Фейсбук свалки

| от | |

Автор: Лола Монтескьо (повече от Лола на chuime.bg)

Милиони хора на тази земя са сами. И самотни. Имат само себе си и фейсбук. Подсмрък.

Фейсбук хвърля обаче един съвсем нов поглед върху ситуацията стар ергенин/стара мома с котка в скута пие чай и гледа през прозореца. В днешно време всъщност ергени и моми няма, има сингълс. Или уона-би-сингълс (демек с партньор, “ма той точно сега е в тоалетната, така че към момента съм обективно погледнато сингъл”). Абе въобще в днешно време има хора всякакви, но с един общ интерес – фейсбук.

Социалната мрежа затова е социална – да поддържа общественото животно в нас. Макар че има и своите особености:  хем сме нонстоп в контакт, хем сме нонстоп на разстояние. Сами, ама не съвсем. С приятелите, пардон с friends, ама пак не съвсем. “Фейсбук ни събира, фейсбук ни дели”, ако перефразираме песента на Васко Кеца, възпял едно време един друг комуникационен феномен.

Въпреки тези минуси без профил във фейса днес си като фолкпевица с естествен бюст, като мутра с колело, като Бойко с кожен панталон, като порше, спряло на зебра, като измит жп вагон, като ниска сметка за тока, като ром в телекома и като Волен на Джулая – абе въобще си природна аномалия.

Фейсбук обаче ни поставя и пред един сериозен проблем. Как точно да го употребяваме? Имам предвид не техническата страна на въпроса, а практическата изгода: имаш трибуна пред теоретично целия свят, трябва значи и да кажеш нещо. Е, те тука е скритата лимонка. Да си популярен във фейсбук е точно толкова трудно, колкото да си популярен и в училищния двор през голямото междучасие. Единици успяват. Другите са досадници. Този проблем придобива драматични размери, ако решиш да си популярен, за да разбиеш фейсбук-сърцето на някой фейсбук-приятел. Няма мускули, няма деколтета, няма джипове, нацупени устнички, влажни погледи и случайни докосвания. Трябва да успееш само с помощта на 30 букви и няколко препинателни знака.

И, разбира се, с помощта на like!

Та ако нищо не ти идва на ум, лайквай смело! Всеки път, когато обектът постне музичка, гледа си на джезве, стигне до следващото ниво в mafia wars, напсува “Левски”, пусне цитат от Кафка, Конфуций или райна Княгиня, започне дискусия за или против слънчевия ток – лайквай. От собствен опит знам, няма как да не забележиш, ако някой лайква активностите ти на всеки 20 секунди. Ако обектът пусне виц или лаф, напиши отдолу: хахахахаха. Ако наистина е смешен, напиши: Ахахахахаха. Когато постът му е политически или философски, помага фразата: “Това е толкова тъжно, и толкова вярно!” Може да редувате двете – на по-веселките постове “ахахахаха”, на по-сериозните: “Това е толкова тъжно, и толкова вярно!” Ако след 50-ия коментар още не те е забелязал, то или не се интересува от теб, или те е изтрил. Но не се отказвай.

Мини към по-кратки форми на изказ: lol, rofl, btw, wtf. Най-късно тук ще се разрови из гугъла и укипидеиите да види аджеба кво искаш да кажеш.

Качи си всички снимки, които имаш – от родилния дом до онзиденшното напиване в бара, като не забравяш и последния Китен. Всеки ден си поствай една на стената, така че да я видят и онези, дето не ги интересува с к‘во си била на абитуриентския бал.

Поствай на стената си редовно стихове. Не е нужно да ги търсиш, карай по памет. Аз лично се впечатлих от една хай-ку фенка, която на стената си бе постнала: “Ех луна, луна, кой те там лепнА.” Не беше ирония, защото тя си бе и авторка. Смешно, несмешно, даже аз я запомних. Въобще, що да четем книги, като можем да си ги пишем и сами. Ако споделяш това правило, поствай си разказите и романите. Пращай ги и на лична на обекта, ама за да не те заподозре и на още 100-ина от листата с приятели. Неговата, де.

