WiFo: вкусната храна и доброто вино – наслада за сетивата и житейска философия

| от |

Възприятието за вкус често се определя като строго индивидуално и е повлияно от различни фактори като температура, текстура, химичен състав. Но независимо от субективизма, необходимостта от това да ни е вкусно обединява всички нас.

Затова нашата идея е на 12 април да съберем на едно място хора, за които вкусната храна и доброто вино са както наслада за сетивата, така и житейска философия.

Pulneni gubi s bob i susheni smokini_660x430 copy

WiFo е първият форум за вино (wine) и храна (food) в България, организиран от Гурме Пъблишинг и  РОЙ Комюникейшън.

Поканени са 12 любители и професионалисти в кулинарната и винената култура, които ще споделят своите идеи и преживявания с хубавото вино и добрата храна.

Представяме ви четири от тях:

Yoana Petrov

Йоана Петрова

„Голямата ми страст е сладкарството и обожавам да готвя у дома.

Предизвикателство за мен са всички нови хранителни продукти и все още непознати вкусове, с които обичам да внасям динамика в менюто си. Но приоритет в храненето ми са сезонните продукти. Влагайки енергията си в изучаване, създаване, пренасяне на чувства и мисли към други хора чрез храната, чрез писането и говоренето за нея, ме определя като кулинарен артист. Моята сцена е блога Кулинарно — в кухнята с Йоана.”

yordan_dubov new

Йордан Дъбов

Кафе експерт, съосновател на Асоциация на българските баристи, собственик на Първата българска пекарна за гурме кафе My Gourmet Cafe, на My Gourmet World – компания, специализирана в доставката на гурме напитки. Той е лицензиран кафе-инструктор, маестро бариста и дегустатор на кафе.

Desi Dimitrova

Деси Димитрова е координатор на Slow Food в България от 2004 г. и представител за Източна Европа и Балканите в Международния борд на Slow Food. По професия тя е ботаник, а по призвание – откривател и възродител на уникални храни.

Slow Food се опитва да върне достойнството на дребните фермери и подчертава тяхната роля като пазители на нашето бъдещо благоденствие. Поради това движението набира все повече последователи. Днес в над 150 страни по целия свят Slow Food подкрепя местните общности в техните усилия да запазят своя бит и поминък. Мотото на движението е “Вкусна, чиста, честна храна”.

Magdalina Genova new

Магдалина Генова е блогър, автор и гурман с огромно любопитство към света. Интересува се от нови и добре забравени вкусови преживявания, експерименти и открития, от културните и социалните аспекти на храненето и от политика, и най-вече от пресечната точка между тях. Смята, че е важно информацията за храната и политиките в хранителния сектор да достигат до всички, както и че е абсолютно задължително да сме отворени за новостите и промените в този изключително динамичен свят.

Как протича WiFo ?

Форматът е презентации на лекторите в рамките на 15 минути, след което ще има 10 минути за въпроси и отговори от гостите.

Кога?

12 април 2014 от 11:00 часа

Къде?

Sopharma Business Towers

Купете билети от vintageclub.bg

Подробна информация за форума може да намерите на wifo.bg

 
 

11 актьори, които бяха на крачка от Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Денерис по-наивна и добродушна?

Менс Райдър по-млад с 20 години?

Лудият Крал на екрана?

За малко да се случи всичко това!

Game of Thrones най-вероятно нямаше да е това, което е, ако всичко това се беше случило. Което изобщо не е било далеч.

Знаехте ли например, че оригиналният пилотен сезон на сериала така и не бива излъчван, след като получава тонове критики.

Малкото късметлии, които имат шанса да гледат пилота, дори не разбират, че Джейми и Церсей са брат и сестра, което си е сериозен пропуск.

Затова продуцентите Дан Вайс и Дейвид Бениоф се захващат за работа, режат „не месо” и преработват почти 90% от пилотния епизод, за да може сериала да тръгне в руслото, в което го познаваме днес.

Освен това, някои от избраните актьори биват заменени, а може би няма да повярвате, че Емилия Кларк дори не е била първи избор за Кралицата на драконите…

Невероятно, нали?!

В галерията горе сме събрали 11 актьори, които бяха на крачна от това да участват в Game of Thrones, но в последният момент ролята им взета от друг.

 
 

Откриха суперскоростен инкубатор за звезди

| от chronicle.bg, БТА |

Учени от института „Карнеги“ в САЩ и института за астрономия „Макс Планк“ в Германия откриха галактика, в която звездите се раждат стотици пъти по-бързо, отколкото в Млечния път.

Според изследователите тези обекти са се образували 1,5 милиарда години след Големия взрив.

Експертите първоначално допуснали хипотезата за съществуването на подобни звездни системи, когато открили млади масивни галактики. Тези обекти, съдържащи стотици милиарди звезди, можели да възникнат само при много интензивен процес на звездообразуване.

Астрофизиците открили доказателства за съществуването им, когато изучавали квазарите – свръхмасивни черни дупки, разположени в центъра на гигантски галактики. Тогава установили, че те имат съседни галактики, които всяка година произвеждат звезди с обща маса, сравнима с тази на стотици слънца.

Близостта с квазарите не е случайна. Свръхмасивните им черни дупки се разполагат в област от Вселената, където плътността на материята е много висока. Подобни условия благоприятстват появата на аномални галактики.

 
 

В Чили започна строителството на най-големия телескоп в света

| от chronicle.bg по БТА |

Чилийският президент Мишел Бачелет направи първата копка за строителството на най-големия оптичен телескоп в света в пустинята Атакама.

Европейският изключително голям телескоп EELT (European Extremely Large Telescope), ще бъде построен от Европейската южна обсерватория с бюджет от около 1 милиард евро по разчети от 2012 г. Главното му огледало ще е с диаметър 39 м. Той трябва да започне работа през 2024 г.

Заради постоянно чистото небе и сухия студен въздух пустинята Атакама предоставя оптимални условия за наземни астрономически наблюдения.

С телескопа EELT астрономите ще търсят екзопланети,като той ще може да открива още по-малки, да снима по-големите и евентуално да показва характеристиките на атмосферата им – ключово изискване, за да бъде установена възможност за наличие на живот там.

„Този огромен скок в капацитета е голям като експериментирания от Галилей, когато е гледал нощното небе със своя малък телескоп“ – каза генералният директор на Европейската южна обсерватория Тим де Зеув.

В Европейската южна обсерватория участват 16 държави, сред които Франция, Германия, Италия и Великобритания, заедно с държавата домакин Чили.

 
 

Колко калории има в чаша вино?

| от chronicle.bg |

Чували ли сте за винената диета? Това е много популярен абсурд, при който, твърди се, отслабвате, докато пиете вино. Уловката е, че покрай виното нямате право да пиете или ядете кой знае какво друго. Така в крайна сметка сте гладни и пияни, а заради махмурлука на следващия ден едва ли ще ви се яде. И така цяла седмица. Разбира се, едва ли точно така стоят нещата, но поне отстрани изглеждат така.

Оказва се обаче, че употребата на алкохол в умерени количества има страхотни позитиви. Една чаша вино може да подобри паметта, да намали шансовете от инфаркт, червеното вино е добро за храносмилането, пише PopSugar.

Все пак е добре да знаете колко калории съдържа всяка чаша вино, която планирате да приемете.

150 мл розе се равняват на 126 калории средно. При червеното вино – 125 калории, бялото – 121 калории, пенливото вино – 113 калории, а десертното – 72 калории.