На „Стрелбище“ с любов и загриженост

| от |

Всяко пространство носи своя дух и въздействие: плажът Ипанема привечер мирише на вълнение, катедралата във Варна – на любов, центърът на Валета – на бъдеще, Паметника на Съветската армия – на Загорка Ретро т.н., т.н. За всеки човек е различно.

Мястото, на което минава детството ни обаче винаги носи идентичен аромат: на сладка носталгия, на обич и безвремие. Предполагам, че няма значение дали човек е роден във Филиповци, в Стара Загора или в Бъкингамския дворец – онова пространство, в което той е посрещал живота с пълни гърди винаги си остава за него своеобразен храм на детството, чието потенциално разрушаване се усеща като взлом в интимното съществуване на един отминал, но незаличим космос. За нас, децата на квартал „Стрелбище“, той се заключва между 126-то училище, пазара „Иван Вазов“, булевард „България“ и Южния парк.

За строителната фирма НИКМИ, която иска да построи при кръстовището на булевардите „България“ и „Петко Тодоров“ 43-етажна сграда, на терен, който според Общият Устройствен план на Столична община е защитен като място за локални паркове и градини, кварталът е място, от което може да се изкарат някакви пари.

Но нека да ви кажа какво още е той: „Стрелбище“ са зелените кестенови тунели, в които се превръщат улиците „Траянови врата“ и „Йордан Йовков“ през май. Той е читалище „Светлина“, където от десетки години децата на квартала играят народни танци и четат комикси в библиотеката. Той е черниците зад „СДС-то“ и крушите зад 40-ти блок. Същият блок, на улица „Тулча“, където навремето беше единственият магазин за риба в квартала и единствената видеотека, от която Митко с брадата ни даваше VHS касети с филми. „Стрелбище“ е тополите зад „Дедеагач 19-21, БЛОКЪТ НЯМА НОМЕР, ТАКА СЕ ВОДИ АДРЕСЪТ“. Аптеката на Любка, чорапите на Таня, фризьорският салон на Цвети, бутикът за месо, 93-ти блок, където живее половината квартал, и магазинът „Хъни“, който преди беше кръчмата на Илия, а още по-преди – сладкарница, в която продаваха божествен кадаиф.

IMG_0349

„Стрелбище“ е пътят към Южния парк, когато го изминаваш на кънки с родителите си. И асфалта, по който си оставял кръвта си, падайки от колелото за девети път. И денонощните аптеки, и корпуса на 126-то, който сме изрисували със собствените си ръце. „Стрелбище“ е малкият фитнес, който беше месарски магазин, и вечният строеж с бездомните кучета, където горяхме контролни, на които имаме тройки – там, където сега се помещава елитната Втора Английска гимназия, чиито възпитаници крадат бири от магазините и тъпчат фасове в градинките. „Стрелбище“ е некрологът на дядото с очилата-лупи и прастарият кокер шпаньол, и некрологът на чичо Серги – пазителят на мира с дъх на тютюн. И градинките с игликите между ниските блокове между „Траянови врата“ и „Йордан Йовков“, където се носи мелодия на пиано.

„Стрелбище“ са сините балкони на блока на леля Дора и всички приятели от „Митничарския“ блок – там, където кучето Джеси живя дълги години, след като стопанката й се метна от върха на блока – още един минус на многоетажните сгради. „Стрелбище“ са катерушките, на които се пребивахме като деца и пързалките, на които си раздирахме панталоните. И не, не казвам, че не трябва да има промяна. Нито че градинките не трябва да се поддържат и обновяват. Нито че е лошо, че в квартала има престижна столична гимназия, макар личната ми неприязън към обитателите й да е осезаема.

Но когато един квартал е устоял на времето и някак се е съхранил като мини вселена в големия град, към неговия дух и облик трябва да се проявява уважение.

IMG_0384

По стария Общ Устройствен план (ОУП), когато НИКМИ става собственик на терена, той е отреден за обществено обслужване – демек там може да се построят само църква, кафене или обществена тоалетна. Заради ъгловото местоположение обаче собственикът може да направи промяна в предназначението – такава възможност дава вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ).
След 9 години съдебни битки между Столична община и НИКМИ, през ноември миналата година Върховният административен съд (ВАС) решава, че НИКМИ имат право и техният Подробен Устройствен план (ПУП) следва да бъде приет от Столична община без тълкуване и възражения.

Оказва се обаче, че ПУП-ът на НИКМИ не е съобразен и с подземната инфраструктура на района, а в близост до имота, трябва да мине третият лъч на метрото в София. Самото кръстовище на бул. „България“ и „Петко Тодоров“ е предвидено да се превърне в кръстовище на две нива, за да бъде облекчен трафикът.

Ако искаме да се върнем отново е миналото, става дума за кръстовището над онзи подлез, в който тийнейджърите на „Стрелбище“ играеха в компютърния клуб MicMouse до колапс.

