5 съвета за кандидат-студенти, лутащи се в джунглата на висшето образование

| от chronicle.bg |

Завършили сте средното си образование, но все още се лутате и не знаете къде, как и в каква сфера да продължите образованието си?

Добрата новина е, че възможностите са много, лошата – че в постоянния информационен поток, лесно може да се объркате. И за да не стане така, че сте 3 курс в специалност „Медицина“ и се отказвате, защото повече не може да търпите гледката на кръв, или записвате желаната специалност, но накрая се оказва, че имате просто тапия, без работа , ние решихме да ви спестим малко главоболия.

Допитахме се до студенти от Висшето училище по застраховане и финанси, които вече са минали през тази дилема, и са доволни както от образованието и университета си, така и от възможностите, които са получили, след като са завършили. Ето и няколко реда, които могат да бъдат ценен наръчник за всички, които още се колебаят накъде да поемат.

Учете нещо, което ви е интересно, а не което се заплаща добре в момента

Голяма част от хората избират специалността, която да запишат в университета според бъдещата евентуална заплата, която ще получават. В днешния постоянно променящ се свят това е крайно ограничен подход. Пазарът на труда се променя постоянно и няма гарант, че след като няколко години учите нещо, което не ви е интересно, след това заплатата ви ще бъде висока.

Не учете нещо, което е на космически километри от вашите интереси само защото смятате, че това ще ви доведе добри доходи. Учете това, което искате и което знаете, че няма да намразите на втората година. Никой друг освен вас няма да присъства на лекциите в университета и няма да пише ви курсовите работи. Учете това, което е близо до вашите най-силни черти, защото успешен е не този, който работи механично за пари, а този който работи с желание и вдъхновение. А ако ви е трудно да се ориентирате, може да се запишете в курс за кариерно ориентиране.

Търсете университет с добро име, който ви предлага реализация още докато учите

При избора на университет, в който да учите, задължително проверете дали той поддържа пряка връзка с компании във вашата сфера и дали вузът ще ви свърже с тях, след като започнете следването си. Задължително попитайте дали ще ви предоставят стажове или работни позиции докато сте студент. Големият минус в много университети е, че учащите не се докосват до реална работа среда преди да завършат и се сблъскват със суровата действителност, едва когато се дипломират. Това ги прави неконкурентни на пазара. В същото време мнозинството от учещите във ВУЗФ казват, че една от причините да изберат да учат там е, че имат възможност за да започнат стаж или работа в големи компании още от 1-ви и 2-ри курс.

Външни лектори, признаване на дипломата и стабилна социална среда

Проверете още дали дипломата от избрания университет се признава навсякъде и вузът организира ли допълнителни мероприятия като workshops, дискусии или конкурси. Колкото повече допълнителни събития организира учебното заведение, толкова по-богат социален опит ще придобиете и ще изградите стабилни контакти в сферата си. Това често е незаменимо. Проучете още с кои външни партньори работи университетът, гостуват ли външни лектори и органзират ли се посещения на различни компании, организации и други.

Фасилитатори, а не просто преподаватели

Във века, в който клишетата се разбиват , светът става все по-дигитален, а поведенческите модели на хората се изменят стремглаво заради новите технологии, традиционното образование трудно може да навакса с обяснение на процесите. Поставянето на теоретична рамка вече не е достатъчно, затова при избора на университет обърнете голямо внимание каква е учебната програма и специализирани ли са преподавателите.
Вашите лектори не трябва да са просто преподаватели, те трябва да бъдат фасилитатори. Трябват ви хора, които да ви мотивират, да ви ангажират в социални каузи и да изкоренят усещането за неравнопоставеност между студент и преподавател.

Мисия висше в България – възможна!

Не са малко гимназистите (а и родителите им), които още в 10 клас тотално са отхвърлили опцията за следване на висше в България и заминават да учат в чуждестранни университети, защото са твърдо решение, че образованието у нас не струва. А в чужбина ще си решат проблемите мигновено. Но невинаги е така! Чужбина може да даде много, но и отнема много. Всеки един студент има по-добра конкурентна преднина в България, отколкото в която и да било друга страна в чужбина. В същото време частните вузове в България и чуждестранните университети се конкурират сериозно по ниво на образование. Много частни висши училища пък работят или предлагат съвместни програми с вузове в чужбина.

 
 

Вилньов е искал Дейвид Боуи за „Блейд Рънър”

| от chronicle.bg по БТА |

Канадският режисьор Дени Вилньов разкри, че първият му избор за една от ролите в дългоочакваното продължение на филма „Блейд Рънър“ е бил Дейвид Боуи.

След смъртта на музикалната легенда през януари 2016 г. режисьорът на „Блейд Рънър 2049″ е трябвало да потърси друга, не по-малко харизматична рок звезда за ролята на Ниендър Уолас. Изборът на Дени Вилньов се е спрял на фронтмена на групата „Търти секъндс ту Марс“ и актьор и носител на „Оскар“ Джаред Лето.

„Първата ни мисъл за ролята на Ниендър Уолас беше Дейвид Боуи, повлиял „Блейд Рънър“ по редица начини. Когато научихме тъжната вест за кончината му, се наложи да се поогледаме наоколо, за да потърсим друг изпълнител с подобни качества. Спряхме се на Джаред Лето“, сподели Вилньов в интервю за сп. „Емпайър“.

Канадският режисьор допълни, че първият и единствен избор за ролята на офицер Кей е бил сънародникът му Райън Гослинг.

