Досиетата CHR: Неразгаданите убийствата на Зодиака

| от chronicle.bg |

Вечерта на 28 декември 1968 г. Дейвид Фарадей и Бети Лу Дженсън са на първа среща. Момчето взема на заем колата на майка си и двамата са в нея малко след 23 часа, когато незнайно откъде куршум пронизва главата му. Момичето хуква да бяга, но е простреляна пет пъти. По-късно телата им са намерени от преминаваща по пътя кола. Жертвите не са нито ограбени, нито е сексуално злоупотребено с тях, а за престъплението няма очевиден мотив.

Зодиак, сериен убиец
Първите жертви на Зодиака, Getty Images

Година по-късно в същия район (Сан Франциско) случаят се повтаря. Момче и момиче са простреляни, докато са в колата, паркирана на обществен паркинг. За щастие, момичето оцелява. Малко след това два местни вестника получават писма с еднакъв почерк, в които някой поема отговорност за двата случая. Написани за изключително детайлно, с подробности, които би трябвало да са секретни. Но и двете писма съдържат кодирана част, която гласи: „Харесва ми да убивам хора, защото е толкова по-забавно, отколкото да убиваш животни в гората. Човекът е най-опасното от всички животни.“ Седмица по-късно пристига ново писмо в San Francisco Examiner. Този път убиецът се представя: „Уважаеми редакторе, това е Зодиака“.

През 1969 г. има още едно убийство, на таксиметров шофьор. Успоредно с него редакцията на вестника получава поредно стряскащо писмо. „Учениците са много примамливи мишени. Мисля да нападна училищен автобус. Ще прострелям предната гума, а след това ще стрелям по дечицата, докато изскачат отвътре.“ Съобщението е пуснато в медиите и предизвиква масова паника сред жителите на града. Жертвите на Зодиака са избирани на случаен подбор и никога не се знае къде ще нанесе следващия си удар. Десетки разследващи се заемат със случая, над 2500 души са разпитани, но напредък няма. Никой не може да залови Зодиака.

A Letter from the Zodiac Killer
Писмо, което убиецът изпраща до San Francisko Examiner, Getty Images

Том Хансън обаче има идея. Живеещият в Лос Анжелис управител на ресторанти за бързо хранене се сблъсква с набезите на крадци често. В края на 60-те постепенно навлиза във филмовия бизнес и прави нискобюджетни филми на криминална тематика. Но един от тях има повече от развлекателна функция. Филмът The Zodiac Killer (1971) е направен с цел да залови Зодиака. Продукцията е нискобюджетна и целта й е далеч от Оскарите. Тя трябва да примами убиеца. Създателят има и стръв. Хората, които идват в наетото за прожекциите кино, получават бележка на входа, на която трябва да попълнят изречението: „Зодиака убива, защото…“, а после да я пуснат в специално изработена кутия. Това, което публиката не знае, е че в кутията има човек (от екипа на филма), който сравнява всяка току що пусната бележка с почерка от писмата на Зодиака. В случай, че намери идентичния почерк, ще излезе и всички останали от екипа (които са наоколо) ще заобиколят човека. Наивен план, в който групата вярва. Все пак в изказа на писмата се откриват препратки към филми от миналото, както и други доказателства, че Зодиака е киноман.

Филмът се прожектира в продължение на седмица в киносалона. Хансън е обсебен от идеята да залови убиеца. Но това така и не се случва. Има няколко подозрителни лица, но след разпити, не са открити никакви доказателства, че някой от тях е Зодиака. След случая с филма, Хансън се обезкуражава и се връща в ресторантьорския бизнес. А междувременно в писма до вестника убиецът  твърди, че броят  на жертвите му е 37. Полицията обаче има доказателства само за 7, две от които оцелели.

