Реших да изследвам качеството на български млечни продукти…

| от |

Източник www.6nine.net

plain-yogurt

 

Преди да прочетете резултатите от проведените анализи трябва да подчертая, че не съм специалист по технология на млечните продукти и е възможно да има неточности. Това начинание не е свързано с нито една институция, а е плод на лични усилия.(забележка от автора)

Преди време в интернет нашумяха няколко статии на блогърка, която реши да покаже колко некачествени са млеката на пазара, като се опита да закваси прясно мляко с проба от купешките кисели млека. За жалост подобно начинание не носи много полезна информация, то показва само дали има живи бактерии в млякото или не… Затова реших да направя малко по-обстойно изследване включващо няколко показателя.

Трябва да се споменат и малко факти, които трябва да знаете като потребители:

  • Според стандартите за качество едно кисело мляко, за да е качествено не трябва да има суроватка, особено огромни количества. Това означава, че ферментацията не е протекла качествено, млякото не е добре коагулирало.
  • Млякото трябва да е бяло и хомогенно.
  • В качественото кисело мляко след ферментация трябва да преобладават бактериите Lactobacillus bulgaricus за сметка на другите бактерии от закваската – Streptococcus thermophilus.
  • Температура по Тьорнер е показател, който следи киселинността на киселото мляко. Определя се чрез титруване – рутинен лабораторен метод. Получената стойност трябва да е около 120. Трябва да се подчертае, че млякото има максимум годност от един месец, като то постепенно се подкислява, защото ферментацията не спира да протича. Въпреки това стойността не трябва да надхвърля 160. Ако я надхвърля това означава, че са влагани изкуствени подкислители и млякото може да не е истинско. Стойности под 120 означава, че млечно-кисела ферментация не е протекла, а продуктът е фалшив. Този показател се отнася не само за киселото мляко.
  • Истинското сирене трябва да има 180-200 единици по Тьорнер.
  • Сиренето трябва да е твърдо, кремаво на цвят и без наличие на дупки в него. Наличието на дупки, въздушни сфери в бялото саламурено сирене означава, че то е било замърсено с микрофлора, която е отделяла газ и е образувала тези дупки. То може да е опасно за здравето.
  • Това, че едно мляко е гъсто и не пада от кофичката не означава, че е хубаво.

Untifsdftled-2
Активия натурално има бял цвят, добра хомогенна консистенция, но ОГРОМНО количество суроватка. Вкусът й е леко кисел, а стойността на Тьорнер надхвърля горната граница от 160 единици. Под микроскоп се вижда, че стрептококите многократно надхвърлят лактобацилите, което е изключително притеснително. Според български микробиолози Данон влагат бактерията Lactobacillus plantarum, която има способността да метаболизира нишесте. Lactobacillus bulgaricus няма тази способност. Което ни навежда на мисълта, че в някои млека се влага нишесте…
Верея 4.5% като цяло е добро мляко. Има добра консистенция, добър бял цвят, почти никакво отделяне на суроватка. В границите е по Тьорнер, което е добре, но за жалост микроскопския препарат отново показва, че стрептококите отново преобладават над лактобацилите.
Елена 2% според мен е млякото с най-добро качество от тези изследвани. Има добра консистенция, добър цвят и добър вкус. Въпреки, че стойността на Тьорнер е малко по-висока (вероятно се дължи на това, че остават 7 дни до изтичане на годността му), преобладаването на лактобацили е сигурен знак, че ферментацията е преминала успешно. Лактобацилите и техните продукти са най-добрите про и пребиотици, затова е важно да се яде мляко с добра микрофлора.

Ханско 2% е от зле представилите се млека. Има прекалено много суроватка, почти към края на срока си на годност е, а стойността на Тьорнер е ниска. Този факт + преобладаващите стрептококи поставят под въпрос качеството на евентуално протеклата ферментация.
На баба 4.5% е второто в нашата класация. Добро е, единствената забележка е, че стрептококите отново преобладават и то доста.
На баба 1.5% не се представи добре. Уникално висока стойност на Тьорнер, преобладаващи стрептококи, ужасно много суроватка…
При сирената изследвах едно скъпо сирене и един деликатес.

Както очаквах деликатесът не се представи никак добре… Уникално ниската стойност по Тьорнер и преобладаващите лактобацили показва, че е заложена закваска, но ферментация не е протекла. Меката консистенция и белият цвят показват, че то не е узряло. Вкусът беше прекалено кисел и несолен. Може да се ползвани изкуствени подкислители…

Очаквах, че скъпото сирене ще се представи добре… Имаше добра твърда консистенция, добър кремав цвят, приятен, но прекалено солен вкус. Лошото е, че стойността на Тьорнер е прекалено ниска, а освен преоблаващите стрептококи бяха открити дрожди и друга нежелана микрофлора.

Като заключение мога да кажа, че мляко Елена се представи най-добре. А цената и рекламата на продукта не определят неговото качество!

 
 

Анджелина Джоли пред Vanity Fair: „Сега се чувствам повече жена“

| от chronicle.bg, БТА |

Анджелина Джоли е оставила на заден план правенето на филми, за да стане по-добра майка. Тя посещава готварски курсове и върши обикновени неща, като да почисти след кучето.

В интервю за Vanity fair актрисата и режисьор разказва, че животът й след раздялата с Брад Пит е съсредоточен върху здравето и децата й.

„Всъщност сега се чувствам повече жена“, казва Джоли и допълва, че поставя на първо място семейството.

Последният филм под нейна режисура за режима на кхмерите през 70-те, при който са загинали над един милион души, бе представен в Камбоджа през февруари. Световното му разпространение, включително чрез компанията Нетфликс, ще бъде през септември.

