, защото ние нямаме грам съмнение (нито пък 100 грама), че ще направите така. Просто ви предложихме с какво да я гарнирате. Тази статия можеше спокойно да се казва „Какво върви с ракия“.