Sketch of the "Zodiac" Killer
Съобщение за издирването на серийния убиец и негов портрет, направен според оскъдните показания на разпитани, Getty Images

Какво обаче се случва със Зодиака? В едно от писмата си, той съобщава, че преминава в анонимност. „Вече няма да съобщавам за убийства, които извършвам. Действията ми ще изглеждат като съвсем редови престъпления. Полицията никога няма да ме хване, защото съм по-умен от нея.“

И до днес случаят тъне в мистерия. Може Зодиака отдавна да е починал? Или да е в затвора за друго престъпление? Никой не знае нито кой е, нито точно колко са жертвите му. По случая още се работи, затова не е разрешено оповестяването на никаква информация. Поредното студено досие в богата криминална история на Америка.

 
 

Умните хора е по-вероятно да се провалят на шофьорските изпити

| от chronicle.bg, БТА |

Умните хора са с по-голям шанс да се провалят на шофьорските изпити, тъй като прекалено много се замислят над предизвикателствата, които им предстоят.

За разлика от хората с академичен ум, кандидат-шофьорите с по-нисък ценз е по-вероятно да вземат книжка от раз. Креативните умове от сферата на изкуствата се справят по-добре с шофьорските изпити в сравнение с представителите на науката и математиците.

Проучването е проведено сред 1 564 британци от фирмата Privilege DriveXpert.

Изследването е установило пряка връзка между интелекта, професионалното израстване и вземането на книжка от първи път. Оказало се, че колкото по-добре се е представил на матурите и на приемните изпити в университета даден индивид, толкова по-зле е преминал през шофьорските тестове.

Авторите на проучването са установили също, че хората с по-ниски оценки и неакадемично мислене проявяват значително по-голяма практичност, която е от съществена полза при изкарването на шофьорска книжка.

Изследването показва, че 59 процента от хората с ниска квалификация вземат свидетелство за управление на МПС от раз.
За сравнение само 39 на сто от корпоративните началници успяват да вземат шофьорските си изпити от първия път. Хората със собствени бизнес пък се сдобиват с книжка средно при четвъртия опит.

 
 

„Linkin Park“ за самоубийството на Честър Бенингтън

| от chronicle.bg, по БТА |

Самоубийството на певеца на „Линкин парк“ Честър Бенинтгън дошло като гръм от ясно небе за останалите членове на състава му, които трябвало да участват във фотосесия с него, съобщава сайтът TMZ.

Снимките е трябвало да бъдат направени един час, след като е било открито безжизненото му тяло. Групата се е готвела за нови гастроли точно след една седмица. Бенингтън е почивал заедно със съпругата си в щата Аризона и се завърнал в Лос Анджелис в сряда. Според последни данни вокалистът на „Линкин парк“ се е самоубил или в сряда вечерта, или четвъртък сутринта.

На бандата й предстоеше турне под названието „One More Light“, което трябваше да стартира на 27 юли в гр. Мансфийлд, щата Масачузетс, и да приключи на 5 ноември в Токио.

Много звезди от света на музикалния бизнес изказаха съболезнованията си във връзка с трагичната кончина на Бенингтън. 23-годишният Стормзи, който наскоро записа с него и групата му парчето „Good Goodbye“ заяви, че е с разбито сърце след случилото се. Съболезнованията си изрази и Фарел Уилямс. Според рапъра Честър Бенингтън е повлиял на цяло поколение музиканти. Певицата на групата „Парамор“ Хейли Уилямс изтъкна, че Честър е вкарал много красота в свят, който доста често е много мрачен. Фронтменът на „Грийн дей“ Били Джо Армстронг довери ,че винаги ще си спомня за Честър като за един интелигентен и мил човек с невероятен певчески талант.

 
 

Кустурица ще прави филм в Китай

| от chronicle.bg |

Режисьор е подписал с базираната в Хонконг Dirty Monkey Films Group.

Емир Кустурица ще снима следващият си филм в Китай. Той ще бъде базиран на текстове на Фьодор Достоевски от 19 век, като в момента се работи по сценария.

