Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

| от |

Ървин Уелш е роден през 1958 г. в Единбург. Син е на пристанищен работник и келнерка. Стана известен през 1993 г. с романа си „Трейнспотинг” с герой – хероинозависим наркоман.

За славата му допринесе и едноименният филм на Дани Бойл.

Писателят беше сред най-активните поддръжници на отделянето на Шотландия от Великобритания. В интервю за „Шпигел” той обяснява защо. Публикуваме разговора със съкращения от лира.бг.

Живеете между Чикаго и Маями. Защо се вълнувате толкова от референдума за независимостта на Шотландия?

–    Израснах в Шотландия, приятелите и семейството ми са там, затова естествено ставащото там ме засяга. Би било нелоялно да не се интересувам какво става с народа ми.

Омразата Ви към британските политици обаче звучи така, сякаш чувствата Ви са насочени към тях, а не става дума само за Шотландия. Кампанията Ви да се гласува с „да” за независимостта не е ли удар срещу торите в Лондон, които по времето на Маргарет Тачър бяха особено сурови със Шотландия?
–    Двете неща вървят заедно. Шотландия си има своя правна и образователна система, своя религия и управление и от края на 90-те се развива като минидържава във Великобритания.
Великобритания беше една импералистическа конструкция, която се крепеше на два стълба – индустрия и империя. Това обаче е в миналото. След Втората световна война, когато беше приета националната здравна система, за кратко страната беше социалдемократическа. Но и това е в миналото. Само Шотландия остана в Обединеното кралство.
Великобритания е централизирана държава с централизирана икономика. Всичко тече към Лондон в тази социална държава за супербогатите, която прогони кореняците лондончани от града им, за да го продаде скъпо на арабски и руски олигарси. Всичко това се случва на гърба на обикновените хора. Икономиката там функционира по съвсем различен начин от останалата част на държавата. Намираме се пред края на Съюза, управляван от политици кариеристи.

Няма ли и нотка на отмъщение към уестминстърския елит?
–    Зад кампанията за независимост стои апел за повече демокрация. Обединеното кралство се превърна в държава на елитите и обогатява само тях. И дори победата на „не”-то на референдума не променя факта, че Великобритания е свършена. Против независимостта са хора над 65 години. Останалите поколения виждат какво постига нашият парламент дори в тази му миниатюрна форма и затова са за независима държава.

Какво Ви кара да вярвате, че в една независима Шотландия няма да се повтори случаят с политическата каста?
–    В по-малките демокрации политиците се намират много по-близо до корените и до избирателите си. Историята ни учи, че елити винаги се развиват. Но демокрацията се нуждае от стабилни демократични институции, добра конституция, силни закони и липса на йерархична система, като уестминстърската, където постовете се наследяват.

Алтернативата на независимостта е повече права и пакет от милиарди лири помощ за шотландците, както и данъчни облекчения.
–    Това обаче ще засегне множество англичани, които ще кажат: Откъде накъде повече за шотландците? Самите шотландци на следващите избори ще гласуват за кандидати, които са за независимостта. Затова не виждам как тази конструкция ще продължи да се държи цяла.

 
 

Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

| от |

Медията на свой ред цитира полицейски източници в столицата на испанската автономна област Каталуния. В Туитър каталунската полиция потвърди смъртта на един човек. Тя съобщи и за 32 пострадали, 10 от които със сериозни наранявания. Полицията обяви, че разглежда случая като терористична атака. Един заподозрян за нападението се е укрил в бар, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес. Издирват се най-малко двама души. Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия „24 орас“. Френски турист, по думите му, оцелял по чудо, разказа в ефира на телевизия Бе Еф Ем – Те Ве, че микробусът убиец се е движил с висока скорост на зигзаг по туристическата улица „Рамбла“, за да смачка колкото се може повече хора. След атаката в района настана паника. През туристическия сезон по улица „Рамбла“ всеки ден минават не по-малко от 100 000 човека. Полицията е отцепила улица „Рамбла“ и е наредила магазините и близките станции на метрото и влака да бъдат затворени, предаде Асошиейтед прес. Хората са призовани да стоят настрана от района, за да не пречат на спасителните служби. Хеликоптер прелита над мястото на атаката.

 

 

 
 

Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

| от |

Сочно, ароматно и толкова вкусно – гроздето вече узря, а зърната му, пълни с полезни витамини и минерали сякаш ни примамват да посегнем към тях от рафтовете на магазина.

В средата на август сме и точно сега е сезонът на най-вкусното българско десертно грозде. Според познавачи един от най-добрите сортове, които виреят у нас е „Велика“. Затова и агрономът Борис Кючуков залага именно на него – то е ароматно, с тънка ципа и има куп ценни качества. Лозята за които се грижи, се намират край село Малко Градище, Хасковска област, и са част от проекта ВILLA градини.

Ароматната долина

Село Малко Градище има хилядолетна история. Още в древността Траките отглеждали по плодородните склонове на долината прочутите лози, от които правели известното в целия древен свят гъсто тракийско вино.

Старото име на селото – Алвъндере, което в превод означава ароматното дере, говори за отличния климат в региона. Тук пролетите са топли, зимите кратки, а цветята в полето разцъфват още в края на март.

Долината, в която прониква топлият средиземноморски климат от Гърция и Турция е едно от най-добрите места в България за отглеждане на грозде, признават специалистите.
„Велика“ наслада за сетивата.

