Ястия за милиони, или най-скъпите храни по света

| от |

Альона Нейкова

Цените на някои продукти са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране

Повечето хора обичат да си похапват вкусно, въпреки че далеч не всички признават за този чревоугоднически „грях“. Малцина са и онези, които си позволяват да експериментират в кухнята, използвайки екзотични и странни плодове или здравословни диетични продукти. Но така или иначе, храната винаги ще е сред най-важните приоритети в живота на хората, най-малкото защото без нея физическото ни оцеляване просто не е възможно. Но някои разглеждат консумирането на гурме ястия не само като неизбежно условие за съществуване, но и като възможност да поглезят вкусовите си рецептори. И въпреки че в повечето случаи предпочитаме храната да не е скъпа, за да можем да си позволим по-разнообразни продукти, често ни се иска да хапнем нещо „по-така“, без да имаме предвид факта, че екзотичните ястия със сигурност ще оставят дупка в портмонето на обикновените хора. Макар че малцина (ще) имат уникалния шанс да опитат класираните като най-скъпите в света продукти, все пак нека разберем колко, всъщност, са готови да похарчат (и го правят!) богаташите, за да угодят на стомаха, но най-вече на егото си…

Сред най-скъпите храни на света са гъбите мацутаке. Понеже са голяма рядкост, цената им нараства до 1000 долара за половин кило. Родината на мацутаке, известни още като матаке, е Япония. Но уникално вкусните гъби се срещат в още няколко азиатски страни. Реколтата обаче намалява с всяка изминала година, а за виновници за изчезването на деликатеса са обявени… насекоми, унищожаващи дърветата, в чиято сянка обикновено растат мацутаке. Тъй като учените още не са успели да намерят начин за култивиране на тези гъби, съществува реална опасност те да изчезнат напълно. Вероятно затова заможните ценители на гурме културата не пропускат възможността да си похапнат матаке.

Макар че в никакъв случай не може да се приеме за здравословна храна, в списъка с най-скъпите ястия попада и бейгълът. Колкото и идеално кръгла да е питката на подобен сандвич, малцина имат готовност (и финансова възможност) да платят за него 1000 долара. Цената е толкова висока, не само защото бейгълът е намазан със специално сметаново сирене, в чийто състав преобладават изключително скъпите бели трюфели. Сандвичът съдържа и парченца чисто злато.

По ирония на съдбата едно от най-необичайните ястия на света се нарича Фритата за милиони. Онези, които все пак решат да опитат това чудо на кулинарното изкуство, ще трябва да платят доста по-малко, отколкото предполага наименованието му – „само“ хиляда долара. Цената е толкова висока, понеже деликатесът се прави от омари, яйца и хайвер от пъструга (риба от семейство Есетрови), който струва $65 за 30 грама. Имайки предвид, че всъщност става дума за вид омлет, трябва добре да се прецени – струва ли си всъщност парите тази фритата.

Мраморната пържола също се нарежда сред най-скъпите храни. Става дума за говеждо от породата вагю (кобе), като само едното парче струва 2800 долара. Казват, че това месо е толкова крехко, че направо се топи в устата. За да се постигне подобен ефект, кравите пият бира и им се прави ръчен масаж по няколко пъти дневно. Но освен че пържолата е много скъпа, тя е и изключително мазна. Така че, ако онези, които искат да я опитат и не смятат, че това предизвикателство е заплаха за портфейла им, добре е да преценят дали кулинарното изкушение няма да се превърне в бомба за здравето.

3200 долара струва порция Самундари Хазан. Ястието бе поднесено на официалната премиера на филма „Беднякът-милионер“ в Мумбай. Готвачите използвали за създаването на кулинарния шедьовър най-скъпите продукти на планетата – бял трюфел, хайвер от белуга и девонски краб, които били посипани със злато. Тези гурме шедьоври се превърнаха в предизвикателство и за най-големите гастрономи и станаха повод за многобройни коментари.

Диаметърът на пица „Роял“ е едва 30 см, но цената й е цели 4200 долара. Върху блата може да се открият парчета от омар, мариновани в коняк, хайвер, напоен с шампанско, шотландска пушена сьомга, отлежал балсамов оцет, еленско филе и прошуто. А най-отгоре всичко това е украсено с 24-каратово злато, което може да се яде.

Черната диня Денсуке расте само на японския остров Хокайдо. Тя се смята за най-скъпата и най-рядката, понеже годишната й реколта е едва 65 бройки, като едната струва 6100 долара. Казват, че динята не е прекалено сладка, обаче е изключително вкусна. Но дори най-богатите хора не може да са сигурни, че някога ще имат възможност да я опитат. Работата е там, че плодът не се продава, а се подарява на най-личните гости на старейшините на Хокайдо.

Ако си мислите, че Денсуке е най-скъпият плод, значи никога не сте чували за пъпешите Юбари. Две бройки струват над 22 000 долара и обикновено се продават на търг.

Онези, които искат да опитат най-редкия хайвер в света, трябва да отидат в лондонския Caviar House & Prunier. Но трябва да вземат със себе си доста тлъст чек или да носят 25 000 долара в брой. Освен че вкусът на уникалния ирански хайвер наистина е несравним с нищо друго, деликатесът се продава в кутийка от най-чисто злато.

