6 недостатъка на новите технологии, които могат да ви подлудят

| от |

Бъдещето дойде, свикнахме му и сега, докато чакаме новото бъдеще да дойде, трябва да търпим настоящето бъдеще и неговите малоумщини.

А нещо като стане за продаване и веднага му пада качеството. Това изпраща всички технологии, лаптопи и смартфони в едно парадоксално състояние. Хем да са най-добрите, напреднали и модерни в историята, хем да са най-големите брички на света.

Събота и неделя преинсталирах Windows на лаптопа си и и докато го гледах безжизнен, се замислих колко много го обичам и колко ми е сантиментален. Затова ето какво ме дразни в новите технологии. Независимо дали е моя технологията или на приятел, дали е телефон или таблет – проблемите са съвсем реални и чести.

Прегрява.

Посмей само да отвориш Пасинаса и Word едновременно и край! Няма такива неща като син екран, зелен екран. Директно се изключва и край с теб! Върху екрана остава само отражението на физиономията ти. Сега трябва да го оставиш за 5-10 болезнени минути да се охлади. През това време се чудиш какво да правиш с живота си, защото 90% от него току-що прегряха, а останалите 10% са спане, пиене и оставане в офиса след работно време, докато вън спре да вали.

Разбира се, съществува и моментът, в който си отворил 82 таба в Chrome, гледаш 4 сериала и инсталираш симулатор на черни дупки. Тогава е нормално да прегрее. Но само тогава, а не когато си поиска.

Най-добрият вариант е да си купиш един геймърси лаптоп за 2000 лева, за което ти желая успех.

Място. 

Лаптопите вече имат някакви безумни хардове. С 500 GB си считан за плебей и невежа, на който тия гигабайти ще му стигнат само да си качи снимките на бурканите с лютеница и компот. Задължен си по закон да носиш специално обозначение и не ти е разрешено да си навън след 22:00 часа. С 1 TB вече можеш да получиш гражданство, а в личната ти карта на „Име“ да пише реално име, а не цифри. Ако имаш и SSD към него, минимум 256 GB, ти е позволено да ходиш на два крака.

По-голям проблем е при телефоните. Купуваш си нов телефон и тъкмо си инсталираш неща от първа необходимост – Shazam, Twitter, Facebook, SnapChat, WhatsApp, Viber, 5 игри и Instagram, и то не остане място за друго. Пък после ти се наложи да снимаш раждането на племенницата ти – задължително на 4k видео, защото ако не снимаш детайлно плацентата, си губи витамините – и нямаш място. Имаш някакви си 130 MB. Почваш да триеш, че племенницата е вече до кръста навън! Изтриваш Shazam, защото като ти се наложи да го ползваш, си много пиян и бавен, Facebook и Twitter, защото ще ги ползваш през браузъра, никой няма SnapChat и WhatsApp освен някакви осмокласници, игри не играеш откакто ти самият беше в 8 клас, Instagram e тъпо и накрая триеш и Viber, защото по дяволите всичко! Поглеждаш колко свободно пространство имаш – 132 MB!

Скорост. 

Всеки хардуер рано или късно започва да бави, да сече, да зависва. Всичко, освен радиото на баба ми. Или телевизора на баба ми. Или която и да е технология от времето на баба ми. Накрая излиза, че е по-добре да ползвам нейния телефон с шайба, отколкото моя. И без това разликата е минимална – просто нейния трябва да го пипам повече пъти по лицето, за да набере номер.

И най-големият парадокс на планетата. Как може, докато работиш с тежка програма, тя да си върви окей, но когато я изключиш, да забие! Нали я изключваш – не може ли просто да спре? И ако не може просто да спре – как така?! Нали сме 21 век, не са ли го измислили?! Всички хардуерни компоненти просто спират да се занимават с нея, започват да се занимават с нещо друго и нещата са приключили. Ето ти още една стартъп идея за милиарди, Пало Алто.

Батерия. 

Всичко, винаги няма батерия.

Значи Tesla направиха кола 2 тона и отгоре, която може да мине 530 километра само на батерии, обаче аз като си пусна една серия на „Courage the Cowardly Dog“ и батерията ми отива за 20 минути. Какво се случва тук? Щом колите работят вече на ток, освен да взема да сложа на лаптопа газова уредба.

Ъпдейти.

Когато НАСА ъпдейтваха софтуера на Кюриосити, им отне 4 дни. За да инсталирам всички ъпдейти на Windows 7 ми отне 6 години!

Защо за да си инсталирам операционната ти система ми отнема 1 час, но за да си инсталирам ъпдейтите за нея ми трябват 6 години? В Microsoft работи част от каймака на програмистите. Фирмата произвежда софтуер от 1975 година. От 42 години! Не могат ли един път да я направят от раз. Или поне да не отнема една гимназия време.

Имената и термини

Гледам за нови лаптопи и що да видя: Asus Rog GL502VS-FY281T. Това е име на лаптоп! Кому е нужно! Защо не му сложите някакво просто име – като Опел Кадет, например.