„Велика“ е сорт, създаден за да доставя наслада за сетивата, казват специалистите. Гроздовете са сочни, сладки, но не прекалено захарни и с меко семе. Това е много важно, защото сортовете с по-солидни семки могат да предизвикат някои стомашни проблеми.

Гроздето има някои изключително ценни качества, признава Цветан Хубенов, собственик на лозята, за които агрономът Борис Кючуков се грижи. „То е сладко, но леко. Има много добре балансиран плодов вкус, а сорта се гордее и с много едри зърна.“, казва Цветан Хубенов. За него лозето е първо хоби, след това бизнес. Ето защо и градините му са толкова плодородни – просто всичко, което расте там се отглежда с любов.

Но има и още нещо – Цветан е категоричен, че неговото грозде е чиста храна. Той залага на качествени и щадящи природата препарати, за да може да достави до хората чепките грозде вкусни, но и максимално полезни.

Този вкусен, вкусен август

Едрите чепки „Велика“, които ще срещнете на рафта в BILLA зреят до края на август. Затова и точно сега е времето да опитате от това вкусно българско грозде, което освен радост за небцето, носи и много полезни вещества на организма. Малцина знаят и че гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.

В сладките зрънца се съдържа и много калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности, както и магнезий, калций, фосфор и желязо, които предпазват от анемия.

Гроздето е една от храните, които са особено полезни за спортисти и за хора, чието ежедневие е свързано с големи физически натоварвания.

И ако се питате, както в онази старя басня за лисицата и гарванът, дали гроздето е кисело, да знаете, че това, което отглеждат Борис Кючуков и Цветан Хубенов е сладко и вкусно. Ама много.

 
 

Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

| от |

Никак не е лесно да бъдеш забелязан в света на модата, където всеки се бори със зъби и нокти да засенчи човека до него. Но изглежда, че 64-годишната блогърка Лин Слейтър успява не само да се открои, но и да остави някаква следа след себе си. Създателката на модния блог Accidental Icon не само има вкус и се облича по-добре от младите посланички на модата, но и този вкус е забелязан и оценен от 200 хил. последователи в Инстаграм. Дамата има достъп до всички дрехи на Исей Мияке, които от там заделят специално за нея. Откроява се със своите винтидж кимона, съчетани с огромни слънчеви очила и бижута.

dgdss
Instagram

Лин Слейтър е 64-годишна баба с безупречно сресана сива коса, която отказва да боядисва. По всичко изглежда, че възрастта отново е на мода в модата. През 2015 г. 80-годишната авторка Джоан Дидион стана рекламно лице на Celine; Джони Мичъл беше привлечен от „Ив Сен Лоран“; а банда от баби представяше модели на „Долче и Габана“. Когато преди три години тази тенденция се пробужда, Лин Слейтър създава своя блог, който бързо се превръща в сензация. Това обаче не я интересува. Тя отказва многото оферти за работа, които й отправят, и стои зад името си : accidental icon (случайна икона). На блога й дори няма да намерите рекламни материали.

„Предпочитам производителите на грим да ме приемат като клиент, а не като рекламно лице на марките им.“ казва Лин Слейтър в интервю. Любимите й дизайнери са Алесандро Микеле от Гучи, Демна Гвазалия от Vetements and Balenciaga и Джонатан Андерсон.

fff
Instagram

От малка върви против нормите. Цялото й образование преминава в католически училища, където е задължително да се носят униформи, а единствените аксесоари са религиозните медали и броениците. Бунтарката Лин си слага няколко броеници на колана и никой не може да й каже нищо. Когато постъпва в колеж пък, я хваща голямата хипи вълна и започва да носи панталони чарлстон, обувки с платформи и се размотава с момчетата с дълги и несресани коси. Едновременно с това завършва специалност криминално право, а в последствие и докторска степен по социално благополучие.

Днес тя разделя времето си между Университета Фордам, в който преподава и публикуването на материали на блога си. Вярва, че има връзка между начина на обличане и криминалистиката и учи жените да използват дрехите като начин на себеизразяване.

Начинът, по който модата е насочена към жените на нейната възраст не я задоволява и това причината да създаде свой собствен блог. Шест месеца по-късно вече се появява на корицата на списание Grey. Мисията и е да научи хората да не консумират модата. Открива истинската мода в младите дизайнери, които тепърва прохождат. Именно те са първите, които проявяват интерес към работата й.

Най-ценният й съвет е да не се привързваш към нищо, да рискуваш и да видиш какво ще излезе от това.

fdsfs
Instagram
 
 

Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

| от |

Не че искаме да акцентираме на това, но краят на лятото е все по-близо, а с него се случват две неща: започваме да очакваме какви ли не неща от идващата година и умишлено си създаваме тенденции, които да следваме. Тенденции в модата, в обзавеждането във всичко, за което се сетите. Днес обръщаме внимание на тенденциите в храненето, които ще дойдат през идващата 2018-та.

Основното, което можем да си направим като извод, гледайки накъде отиват нещата е, че манията по здравословното и природосъобразното хранене са на първо място. Човечеството сякаш отделя все повече внимание и върху начина, по който се добиват продуктите. Макар и да знаем, че е невъзможно всички да се храним само с биопродукти (по простата причина, че сме 7 млрд. души върху тази планета), потреблението към тях ще расте. Обърнато е внимание и на контрола и следенето на продуктите, откъде идват и какви съставки съдържат.

Кои ще са основните съставки и тенденции в кулинарията през идната 2018 г. вижте в галерията горе.