Цените на някои храни са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране. Белият трюфел е въплъщение на всички тези компоненти и затова го наричат Кралят на всички гъби. Неизвестен богаташ от Хонконг платил 160 000 долара за екземпляр, тежал кило и половина. Не се знае и какъв точно кулинарен шедьовър се е получил от този трюфел, но той все още си остава в историята като най-скъпо продадения хранителен продукт в света.

Готвачите почитат закрилника си

Денят на свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на 10 август. През 2005 г. за първи път се чества у нас и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. Св. Лаврентий е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан. Освен като закрилник на кулинарните гурута, светецът се приема и за покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета. Готвачите обаче трябва да се уважават не само тази неделя. През есента те си имат и друг професионален празник. Но наистина е достойно за уважение, че кулинарите имат светец, при това мъченик, който бди над благоденствието на професията им, нали?

 
 

Храни от насекоми излизат в продажба в Швейцария

| от chronicle.bg, БТА |

Първите продукти за човешка консумация, произведени от насекоми, ще излязат в продажба в швейцарски супермаркети следващата седмица, съобщи АФП.

Желаещите ще могат да опитат бургери и кюфтета от брашнени червеи с ориз, зеленчуци и подправки. Те ще се продават в магазините на веригата „Кооп“.

Според говорител на федералната служба за безопасност на храните, Швейцария е първата европейска държава, разрешила използването на насекоми за човешка храна. Швейцарското законодателство допуска три вида насекоми за човешка консумация – скакалци, щурци и брашнени червеи.

Тези насекоми се отглеждат за храна на животни. За да са подходящи за човека, те трябва да са четвърто поколение

 
 

Uber и Lyft предизвикаха спад в покупките на автомобили

| от chronicle.bg |

След изследване на навиците на шофьорите в различни градове в щата Тексас, учени от Университета на Мичиган стигат до извода, че хората в големите градове купуват и карат по-малко коли.

Като причина откриват, че с нарастването на популярността на споделеното пътуване, необходимостта човек да притежава собствен автомобил намалява, като това важи с особена сила за големите градове. В тях компании като Uber и Lyft имат пълно покритие и това намалява нуждата от собствено превозно средство – в крайна сметка, превозът е само на няколко клика.

Големият брой коли в големите градове увеличава замърсяването и задръстванията, отделно отваря нуждата от все повече работни места. Според учените, едно от решенията на тези модерни транспортни проблеми се крие именно в разширяване ролята на споделеното пътуване, което ще облекчи натоварването както върху бюджета, така и върху транспортната мрежа и дори върху климата.

Източник: The Verge

 
 

Заключете си вратите, Валери Симеонов идва!

| от |

Лесно е да направиш скандал пред клекшопа до НАТФИЗ. Я затвори дискотека на Какао бийч! Волен Сидеров стана баща и слезе от манежа. На негово място се появи Валери Симеонов, който е това, което ще се получи, ако радиоактивният Волен ухапе (предполагам, радиопасивния) Динко с атевето.

И така, вицепремиерът Валери Симеонов вече е набрал една удобна инерция. Можете да го очаквате скоро и във вашия дом, офис, улица, площадка пред блока или някъде другаде – той идва изневиделица Батман или като херпес.

Честно казано така е по-добре, защото никой не иска Валери Симеонов да бъде в Парламента. По-добре да скитосва улиците с няколко полицая и да дебне за нередности. А нередности – бол и то през цялата година.

 

Разгонени котки и бездомни кучета

След 22:00 часа на котките е забранено да са разгонени. Кучетата могат да лаят, но само наум. При нарушения, виновниците ще бъдат наказвани. Не е известно как точно ще ги наказват, но на DJ Станчо му взеха лаптопа, на кучетата и котките – не знам.

 

Купони

Както и досега, ако вдигате шум след 10:00 вечерта, у вас ще идва полиция. Сигналът обаче няма да бъде подаван от съседи, а от вицепремиера, който ще идва заедно с полицията у вас. Той ще се появява във всеки дом, където се вдига шум през нощта. Валери Симеонов ще е нещо като новият Дядо Коледа, но с лошите деца.

 

Шумен секс

Секс трябва да се прави тихо, за да не събудите партньора. И разбира се, защото не искате Валери да дойде и да ви завари на калъп с милото, защото освен като обратното на Дядо Коледа, той е и обратното на виагра. Валериагра.

 

Косачки и камионите на Чистота

Тревата пред блока вече ще се коси с ножица. Хората от общината вече ще фризират зелените площи. Камионите на Чистота, които тропат и блъскат в 3:00 през нощта, ще се изземват подобно техниката на DJ Станчо. Служителите на фирмата вече добутват кофите направо до сметището.

 

 
 

Режисьорите, които започнаха кариерите си с шедьоври

| от chronicle.bg |

Да си режисьор и да направиш фурор още с първия си филм може да бъде най-добрият и най-лошият старт на кариерата ти.

От една страна е високата заявка, която показва, че имаш потенциал да създаваш качествени филми, а от друга е очакването дали ще надскочиш собствената си летва. Защото това е лакмусът за добрия режисьор. На всеки се случва да има едно добро заглавие в биографията си, трудното е да повториш успеха, с което да докажеш мястото си на върха.

Все пак киното познава немалко режисьори, чийто първи филми се превръщат в шедьоври, а следващите им са също толкова добри.

Вижте в галерията горе част от режисьорите, които започнаха кариерата си с едни от най-добрите филми на всички времена, а след това успяха да се възползват от шанса, който им беше предоставен.