2000 полицаи напускат МВР

| от chronicle.bg |

Близо 2000 полицаи са подали рапорт за напускане на МВР. Това съобщи председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Това стана след срещата на синдикатите с депутати от Реформаторския блок и финансовия министър Владислав Горанов.

Горанов призова униформните да не напускат с аргумента, че те ще получат 20-те си заплати накуп, които се дават като обезщетение при пенсиониране.

През последните три дни полицаите протестират по улиците на страната заради проектозакона за бюджета на МВР, който предвижда орязване на социалните им привилегии. След като правителството се съгласи да се съобрази само с част от исканията им, униформените оповестиха, че не са готови на никакъв компромис и искат или всичко, или нищо. Към тях се присъединиха и надзирателите на затворите.

Синдикатите твърдят, че предлаганите от финансовия министър Владислав Горанов промени ще струват много повече, отколкото ще се спести. Причината е, че ако те се приемат служителите ще започнат масово да напускат и ще трябва да им се изплатят обезщетенията. Това означава, че ако си тръгнат около 10 хиляди човека, МВР ще трябва да плати 200 милиона. Според синдикатите, икономиите, които предлага владислав горанов са на стойност 25 милиона.

Протестите на полицаите продължават след като до консенсус все още не се е стигнало. В петък сутринта са протестирали униформените във Видин. Най-големият протест на служителите от МВР се очаква в неделя и е организиран от полицейските синдикати.

 
 
Коментарите са изключени за 2000 полицаи напускат МВР