Вече имаше един протест на хората от квартала, които някак странно не желаят нелепият мастодонт да им скрива гледката към Витоша (планината, не булеварда), нито още стотици хора да се нанесат в един квартал, който вече издиша под натиска на автомобилите в него – квартал, който далеч не е инфраструктурно предвиден за толкова много живущи. На 13 юли от 19ч. жителите на „Стрелбище“ отново ще излязат на протест. Те не искат този абсурден дори на политическо ниво проект (чийто абсурдизъм се доказва от това, че двама главни архитекти са се обявили „против“) да превърне квартала от едно добро място за живеене в обезвъздушен коптор, подобен на китайски плаж, но без морето.

И мнението им следва да се вземе предвид.

Всеки град и квартал трябва да се развива – но ако това се случва с извратена представа за „развитие“ и за сметка на хората, тяхното здраве и комфорт, посредством вратички в закона, то този процес е престъпление. И следва да бъде спряно.
 
 

Бивша готвачка на Гуинет Полтроу разкри, че тя „не яде нищо“

| от |

Актрисата и лайфстайл гуру Гуинет Полтроу е смайващо слаба, но начинът, по който поддържа елегантната си фигура, никак не е за подражание. Бивша нейна готвачка разкри тайната й – тя практически „не яде нищо“, съобщи Контактмюзик.

Същият режим е спазвал и фронтменът на „Колдплей“ Крис Мартин, бивш съпруг на Гуинет Полтроу, когато шеф-готвачът Кейт Макълун е работила за суперзвездите. Тя се е грижела за храната им през 2008 г., по времето на снимките на първия филм „Железният човек“.

Кейт Макълун разкри изключителните ограничения, които звездите непрекъснато са си налагали. Когато личният асистент на двойката й ги съобщил първоначално, тя била шокирана. С такива продукти не можела да сготви нищо прилично.
„Те не ядяха нищо. Много са стриктни. Избягваха всякакви захари, всичко сладко, без млечни продукти, само зеленчуци“ – разказа Кейт Макълун.

За да има храната някакъв вкус, Кейт Макълун решила тайно да добавя забранени съставки. Семейството веднага започнало да хвали гозбите й.

„Така е като ядеш само трева“, коментира Кейт Макълун.

Лайфстайл сайтът на Гуинет Полтроу редовно предизвиква критики. Актрисата обаче настоява, че те са неоснователни и са базирани не на факти, а на предположения.

 
 

КАК ДА: се излекуваме от есенните болести

| от |

Гриповете еволюират по-бързо от айфоните. Есента дойде вчера, а с нея, разбира се, ще дойде и нов щам на някоя подла зараза. Хората масово съветват: Не пий, вредно е. Не яж сладко, вредно е. Не яж месо, вредно е. Но като се разболееш, всички казват: Ето ти ракия с мед и пилешка супа.

И понеже знаем, че докато не се разболеете няма да ви дреме за превенции от грипа – затова ви предлагаме няколко начина да лекувате след като неминуемo това стане.

 

Много лимони. Така и така животът ви поднася достатъчно лимони – яжте. В тях има витамин Це, който е полезен. Ако някой понечи да вземе вашите лимоните, кажете му „Хей, не пипай тези лимони. В тях има аскорбинова киселина“. Това е химическото название на витамин Це – хем няма да го лъжете, хем човекът ще се уплаши и ще остави плода намира.

 

Третирайте се все едно сте махмурлия. Здрава храна, сън, ограничени контакти, витамини, вода, кисело мляко… Абе какво ви обясняваме, вие ли не знаете.

 

Всякакви домашни зимнини. Причината да умираме стари и грохнали е защото дедите ни са бухали мръвки директно от кокала и са пили мляко директно от вимето. Не са имали фервекс. Тогава е нямало аптеки, откъде ще намерят фервекс. (Това беше шега за читателите ни с по-нисък стандарт. Медия сме – трябва да има по нещо за всички.)

 

Ходете с маска. Не искате да сте маймуната, от която тръгна СПИН, нали. Не е срамно да ходите с маска, когато сте болен. Дори за някои хора е по-срамно да ходят без.

 

Спортувайте. Да живееш здравословно е като да държиш на пиене – има гордост, ама няма кеф. Но тук се изхвърлихляме малко, да. Под „спортуване“ имаме предвид разходка на чист въздух. Идете до съседите, които ненавиждате.

 

Забележете, че не ви подтикваме да пиете класическия цяр за всичко – ракия. Това е така, защото ние нямаме грам съмнение (нито пък 100 грама), че ще направите така. Просто ви предложихме с какво да я гарнирате. Тази статия можеше спокойно да се казва „Какво върви с ракия“.

 
 

Какви документи трябва да пратите на Слави Трифонов, за да ви вземе

| от |

Вероятно до вас вече е достигнала новината, че Слави Трифонов обяви кастинг за политици, на който може да се яви всеки, който иска да направи България „прекрасно и желано място за живеене“.