Действието във филма „Блейд Рънър 2049″ се развива няколко десетилетия след събитията в края на оригиналната научнофантастична продукция от 1982 г., режисирана от Ридли Скот.

Холивудският ветеран Харисън Форд се завръща в ролята на Рик Декард. В приключението заедно с него освен Гослинг и Лето се впускат актрисата Робин Райт и кечистът Дейв Батиста, който се изявява на актьорското поприще.

 
 

„Живите мъртви“ се завръща на 23 октомври

| от chronicle.bg |

Осми сезон на „Живите мъртви“ стартира премиерно на 23 октомври по каналите на FOX извън САЩ.

Новият сезон на хитовата продукция ще се излъчва в 180 територии и феновете могат да станат свидетели на така очакваната премиера на 23 октомври едновременно в целия свят.

Както и в предишните сезони, новата осма част на сериала ще включва 16 епизода, които ще се излъчат на две части. Първите осем епизода стартират през октомври, а останалите – през февруари 2018.

The Walking Dead Y8

 
 

Кит Харингтън и Роуз Лесли не са сгодени

| от chronicle.bg, БТА |

Кит Харингтън не е предлагал брак на приятелката си, актрисата и негова бивша екранна партньорка в „Game of Thrones“ Роуз Лесли.

Представител на 30-годишния Харингтън е опровергал за в. „Метро“ публикацията на сп. „Life and style“, че актьорът е организирал романтична вечеря на свещи, по време на която е помолил своята изгора да стане негова съпруга.

Имената на Кит Харингтън и Роуз Лесли за първи път бяха свързани през 2012 г., когато актьорите играеха Джон Сноу и Игрит. Екранното им партньорство продължи във втория, третия и четвъртия сезон на хитовата поредица.

Харингтън, който все още е част от актьорския състав на любимия ни сериал, преди е споделял, че Роуз Лесли е най-големият му дар от сериала.

 
 

Досиетата CHR: Актрисата Шанън Ричардсън и писмата й с рицин

| от chronicle.bg |

„Това писмо е нищо в сравнение с това, което ви готвя, господин Президент. Ще трябва да убиете мен и семейството ми преди да се доберете до оръжията ми. Всеки, който приближи до къщата ми, ще бъде застрелян право в лицето.“

Годината е 2013-та а получателят на съобщението е не кой да е, а президентът на САЩ Барак Обама. Освен него подателят изпраща подобни писма и до кмета на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг и Марк Глейз, директор на организация на против незаконното притежание на оръжия.

Но нищо не е такова, каквото изглежда. Подателят е 35 – годишната актриса Шанън Ричардсън от Тексас. Макар да участва за кратко в сериалите The Walking Dead и The Vampire Diaries, тя става известна с изпращането на писма, намазани с рицин до висши държавници, сред които президентът Барак Обама.

Portrait Images Of Actress Shannon Rogers Guess Richardson Who Has Been Arrested In Connection With The Mailing Of Ricin-laced Letters To President Barack Obama And NYC Mayor Michael Bloomberg
Шанън и Нейтън Ричардсън; Getty Images

А мотивът е далеч по-прост и банален отколкото изглежда – отмъщение. Съпругът, Нейтън Ричардсън,  подава молба за развод и тя решава да му го върне. Един майски ден, след като той отива на работа, тя изпраща писма до въпросните личности, като планът й е да обвини съпруга си за деянието. Отива на 90 километра от жилището си в Ню Бостън – в Шривпорт, Луизиана, и изпраща три намазани с рицин писма. След това отива в полицията и съобщава за извършеното, според нея от мъжа й, престъпление. Жената наивно си мисли, че нито едно от писмата няма да бъде отворено в администрацията на държавния глава поради съображения за сигурност, но това ще бъде достатъчно, за да обвинят съпругът й.

Сметките й обаче излизат криви. След около месец тя е разкрита и започва съдебен процес. През юли 2014 г. присъдата е произнесена – 18 години затвор за притежание и произвеждане на високотоксично вещество.

По време на разпитите заявява, че не е лош човек и не е искала да нарани никого. Това обаче не смекчава обстоятелствата и не прави постъпката й по-приемлива за разследващите. След забелязани неточности в отговорите й, те задълбават oще. Става ясно, че Шанън Ричардсън е купувала семена и продукти по Интернет, за да произвежда рицин. Веществото е изключително опасно и води до болезнена смърт при поглъщане, инжектиране или вдишване на изпаренията му. По-късно самата тя признава, че е купувала семена от растението рицин, опитвайки се от тях да извлече токсичната течност. Всичко това е купувано през профили и сметки на името на съпруга, за които той не е знаел.

Първоначално я грози максималната присъда, но след направени самопризнания, тя е „смекчена“ на 18 години  затвор. Освен тях, жената трябва да плати глоба от 367 хил. долара.

Portrait Images Of Actress Shannon Rogers Guess Richardson Who Has Been Arrested In Connection With The Mailing Of Ricin-laced Letters To President Barack Obama And NYC Mayor Michael Bloomberg
Getty Images

Случаят с Шанън Ричардсън е  типичната история в стил Агата Кристи. Съпружеска двойка, която  е в процес на развод.  Жената решава да вземе нещата в свои ръце и да отмъсти. Фактът, че се изявява като  актриса прави нещата една идея по-екстравагантни. Имаме и типичните за дребните престъпници  недомислие и наивност, че не само ще им  се размине, но и планът им ще проработи. Но явно никой не бива да подценява американското правосъдие. Прокурорът на Тексас твърди, че това е най-странния криминален случай на територията на щата.