Когато физиците открият нещо черно, в което нещата падат, не го кръщават ASD823-E$$aslpls%%Ж! Кръщават го „черна дупка“. И се приключва. Какви са тия изкилиферчени имена. Тия хора, ако имат две деца, първото ще се казва Стоил, а второто Стоил В2 Тмин20 Р-не. Защото второто е като първото, понеже имат един и същи производител, но е с 2 сантиметра по-високо, с 20 килограма по-леко и не може да казва „Р“.

Това беше сериозен текст със сериозни възмущения!

 
 

Седмичен хороскоп: Меркурий ни пречи да се организираме

| от |

 

Седмичен астрологичен обзор (от 25.09. до 01.10.)

Понеделник, вторник и сряда Луната ще преминава през знака Стрелец, което разположение ще ни направи доста авантюристични, оптимистични, широко скроени и любопитни.

Поради тази причина тези три дни ще бъдат идеални за занимания с правни въпроси, пътувания в чужбина, общуване с чужденци, учене и взимане на изпити, разходки в планината, както и за спортни активности.

Най-ползотворен ще бъде този период за огнените знаци Овен, Стрелец и Овен, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Възможно е те да започнат нещо значимо, което ще има успех впоследствие.

Четвъртък и петък Луната ще се намира в знака Козирог, от което следва, че през тези два дни бихме могли да се докажем пред висшестоящи и авторитети, да отметнем важни за нас задачи, да пренаредим документацията си, да се занимаем със строителни или ремонтни дейности.

Не е изключено голяма част от нас, най-вече кардиналните знаци Козирог, Рак, Везни и Овен, както и хората родени с лични планети или Асцендент в тези знаци да имат усещането, че срещат пречки и ограничения от вън, от заобикалящите или заради обстоятелства. Важно е да влагаме достатъчно старание в нещата, които зависят от нас, понеже колкото повече усилия инвестираме, толкова повече ще постигаме.

Събота и неделя Луната ще преминава през знака Водолей, което й разположение ще направи уикендът подходящ за социални дейности, занимания с нови технологии, политика, телевизия, забавления с приятели, осмисляне на мечтите и целите ни.

Възможно е през периода да присъстваме на различни празненства или събирания, да имаме изненадващи обаждания или съобщения, да се натъкнем интересни и нестандартни хора.

Въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и хората с Асцендент или лични планети в тези знаци е възможно да предприемат първа стъпка към постигането на своя мечта или важна цел.

През цялата седмица Меркурий, планетата на мисълта и комуникациите ще бъде в напрегната конфигурация със Сатурн, небесното тяло, което отговаря за задръжките и ограниченията. Много е вероятно да не можем много добре да концентрираме своята енергия и настъпателност, за да постигаме необходимото. Трудно ще се организираме и ще отмятаме задачи. Има риск да се чувстваме притиснати от обстоятелствата и да не стигаме до разбирателство с околните.

Най-силно ще усетят буреносния контакт между двете енергии подвижните знаци, а именно Девите, Стрелците, Рибите и Близнаците, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях може да се очаква много силен вътрешен подтик към действие и към демонстрация на талантите и уменията им, който заради външни обстоятелства да бъде озаптен или възпрепятстван. Заради това на тях им се препоръчва да са последователни и упорити, прескачайки пречките и спънките. Важно е да запазят достойнството и умереността си, но също така е важно да обръщат достатъчно внимание на другите и да се стараят да изясняват своите позиции ясно, без да губят самообладание и да се самозабравят.

 
 

Половин час физическа активност дневно удължава живота

| от |

Хората, които се движат активно пет дни седмично по 30 минути, значително намаляват опасността да умрат преждевременно и да получат сърдечносъдови увреждания, дори и да не могат да отидат в спортен клуб или фитнес, съобщи Ройтерс.

Учени, ръководени от Скот Лиър, кардиолог от болницата „Сейнт Пол“ в Канада, проследиха 130 000 души в 17 държави, както богати, така и бедни. Те установиха, че всяка физическа активност – независимо дали тренировки, или ходене пеша до работа, домакинстване и градинарство, удължава живота.

Колкото повече хората се движат, толкова повече намалява рискът от сърдечносъдово заболяване или ранна смърт. „Таван“ за движението няма. „Рискове, свързани с прекалено голяма физическа активност“ – надвишаваща 41 часа седмично, няма.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за ранна смърт в света и основно икономическо бреме за лечението и грижата на болните. Те са отнели живота на 9,48 милиона хора в света през 2016 г.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

 
 

„Довереникът на кралицата“: абсурдната Викторианска Англия и чистото приятелство

| от |

„Този филм е базиран на реални събития… почти“. С този надпис започва филмът на Стивън Фреърс, „Довереникът на кралицата“.

За маниаците на тема историческа точност този филм не е препоръчителен. Още в началото сте предупредени, че няма да разберете къде се преплитат фикция и реалност. Ако гледате със сетивата си обаче, след първия половин час изобщо няма да ви интересува къде се намира въпросната точка. „Реално“ и „измислено“ нямат значение в този филм. Стопроцентовата истина няма място във филм с Джуди Денч – за това си има документално кино.