„Филмът ще разказва за моралните дилеми от книгите на Достоевски, но ще се развива в друга среда“, сподели Кустурица. „Идеята е да покажем основните аспекти в текстовете на руския писател от гледна точка на китайското общество и така да приближим идеите на руския писател до съвременната ни реалност.“

Според сръбския режисьор още неозаглавеният филм ще се развива в съвременен Китай, а главният персонаж ще е жена, която има проблеми със зрението и се нуждае от скъпо лечение във Франция.

Премиерата на последния му филм, „On the Milky Road“ с Моника Белучи, се състоя на филмовия фестивал във Венеция миналата година.

 

 
 

Doctor Who е жена? И къде да я гледате, преди да я гледате в шоуто

| от |

Това ли е началото на края, в което красивите мъже със секси акцент в киното и телевизията ще бъдат заместени от еквивалентни им жени, които ще правят нещата почти като тях, ама не точно? Това е въпросът, който всеки нормален фен на Doctor Who си задава в последната една седмица, след като беше обявено, че 13-тият Доктор ще бъде жена. Първата в историята на най-дълго излъчваното британско шоу.

Защо това е нужно? Никой не знае. Дали това е добро? Отново ще получите същия отговор.

Половата подмяна на персонажи започна още от новата версия на „Ловци на духове“, мина през „Бандата на Оушън“ и финишира на малкия британски екран. И да, това е едва началото! То би било добро и интересно като промяна, ако не носеше в себе си дъх на самоцелност и претенция, каквото лъщи и мирише, така както миришат неприятните парфюми.

Нуждата от равенство и тъжна безполовост се влива в така наречения ентъртеймънт, с бавни, но сигурни крачки.

Някои хора и фенове реагираха остро на появата на младата британка Джоди Уитакър в ролята на 13-тия Доктор в Doctor Who. Някои бяха шокирани, а онези възпяващи равенство, безсексие и безполовост, провъзгласиха британците за откриватели на топлата телевизионна вода.

Истината е, че избирането на женски образ, който да замести мъжки във вселената на Doctor Who e нещо, което е правено вече, при това успешно и феновете го знаят. Най-големият архи-злодей и нечовешки копелдак Мастъра беше мъж дълги години, преди в неговите обувки да влезе подлата Миси (в ролята чудесната шотландка Мишел Гомез).

Телевизията познава и други такива промени – Уотсън стана жена, както и Мориарти. Благодарим, за което NBC!  Но истината е, че на екип на Elementary им се получи добре. Не блестящо, но прилично. Което най-вероятно се дължи най-вече на Луси Лиу и Натали Дормър, които влизат в ролите.

Но да се върнем на Doctor Who. За първи път от близо 60-годишната история шоуто си позволява да промени пола на основния си персонаж. То е правило всякакви глупости – някои успешни, други не – и е доказало, че нищо не е в състояние да го спре.

Новият Доктор бележи и появата на нов шоурънър в редиците на сериала. Стивън Мофат, който водеше сценарния екип от няколко години насам, поел щафетата но Ръсел Т. Дейвис, изпява лебедовата си песен на финала на тази година. С оттеглянето на 12-тия Доктор и Питър Капалди в ролята му, Мофат дава капитанското място на сценариста Крис Чибнал. Именно тогава Джоди Уитакър официално влиза в обувките и ТАРДИС-а на Доктора.

След нова година Doctor Who ще бъде направо чисто нов, както се случи преди време, когато Мат Смит пое ролята от Дейвид Тенант. Всяка регенерация на Доктора е трудна за зрителите и феновете, а някак вярваме, че тази специално ще бъде най-хард. Още не знаем дали идеята жена да бъде Доктора е добра, но знаем, че леко ни плаши.

Самата Джоди Уитакър е приятно момиче, което прави големите си крачки към по-комерсиалното кино. И докато я чакаме като Доктора, в галерията горе може да видите няколко нейни роли, които й се получават добре.