В началото бе Шопската салата

| от Марина Стоименова |

Подредени в строги редици на двора, подпрени с колчета, подхранвани с естествена тор, поливани от чешмата или кладенеца наблизо и внимателно брани от сръчните ръце на българските стопанин – а именно нашите баби и дядовци – през 80-те и 90-те доматите „БГ производство“ символизираха триумфа на частното домашното земеделие. Тяхното производство набираше скорост в момент, когато доматите по магазините (ако ги имаше изобщо) не ставаха за нищо друго, освен за изцеждане на сок.

Ако сте имали подобно детство, то със сигурност си спомняте и надпреварването в категория „на кого са му най-хубави доматите“.

Това родно състезание се провеждаше между съседите в малките населени места и включваше различни дисциплини, като например, „най-добре подредени домати“, „най-високи домати“, „най-голям брой домати“, „най-големи домати“ и разбира се – „най-вкусни домати“.

Независимо какъв български сорт (а те са много и все още се селектират нови) е бил засаден някога в селския или градския двор от вашето детство, то вероятно си спомняте и че към края на август и началото на септември, дори и най-късните видове – или онези, които растяха при по-хладен планински климат като този в моето село – вече бяха узрели.

Тогава девизът „береш и ядеш“ се превръщаше в ударен лозунг, който съпътстваше обедите и вечерите, придружаваше роднинските събирания и гордо украсяваше всяко празненство.

Към началото на септември абсолютен триумф отбелязваше и шопската салата, тъй като с напредването на лятото към нея постепенно се прибавяха небезизвестните печени чушки. Така тя ставаше изключително вкусна и неизменно се превръщаше в най-добрия приятел на ракията за възрастните.

И все пак, когато става дума за салата, дори и днес в българската кухня, чушката е просто украса.

Основата на салатата по нашите ширини продължава да е именно доматът, който е достатъчен и сам по себе си, особено ако е полят със зехтин (или олио) и придружен от малко лук. В различни краища на България и сега доматът със сирене е смятан за идеалното мезе за пиене на традиционни алкохолни напитки, например мастика.

rozovdomat020202000

Междувременно българският домат се интернационализира – пица с доматено пюре от истински домати, салата Капрезе, паста Болонезе, даже и Гаспачо, а патладжаните с доматен сос продължават да са едно от любимите ястия на лятото.

Но именно заради любовта към Шопската салата, не е странно, че сред най-търсените сортове домати в магазина са именно едрите, сладки и твърди видове, познати сред производителите с имена като „Розова магия“ или „Розов блян“, а сред купувачите просто като „розов домат“.

Сред предпочитаните домати на пазара са и подходящите за салата и много вкусни „Биволско сърце“, които имат продълговата форма и биват два вида: червен и розов. Харесван още е и сорт „гигант“, който също се дели на червен и розов и е относително твърд.

За съжаление, в много случаи пазарът не е благосклонен към предлагането на родните сортове български домат, тъй като те често остават сравнително по-скъпи на фона на доста по-евтините турски и испански домати, които при това се предлагат практически целогодишно.

Осъзнавайки неравностойното положение на българския фермер спрямо чуждите производители, веригата магазини за търговия на едро МЕТРО Кеш енд Кери, която е насочена основно към нуждите на професионални клиенти (например ресторанти) работи за възраждането на традициите при производство на розови домати.

Веригата обучава българските фермери как да извличат най-доброто от земята, за да получат максимално качествен продукт.

Подкрепата на мощна верига като МЕТРО е изключително важна за местния бизнес, защото предлагането на висококачествена продукция български домати на нормални цени поощрява използването на родните сортове от различни ресторанти.

В тази връзка между 10 и 16-ти септември, по време на станалото традиционно вече издание на Sofia Restaurant Week, подкрепяни от МЕТРО, част от ресторантите ще подготвят и специално меню с розов домат.

Финалът на тази своеобразна „седмица на розовия домат“, организирана от веригата за търговия на едро, ще бъде на 16 септември, когато ще се проведе и първият доматен фест в София – Фестивал на розовия домат. По време на него ще бъде отдадено заслуженото внимание на безспорния цар на родните зеленчуци, отглеждан с много грижа повече от един век по нашите земи.

Print

Празникът на открито ще започне в 11 часа в Княжеската градина пред паметника на Съветската армия, а организаторите обещават множество „розови“ преживявания, сред които фермерски пазар с изобилие от родни розови домати, кулинарни предизвикателства от топ готвачи, открит шампионат на София по хип хоп, латино и народни танци.

