Защо Петък 13-ти е така нещастен?

| от |

Параскевидекатриафобия: страхът от фаталния ден

Когато прочетох преди време една статия, носеща провокативното заглавие: „Може ли Петък 13-ти да бъде опасен за вашето здраве?”, първоначално ме напуши смях. Авторите на пасквила търсеха връзка между количеството на трафика и съотношението му с пътните инциденти. За целта те изследваха две различни дати – едната беше ден 6-ти ден от месеца, а другата – петък, 13-ти. Изследването се надяваше да открие връзка между здравето, поведението и суеверията, които тегнат като прокоба над Петък 13-ти навсякъде по света.

Интересното бе, че изследователите откриха, че докато – логично – по-малко хора се качваха в колите си на фаталната дата, броят на инцидентите на пътя значително бе по-висок от случаите на пътно-транспортни произшествия в датата 6-ти. Какво бе тяхното заключение?

„Петък 13 е нещастен за някои. Рискът от приемане в болница като резултат от транспортен инцидент може да нарасне до 52 %. Препоръчваме ви да си останете у дома”

Параскевидекатриафобите – тези, които са обзети от онзи нездрав, паталогичен, безразсъден страх от Петък 13-ти – в момента са наострили уши, насърчени от доказателството, че източникът на техния сатанински терор може би не е чак толкова нелогичен в края на краищата.

Неблагоразумно е, обаче, да се утешавате с резултатите от само едно научно изследване, особено ако е толкова ексцентрично. Със сигурност тези статистически данни могат да ни разкрият много повече за човешката психология отколкото болното вярване в която и да е дата от календара.

Петък 13-ти -най-разпространеното суеверие

Шестият ден от седмицата и номер 13 определено имат предзнаменователна репутация, която идва още от древните времена. А и тяхното неизбежно появяване от един до три пъти в годината предвещава повече лош късмет отколкото мозъците на лековерните могат да понесат. Според специалистът по фобии (и отнасяйки всичко това към термина параскевидекатриафобия) д-р Доналд Дори, Петък 13 е най-разпространеното суеверие в САЩ в наши дни. Някои хора отказват да ходят на работа на Петък 13-ти; някои няма никога да вечерят в ресторанти на тази дата; много няма да се престрашат да си запишат дата за сватба на тази дата.

Колко американци в началото на 21 век страдат от това състояние? Според доктор Доси, най-вероятно става дума за над 21 милиона души. Ако той е прав, не по-малко от 8% в американците остават в здравата хватка на остарелите суеверия.

А точно колко стари са подобни суеверия е трудно да се каже, защото изучаването им е може би най-неточната наука. По-скоро е игра на налучкване.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

15 модела, които са доста…грозни

| от chronicle.bg |

Всички знаем какво се изисква, за да бъдеш модел. Трябва да си кльощав и красив.

Поне така беше доскоро. По подиумите и на кориците на списанията обаче вече дефилират закръглени модели със секси извивки и хората свикнаха с това, че моделите на 21 век не са като деветдесетарските модели. Напоследък се забелязва и нов тренд в избора на манекенки: далеч не всички от тях са брилянтно красиви. Някои от тях дори не са хубави.

Вижте в галерията 15 момичета, които работят като модели и не пасват на общоприетите стандарти за красота. Някои от тях не са грозни, а имат някакъв дефект, а други…е, кои пък сме ние, че да съдим. Вижте ги.

 

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.

 
 

Идеалното тяло за зимата

| от |

През лятото всеки иска плочки, буци по ръцете и нисък процент телесни мазнини. Зимно време хората искат чай, одеяло и да си пуснат нещо да мърмори по телевизията. Това е така, защото вън e майка си и баща си – поледици, виелици, студ. Земята толкова се е стегнала, че е време да сменят метрото с теснолинейка. За да сме резистентни на студа, трябва да имаме подходящо тяло – тяло, за което никой не говори. Зимно тяло. Това става по един-единствен начин – с диета.

Всякакви видове месо. Имам един приятел, който има един приятел, който казва, че не яде брано, а яде драно. Месото е основната суровина на живота. Ако сте веган – не знам. Веганите не отлитате ли на юг през зимата?

Картофи и тесто. Въглехидратите трябва да са като студентите – да влизат лесно и да излизат трудно.

Риба. В главите на хората рибата не е нито месо, нито картоф. Тя се сервира в два случая. Единият е, когато е празник, другият е, когато жена ви е решила, че вече няма място за нея в сърцето ви, защото то е затлачено от правилните ви кулинарни решения.

Подправки. Ползва се основно червен пипер. Начинът на прилагане е извънредно прост – взимате червен пипер и с него поръсвате едно парче сланина. По-късно нарежете сланината и наръсете обилно което и да е от предходните блюда със сланина.

Ако прекалите с подправките, блюдото ви може да стане разпадащо се, „рошаво“ и трудно за обхождане – като подхвърлян дюнер. Това, разбира се, не означава да не прекалявате, а да чукнете на всичко по 2-3 яйца за спойка. Белтъкът на яйцата дава протеините, необходими за оцеляване при лунарните условия на живот по спирките сутрин. Жълтъкът пък осигурява необходимия холестерол за онова сигнално червено лице и стягане в гърдите.

Зеле от типа „кисело“. Чувате ли от съседите нехарактерна дандания? Появяват ли им се неотложни ангажименти, когато искате да им отидете на гости? Шумът е заради такането на зелето, а неотложните ангажименти са, за да не отидете у тях да им изядете зелето.

Чесън. Познавам хора, които си купиха кола, за да могат да ядат чесън, без да пречат на тези в градския транспорт. Благородни хора. Благородни и здрави. Благородни, здрави и низвергнати от обществото.

Плодове и зеленчуци. Човек трябва не само да се храни добре, но и да бъде в красива обстановка. Ябълки, пиперки, гъби, орехи… Това са все неща, които изглеждат добре изсушени на масата. Все пак цяла зима ще седят на тая масата.

Течности

Не искам да говоря като реклама в интернет, но с помощта на тази диета ще постигнете желаното и нужно тяло. Грижете се за себе си, защото животът е кратък, особено ако не се грижите за себе си.