Ако не си графоман, поствай снимки. На цветя, разбира се. Цветенца през пролетта, цветенца през лятото, цветенца у дома, цветенца, цветенца… Може и снимки на бебета. Те винаги умиляват. Или на котенца. А ако искаш да се отделиш от масата, поствай снимки на натюрморти. Аз така веднъж обрах точките със снимка на натюрморт печено пиле с бутилка уиски.

Музиката! Тя е много важна. С нея можеш да изразяваш моментното си състояние. I will always love you – ама не, наистина, има ли по-оригинален начин да го кажеш това? Внимавай с поп-фолка, може обектът да е от враговете. Пробвай почвата с нещо на Цеца и отдолу напиши: не понасям сръбска музика, ама тази песен е просто wow! Ако ви напише: “и аз”, значи сте от един отбор.

Прави се все пак на заинтересуван и от други контакти, поствай нещо, предназначено за всички останали. Пример от моята стена: “Гледам цъфналите кестени, чувам как вятърът роши козината на уличните котки, усещам миризмата на пържени яйца и таратор… Приятен обяд на всички!”

Е, айде, дано съм била полезна. Успех и lol!

 
 

Нудъли с домашно песто

| от Росица Гърджелийска |

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага по една от своите рецепти.

Тя работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тази седмица ни предлага рецепта за нудъли с домашно песто. 

Нужни продукти:
5 тиквички
1 ч.ч. чери домати, срязани на половина
1/2 ч.ч. сирене, нарязано на кубчета
1 шепа микс печени ядки – добра комбинация е лешници и бадеми
за пестото:
половин скилидка чесън
2-3 шепи пресен босилек
1 шепа орехи
1 кафена чаша настърган пармезан или друго подобно сирене
1 кафена чаша зехтин
сок от половин лимон
DSCN9382
Начин на приготвяне:
Започнете с правенето на песто. Комбинирайте всички съставки за него без лимона и блендирайте добре. Добавете лимона и разбъркайте добре и приберете в хладилника
Нарежете тиквичките на ленти като нудъли. Загрейте дълбок тиган с капка олио и добавете тиквичките. След около 3-4 минути като са пуснали много вода и са сготвени, но не са се разкашкали още – махнете от котлона и отцедете добре. Може дори да ги сложите в кърпа, за да са напълно отцедени.
След като изстинат ги добавете в голяма купа и към тях прибавете пестото, доматите, сиренето и ядките. Разбъркайте внимателно и добре до смесване на всички продукти и до получаването на перфектната свежа салата.
Обичам вкуса на лимона, на босилека, явките, на сладките доматчета, на соленото сирене…всичко това крещи в главата ми – ЛЯТО Е-Е-Е!
DSCN9372
 
 

Даниъл Крейг отрече, че ще се снима в нови филми за Джеймс Бонд

| от chronicle.bg, БТА |

Британският актьор Даниъл Крейг отрече информацията за това, че е дал съгласието си да се снима в два нови филма за Джеймс Бонд, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира интервю на екранния агент 007 за една от радиостанциите в град Бостън, щата Масачузетс. „Никакво решение до този момент не е взето, отбеляза Крейг. Това не значи, че аз се стремя да ми платят повече пари. Сега просто ми предстои да взема решение от личен характер“, добави актьорът, без да се впуска в детайли.

По-рано вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че 49-годишният Крейг се е поддал на уговорките на продуцентката на шпионската сага Барбара Броколи. В публикацията се казваше, че изигралият четири пъти ролята на Бонд артист ще се превъплъти в образа на агента 007 в още две ленти. Преди това Крейг публично беше заявил, че никога повече няма да се завърне в ролята на Джеймс Бонд.

Междувременно кинокомпанията „Метро Голдуин Майер“ обяви, че новият филм за Джеймс Бонд ще излезе през 2019 година. Това ще бъде 25-ата лента от киноцикъла за знаменития персонаж

 
 

Бизнесът на морето – модерният Клондайк

| от |

На този ден през 1896 година в един от притоците на река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на Златна треска. На този ден, но през 2017 година НАП ни съобщи за ръст на оборотите по морето с над 100 милиона лева.