Е, дотук добре. Звучи като перспективна работа с добра стартова заплата и възможности за развитие. В Jobs.bg и Zaplata.bg обяви за политици няма, така че един кастинг ни идва дюшеш. Само дето се говори,че Слави Трифонов е взискателен работодател, а тая работа не е като оная работа. Затова желаещите да подадат кандидатурите си за политици ще трябва внимателно да помислят какво трябва да присъства в CV-то и мотивационното им писмо.

Излизаме крачка напред с няколко предложения какво да включите в документите си за новата длъжност, преди да ги изпратите на slavi@referendumbg.com:

Относно първата част на CV-то няма какво да усуквате. Имена, телефон, имейл адрес – тук може да сте откровени. Рисковано е да лъжете за прогимназията и университета, които сте завършили, но в частта, в която обръщате внимание на личните си качества, артистичните си умения, хобитата си и качествата ви, свързани с работната позиция, може да се развихрите.

Освен традиционните „умения за работа в екип“ и „основно владеене на Microsoft Office“, вмъкнете нещо патриотично. Умение за плетене на една кука, спечелен конкурс „Валя Балканска“ за най-добре изпята българска народна песен в трети клас, три години народни танци в читалище „Народна плам“, нещо такова. Упоменете, че никога не сте се занимавали с политика, но имате голямо желание да направите България желано място за живеене. Не подхождайте популистки, Дългия ги разбира тия работи.

Много е важно какво мотивационно писмо ще изпратите. Със сигурност е добре да проявите оригиналност, интелект, воля, но и скромност. Може да съчините нещо в стихотворна форма. Например:

„Политик ще стана аз,

този път от раз,

не го правя за пари,

ни за хубави жени,

не ща ферари с цвят червен,

ни блондинка с бронзов тен.

За небето от коприна аз милея,

за родината си свидна,

всяка вечер със ракия пея,

знам, че каквото пожъна това ще посея,

и ще бачкам за народа наш…докат’ побелея.“, Иван Тодоров, електротехник.

Друг вариант е да се спрете на добрата, стара проза, но отново да вкарате фолклорен патос. Например:

„Никога не съм харесвал българските политици. Всяка вечер семейството ми се събира на вечеря и след баклавата ритуално късаме снимки на различни партийци. След като дойде Вашето предложение да променим България, нещо в мен се пробуди – като пламък из недрата на сърцето ми, побрало в себе си години мъка от потисничеството на турското иго, комунистическите отрепки, Костов, Бойко и всички политикоиздънки на прехода. Пробуди се желанието да защитя родината със собствената си кръв, да работя за майка България, за да може децата и внуците ми да живеят в една чиста, зелена и гостоприемна страна. Готов съм да защитавам родината с пот на челото и да се бия за нея, както са го правили истинските българи навремето“, Георги Петров, мениджър комуникации в кол център „Диана“.

Ако поезията и прозата не са вашите формати, може да отправите писмото си към г-н Трифонов във формат на конвенционално мотивационно писмо:

„Притежавам много черни дрехи и бяла душа, които, смятам, ще допринесат за Вашата кауза. Харесвам идеите Ви и смятам, че старата политическа класа трябва да бъде изметена от парламента и там да се нанесат нови кадри, професионални, компетентни хора, които обичат страната си и искат да допринасят за нейното благо с онова, в което са най-добри. От четири години работя като хамалин и смятам, че съм натрупал достатъчно опит в тежката работа, с която неизбежно се сблъскват съвестните политици.“, Чарли-Браун Младши Карпуцев, IT corporate brand regional marketing manager.

Предлагаме и много приятен, оригинален и иновативен метод да изпратите своите документи до шоумена под формата на обява за запознанства. Ето пример:

„Приятен на външен вид, скромен, трудолюбив пенсионер, на 81 години, с богат стаж в отглеждането на фураж за добитък, търси да намери професионално призвание в сферата на политиката.“

Със сигурност има и други начини да спечелите вниманието на Трифонов и да станете политици. Просто бъдете себе си. Съдбата обича смелите.

 
 

Учени препоръчват да спим с чорапи през студените сезони

| от |

Двойките често спорят за сексапила на чорапите в леглото, но специалисти препоръчват да не ги пропускаме в студените сезони, защото така ще заспиваме много по-бързо, съобщи в. „Дейли мирър“.

Когато студените крака се затоплят, кръвоносните съдове се разширяват и топлината тръгва по тялото. Така мозъкът получава сигнал, че е време за сън и човек заспива 15 минути по-рано, твърдят учени от университетската психиатрична клиника в Базел.

Чорапите помагат и при горещи вълни, напукани пети, и дори засилват оргазмите.

Китайската медицина също препоръчва да се носят чорапи в леглото, защото те подобряват кръвообращението.

„Студените крака източват жизнената енергия „ци“ от тялото и могат да попречат на потока на виталната енергия и на захранването на тялото с кръв. Затова искаме „ци“ и кръвта да циркулират – каза д-р Елизабет Търнър, която е специалист по китайска медицина. – Студът пречи на потока от енергия, а топлината го насърчава. Ако си помислиш за топла вана, се отпускаш. Мисълта за студена вода веднага напряга. Студът създава стагнация, която може да предизвика дори болка.“