Извън популяризирането на филма, Анджелина Джоли казва, че няма интерес да работи над нов филм сега. Тя получи попечителство на шестте й деца с Брад Пит и очаква окончателното уреждане на развода.

„Искам просто да направя подходяща закуска и да поддържам дома“, казва актрисата.

Джоли споделя, че по искане на децата е започнала да посещава готварски курсове.

„От девет месеца се опитвам да бъда наистина добра просто като домакиня, да почиствам кучешкото ако, да мия чиниите и да чета приказки за лека нощ“, казва актрисата и допълва: „Ставам все по-добра и в трите“.

Четиридесет и двегодишната Джоли е специален пратеник на Агенцията за бежанците на ООН.

Пред списанието тя разказва, че децата й са „много смели“ след раздялата с Брад Пит.

Джоли разкрива още, че е вдигнала кръвно и е развила парализа на лицевия нерв след раздялата. Актрисата споделя, че се е възстановила благодарение на акупунктура.

Интервюто на Джоли за Vanity fair ще се появи в септемврийския брой на списанието, който излиза от печат на 8 август.

 
 

Huawei е на първо място по брой продадени телефони в Китай

| от chronicle.bg |

Ръстът на доставките на смартфони в Китай приключва през второто тримесечие на тази година, отчитайки 3% спад.

Второ тримесечие подред водещата компания по брой доставени устройства е Huawei. Тя е доставила общо 23 млн. устройства, следвана от Oppo с 21 млн. телефона. Така Oppo отчита 37% увеличение на годишна база. На трето място е vivo с нейните 16 млн. доставки през април-юни.

Изненадата идва от Xiaomi, която е доставила 15 млн. телефона. Тя задминава конкурента си Apple и отчита 60% ръст за китайския пазар.

 
 

Коко Шанел – модата отмина, стилът остана

| от chronicle.bg |

Изглежда, че света на модата все по-често се обръща към дизайните на първите гиганти в индустрията.

Последната колекция на модна къща Диор е вдъхновена от култовата първа колекция на Кристиян Диор, New Look (1947), и предизвика фурор на седмицата на модата в Париж миналия месец. В парижкия музей Musée des Arts Décoratifs пък в началото на месеца беше открита изложба, посветена на творчеството на „Дизайнера на мечти“.

В духа на тези носталгични нотки, които ни заобикалят, се сещаме и за останалите стожери на модната индустрия, които не просто създават дрехи – те създават епохи. Тук непременно присъстват Живанши, Баленсиага, Версаче, Ив Сен Лоран и разбира се Коко Шанел – моделиерът, който оставя най-дълбока следа в индустрията. Не само с моделите си, но и със самата си личност. За 87 години Коко Шанел преминава през множество връзки с различни мъже, повечето от които богаташи или кралски особи, никога не се жени, винаги остава рязка и непримирима и не се страхува от конфликти. Когато моделите на Кристиян Диор са критикувани, защото са неудобни за носене, тя допълва: „Само мъж, който никога не е докосвал жена, може да причини такова неудобство на жените.“

Ако сте от хората, които свързват Шанел само с числото 5 или с известното лого на марката, можете да разгледате нашата галерия, в която сме събрали 15 факта от живота на френската дизайнерка. Как тя промени модата и остана ли жив стилът(на това всеки сам може да си отговори)? 

 
 

Явлението „Кевин Спейси“: най-добрите роли на гиганта

| от chronicle.bg |

Кевин Спейси е едно от явленията на съвременното кино. Той започва кариерата си в театъра.

Като малък Кевин бил доста буен и баща му го изпраща във военна школа, откъдето го гонят след едно сбиване. В следващото училище се увлича по драматичното изкуство и започва да играе в любителски спектакли. Негови партньори на училищната сцена са Мери Уинингъм и Вал Килмър, който го убеждава да продължи да учи актьорско майсторство в известната школа „Джулиард“.

В началото на 80-те години участва в бродуейски постановки като „Духове“ на Хенрик Ибсен, „Мизантроп“ на Жан-Батист Молиер и „Чайка“ на Антон Чехов, но повечето пъти като дубльор.

Когато големият театрален и кинорежисьор Майк Никълс поставя на сцената пиесата „Смут“, Кевин Спейси му предлага да замества актьори, в случай на болест или друга причина. И понеже доста от тях отсъстват, Кевин получава шанс да се изяви. По-късно именно Никълс го кани в киното за роли във филмите си „Heartburn (1986) “ и „Работещо момиче“ (Working Girl, 1988).

Няколко години по-късно Кевин получава театралната награда „Тони“ за „Lost in Yonkers“ (1991) и започва да пробива в киното, където обаче играе най-вече „най-добрите приятели на главните герои“, според собственото му признание.

Поддържащата му роля в „Обичайните заподозрени“ му носи първия „Оскар“.

„Привличат ме персонажите, преживяващи нравствена криза или дори морален разпад“, казва Кевин Спейси, който през 2000 г. получава „Оскар“ за ролята си на Лестър Бърнам в един от безспорно най-силните филми на Холивуд „Американски прелести“.

Днес Спейси е един от най-емблематичните актьори на Холивуд. Той е носител на две награди м“Оскар“  – за „най-добра поддържаща роля“ във филма „Обичайните заподозрени“ и за „най-добър актьор“ за ролята му в „Американски прелести“.

Кевин Спейси е командор на Британската империя от 2010 г. заради приноса му към драматургията. И един от личните ни любимци. По случай днешния му рожден ден, подбрахме в галерията най-добрите му роли. Според нас.