Какво се случва? Ще речеш, че са открили злато в Ропотамо. 100 милиона лева са много пари – това са 567 жилища в София, 12 и половина емблеми на ЦСКА, 357 143 килограма череши през април, 2 милиона килограма череши през май, 5 милиона такси „стол“, 2-3 километра от магистрала Тракия…

Бизнесът на морето се очертава все по-печеливш. Особено сега, след като вече е тихо. Знаете ли, че от сега нататък, когато намерите рапан на плажа и го допрете до ухото си, няма да се чува нищо. Да, самата истина. Затова продайте всичко, което имате, качете домашните в колата и отидете на морето.

Помнете, че на морето за всичко се плаща. Биете жена си? Накарайте туристите да ви платят, за да гледат. Можете да изкарате цяла седмица с 20 лева? Ето ви нова атракция!

Направете кръжок по жичкаджийство и покажете на глупавите туристи как да се закачат за тока и кабелната на съседа. Можете да ги научите и как да връщат километраж на кола и да пренавиват водомер с магнитче за хладилник.

Опитът и знанията ви в избягването на контрольора в градския транспорт може да се адаптира и приложи в лавирането между шезлонги така, че да се избегне момчето, дето събира таксата.

Още полезни знания са как да отворят бира с вилица, вино с ключ и жигула с отвертка.

Накрая на кръжока туристите ще получат от вас най-важното и ценно ноу-хау на света. Как никой никога да не ги прецаква. А после и още по-ценното знание когато тоя отдясно хвърля вале, а другите нямат да отговорят на боята, да хвърлите деветката, за да си помисли, че никой няма вече от тая боя и да продължи, пък вие да го спрете с асото.

Българинът има много какво да даде на бизнеса. Основно знания и умения как да се взима от бизнеса. Бъдете предприемчив!

 
 

Не е нужно да посетите Бразилия, за да пиете добро кафе

| от Chronicle.bg |

Да кажем, че ви се пие хубаво, ама наистина хубаво кафе. Най-добрата ви опция е да заделите няколко хиляди лева, да си вземете един месец отпуск, да хванете самолета до Мюнхен, оттам да се прекачите на полет до Сао Пауло, после да хванете още един самолет до Рио де Жанейро, да седнете в легендарното заведение „Garota de Ipanema” и да си поръчате бразилско кафе.

Много добра опция, наистина, но има някои дребни пречки. Хилядите левове, няколкото полета, месецът отпуск и невъзможността да се случи на момента.

Има и друг начин обаче. Например, да опитате Catuai do Brasil – лимитирана серия кафе от NESCAFÉ® Dolce Gusto® – с Арабика от бразилски произход. Пуснете си нещо в стил Jazz & Bossa Nova Instrumental Music и се отдайте на своето бразилско пътешествие.

Самото кафе е доста разпознаваемо – то е наситено с ароматни флорални нотки и с отличаващо се деликатно тяло.

На местен южноамерикански език* Catuai означава “много добър” и в случая небцето ви напълно ще се съгласи с това твърдение.

Още с първата глътка от Catuai do Brasil се усещат флоралните нотки, които могат да ви помогнат да си визуализирате гледката на синя вода и кацащи самолети, която се вижда от хълма Корковадо. Както и за летните, бразилски бури, в които палмите се огъват до земята, а дъждът се излива с литри и заглушава всеки друг шум.

DolceGusto_puzzle boxes_168x155cm_Preview

Важно е да се отбележи, че Catuai do Brasil идва в херметически затворени капсули, които запазват свежестта на кафето, а и машините NESCAFÉ® Dolce Gusto® са истинско произведение на изкуството.

Елегантни, футуристични, смели, красиви, функционални, те могат да бъдат онзи акцент в кухнята ви, който ще кара всички гости да ви питат „Уау, какво е това?“

И накрая – тайната на доброто еспресо се съдържа в четири елемента. Не, не вятърът, водата, огънят и въздуха, а блендът на кафето, кафемашината, правилната поддръжка на кафемашината и човекът, който го приготвя. И когато всички елементи са налице, остава да пожелаем „Приятно пътуване до Бразилия“!

CATUAI DO BRASIL 43765458 BG GIRONA 3D PACK

*Тази статия е изготвена с любезното съдействие на Нестле България АД.