Официалната премиера на „Довереникът на кралицата“ беше на 3 септември на кинофестивала във Венеция, където лентата беше посрещната от противоречиви отзиви. Истина е, че поредният скок на Фреърс към историите на британската монархия, не надскача летвата, поставена от „Кралицата“, „Филомена“, да не говорим за „Опасни връзки“. Но не това е важното – този филм сам по себе си е изключителен. Нямат смисъл и критиките към изобразяването на колониите и отношението на кралицата към въпроса с Индия. Сред основните упреци беше именно образът на Виктория като мил, състрадателен владетел на Индия, когато в реалността под нейното управление Индия насилствено става Британска колония. Но отново повтаряме – за това си има документално кино и всички желаещи реално представяне на картината могат да се насочат към него.

Историята е базирана на романа на романа на Шрабани Басу  за кралица Виктория. Действието започва през 1887 г. Възрастната кралица празнува своя златен юбилей и по време на едно от честванията получава малък подарък от индиецът Абдул Карим. Срещите между тях зачестяват и скоро той става неин приятел, син, брат, баща, учител – всичко. Той е глътката свеж въздух, която влиза в балона пълен с райски газ – елементът реалност, който липсва в кралския двор, пълен с клоуни. Той е истинският живот, който монархът иска да опознае. Сами по себе си, персонажите, извървяващи този път, са плътни до степен, в която изчерпват нуждата от достоверност.

Онова, което няма да намерите в документалното кино (а тук го има) е по-ценно от всяко достоверно изобразяване на нещата. Да оставим настрана Виктория, Абдул и цялата им биография. Всяка монета има две страни. Всяка Кралица има две лица. Това на стабилния монарх, който крепи химерната институция с целия си абсурден антураж от слуги и придворни, и това на обикновената възрастна жена, която е загубила всичките си близки хора и търси онази утеха, за която всеки възрастен копнее. В това отношение образът на кралица Виктория е повече от реален и не се различава от този на всяка възрастна жена по света.

Стивън Фриърс (режисура) и Лий Хол (сценарий) заслужават адмирации за две неща – може би двете най-труднопостижими в киното – създаването на живи герои, и автентична атмосфера. Лентата е скок в края на XIX век. Викторианска Англия – аристокрацията е във възхода си и ще минат поне още 30 години докато влиянието й отслабне. Чели сме затова в романите и пиесите на Оскар Уайлд. Там е смешно – тук абсурдът е явен и дори леките комични моменти, на които публиката се смее, не могат да го прикрият. Изображението на кралския двор и нравите на висшето общество са реални и показват на какво се крепи цялата британска монархия и британска империя. Фалш. Неадекватни аргументи като цвят на кожата, пол и онова желязно „Не е прието“. Просто не е прието.

И разбира се – Джуди Денч! Очаквано и все пак възхитително. Актрисата повтаря успеха си след „Госпожица Браун“ (където също играе кралица Виктория) и дава изпълнение достойно за Оскар. До голяма степен филмът дължи блясъка си на нея. Както казва Робин Уилямс, когато й връчва Оскара за „Влюбеният Шекспир“, There is nothing like a Dame. Али Фазал е другото добро попълнение – той е в ролята на Абдул Карим. Останалата част от състава върши отлично работата си за създаването на гореспоменатата викторианска атмосфера. Тя разбира се е допълнена от костюмите и декора – и двете също достойни за Оскар.

„Довереникът на кралицата“ е от филмите, на които симпатизираш. От онези, които не печелят милиони, не правят революции, не са зрелищни, обективно се нареждат някъде в средата на скалата. Това е интимен филм за приятелството между двама души, които имат нужда един от друг. Приятелството в една от различните му форми. Напук на предразсъдъците и ограниченията на епохата. Приятелството, от което всеки, независимо дали е възрастна кралица или млад просяк, има нужда. Всичко това, през режисурата на Фриърс, сценария на Хол, играта на Джуди Денч и Али Фазал носи интимността, която ни кара да емпатираме. И в крайна сметка „обективното“ някак губи влиянието си.

„Довереникът на кралицата“ излиза в България на 29 септември.

 
 

Братът на Пабло Ескобар иска 1 млрд. долара от Netflix заради „Narcos”

| от |

Роберто Ескобар, който днес на 71 години, иска 1 милиард долара от Netflix за авторски права.

Сериалът „Narcos“ разказва историята на Пабло и изградения от него нарко картел. Продукцията е една от най-успешните на онлайн платформата. Роберто също така поиска да се забрани на Netflix да снима в Мексико и Колумбия, защото там картелът Ескобар все още извършва своите дейности.

Ако исканията му не бъдат изпълнени, Роберто заяви, че ще „спре сериала“.

Това идва след като преди седмица член на екипа на Netflix, който проучва местата за снимане, беше мистериозно убит в горната част на столицата Мексико сити.

Платформата не дава информация за причината за смъртта, но твърди, че работи по случая заедно с местните власти.