Ще се проведе и най-дългото доматено хоро в историята на България, доматен велокарнавал и, разбира се, сътворяване на близо тон българска лютеница под вещото ръководство на топ готвача на български традиционни гозби Ангел Ангелов. …

Предстои едно много вкусно завръщане в детството. Там, преди сто лета, когато не само доматите бяха истински…

 
 

Еротични книги в добро кино

| от Марина Стоименова |

Минаха цели 10 дни, откакто трейлърът на „Петдесет нюанса освободени“ излезе онлайн. Вълнението от предстоящата развръзка на историята между Крисчън и Анастейжа, уви, за зло или за добро, не занимава целокупното женско население така, както го направи преди няколко години. Може би, защото сексът в продаваната като „хард еротика“ книга е сведен под хигиенния минимум за сметка на други,  по-тривиални неща.

Еротика на кино обаче има и, надяваме се, ще има и за в бъдеще, при това доста по-добра от онова, което Крисчън Грей и неговите анални топчета могат да предложат на драгия зрител. Пък и на читателя.

Затова днес на вашето зажадняло за секси игри внимание предлагаме пет еротични книги, които са адаптирани в обезпокояващи и силно еротични филми. В галерията горе.

 
 

Звездните двойки с най-голяма разлика в годините

| от Марина Стоименова |

След една възраст възрастта вече няма значение. 

Хората на киното знаят това. Например, Jay-Z е бил на 12 години, когато Бионсе тепърва се е раждала. Джордж Клуни е бил на 17, когато настоящата му съпруга Амал Клуни е проплакала за първи път.

В галерията ни днес ще обърнем внимание на няколко подобни двойки. Те са намерили любовта въпреки, а може би и именно заради, възрастовата си разлика.

На някои хора ще се стори изненадващо, че не само мъжете са по-възрастни от жените, но понякога и обратното се случва. Погледнете Хю Джакман. Изглежда щастлив.

 
 

Нов метод в борбата срещу рака

| от Марина Стоименова |

Учени от Израел съобщават, че са открили нов метод за борба с тумори, вдъхновен от височинните тренировки на алпинистите, пише в. „Дейли експрес“.

Стандартното лечение на рака включва химиотерапия и лъчетерапия. Авторите на настоящото изследване от института „Вайцман“ обаче смятат, че разработеният от тях метод може да предложи по-ефективно лечение на твърди злокачествени образувания.

Подходът напомня за височинните тренировки, които правят атлети и алпинисти, преди да посетят райони с понижено количество кислород.

Израелските специалисти са установили, че чрез лишаването им от кислород специфични клетки могат да бъдат тренирани да се борят с туморите по начин, сходен с подготовката за изкачване на голяма височина.

Въпросните клетки, известни като Т-клетки, са част от имунната система на тялото.

Изследователите са открили, че Т-клетките унищожават злокачествени образувания по-ефикасно, когато са лишени от кислород.

Впрягането на имунната система в борбата срещу рака е известно като имунотерапия. През последните няколко години методът вече е спасявал живота на онкоболни.

Преди Т-клетките са били отстранявани от кръвта на пациента, отглеждани в лабораторна среда и приспособявани да откриват и унищожават ракови клетки, след което са връщани в кръвообращението. Методът е сработил при някои видове левкемия и лимфоми, но не е давал успешни резултати в борбата срещу твърди тумори. Новият подход действа резултатно именно срещу тях, превръщайки имунните клетки в по-ефективни убийци. Лишените от кислород Т-клетки се борят по-успешно с твърди тумори, тъй като съдържат по-голямо количество разрушителен ензим, който прониква в раковите клетки и ги унищожава.

 
 

Най-добрите цитати за забранените книги

| от Марина Стоименова |

Всички имат право на свобода на мнение и изразяване. Или поне така се твърди в Декларацията за човешките права на ООН. Това право включва свобода на мнение, както и това да се търси и получава информация и идеи през всякакви медии и без ограничения.

Тези ограничения днес се тестват повече от всякога, а думите, които използваме се променят така, че да включват (или изключват) нови значения. 

Наближава Седмицата на забранените книги и затова е добре да си спомним какво всъщност правим, когато цензурираме. Тогава не само ограничаваме настоящето, но и извършваме престъпление срещу свободата на миналото.

В галерията ни ще намерите няколко цитата от невероятни автори, които коментират свободата на словото и цензурата. Разбира се, бихме се радвали да изразите мнението си за тях. Това все пак е ваше право.