Торта с три вида шоколад

| от |

Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.  

Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…

Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение. 

Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bgна страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.

A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!

Торта с три вида шоколад от Евелина Иванова

10298847_738635676188416_2402731355305059664_n

Продукти за блата

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
настъргана портокалова кора
2 с.л.коняк


Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с.л.захар
8 с.л. брашно
настъргана лимонова кора
100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад 
100 г бял шоколад
1/2 ч.ч.течна безсолна сладкарска сметана
2 пакетчета желатин (20 г)
100 г масло 
3 с.л. пудра захар 


Друго
10/14 празни черупки от яйца
захарни цветчета за украса
шоколад за гарниране 
сладкарски бои по желание 


Приготвяне
* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта и разбивайте до получаването на гъст, целувчен крем. Прибавете жълтъците, маслото, коняка, портокаловата кора и ванилиите. Накрая сложете и пресятото брашно като разбърквате леко с лъжица.
* Загрейте фурната на 170*. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата и го оставете да изстине във фурната.
* Издълбайте блата като оставите борд отстрани. Вътрешността направете на трохи.
* Сварете крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и лимоновата кора. Докато кремът е горещ го разделете на три части в отделни купи.
* Към едната част прибавете тъмния шоколад, към другата млечния, а към третата белия. Разбъркайте добре докато се стопят напълно шоколадите и оставете кремовете да изстиват.
* От охладените три вида крем отделете в купички по няколко лъжици. Добавете им по равно желатина, стопен на водна баня с малко вода и добре разбъркайте. Разбийте сметаната на сняг и също по равно я смесете с кремовете.Отново разбъркайте.
* Подредете празните черупки с  отворите нагоре в поставка за яйца. Напълнете ги с различните кремове и ги оставете за няколко часа в хладилника да се желират добре. Сами преценете колко яйца да напълните. За стандартна торта с размер 22/24 см са нужни между 10 и 14 яйца. В една черупка се побират 3-4 с.л. крем. Така спокойно можете предварително да определите и какво количество крем ще ви е нужно. Ако сте заделили повече крем за пълнежа на черупките, винаги можете да го сложите върху блата на тортата или да го сервирате като отделен десерт в чаши. За да напълните по-лесно черупките сипете кремовете в найлонови торбички или в пошове и направо шприцовайте вътре кремовете.
* Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го добавете към крема с тъмен шоколад. Разбийте отново добре с миксер. Сипете вътре трохите от издълбания блат и объркайте.
* Останалите два крема ще ползвате за да напълните тортата. 
Сглобяване
* Налепете маслените трохи по борда на блата така, че да заприлича на гнездо. 
* В средата изсипете останалите два вида крем като ги редувате неравномерно. С лъжичка оформете малки вдлъбнатини върху кремовете там,  където ще поставите яйцата.
* Преди да обелите всяко яйце първо го полейте с гореща вода. След това натрошете черупките, обелете и подредете яйцата върху вдлъбнатините.
* Стопете малко шоколад за украса и го налейте във фунийка от хартия. Върху борда на тортата шприцовайте тънки ивици от шоколада така, че да заприлича на слама. Може да направите това и върху лист хартия за печене. След като шоколадът се втвърди го отлепете от хартията и го сложете върху гнездото. Разбира се, въпрос на въображение е как да направите декорацията на тортата така, че да заприлича на гнездо.Аз този път направих два блата ,защото бяхме повече хора ..за да има за всички. Да ви е сладко!!!

 
 

Страстен танго спектакъл на сцената на Sofia Live Club

| от chronicle.bg |

Един страстен спектакъл очаква любителите на тангото на 31 май в Sofia Live Club.

Музикантите от Tango Cats ще представят на българската публика пиеси от Астор Пиацола, Карлос Гардел и Ричард Галиано.

Орлин Цветанов (цигулка), Зорница Цветанова (пиано) и Младен Тасков (пиано) са в основата на проекта Tango Cats, който заразява с любовта си към тангото. Музикантите ще потопят публиката в света на tango Nuevo с виртуозни изпълнения на пиесите на Астор Пиацола.

Гост звезди на вечерта са Васил Златанов (акордеон), Веселин Веселинов Еко (бас) и Стоян Янкулов Стунджи (барабани). Изпълнението ще бъде съпроводено от танца на Владислав Петров и Лорена Тарантино – той е една от водещите фигури на българското танго, а тя носи магията на юга и за първи път ще танцува на българска сцена.

След концерта DJ Васил Адамов ще забавлява гостите с милонга (танго парти).

Билетите се разпространяват онлайн на EPAY-GO Билети и Събития или на касите на Easypay.

 
 

„Под игото“ излиза на шльокавица – za vseki tvoy priiatel, koyto pi6e taka

| от chronicle.bg |

Издателство „Жанет 45″ отпечатва романа на Иван Вазов „Под игото“ на шльокавица по случай 24 май. Дори и да си мислите, че това е шега, оказва се – не. 500 бройки от абсурдното издание могат да бъдат закупени от книжарниците.

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци.

Издателство „Жанет 45″ преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура. Романът вече е в продажба с идеята това да бъде първото и последното издание в подобен формат. За всяка закупена книга на шльокавица, която изчезне от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

„Жанет 45″ обръща внимание на опасността, в която шльокавицата от чатовете и социалните мрежи се е превърнала за езика. Затова дава начало на своята инициатива именно на празника на българската писменост 24 май.

Изборът на „Под игото“ не е случаен – през 2009 година в „Голямото четене“ българските читатели избраха романа на Вазов за своя любима книга. Изписването й на шльокавица показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата.

Когато видиш тази книга, изпадаш в потрес, каза пред Webcafe.bg управителят на „Жанет 45″ Манол Пейков за изданието на шльокавица, в което единственият надпис на кирилица е на задната корица. Надписът обяснява инициативата и насочва читателя към сайта www.podigoto.bg.

Зад идеята стои агенция Saatchi&Saatchi. Заедно с издателството много дълго време са обмисляли и структурирали идеята, за да бъде поднесена максимално разбираемо и да постигнат желания ефект.

„Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си“, посочват от издателството.

Повече информация за инициативата и аргументи защо трябва да пишем на кирилица, вместо на шльокавица, могат да бъдат открити на онлайн платформата www.podigoto.bg. Желаещите да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с издателството на booksj45@gmail.com.

 
 

Visa предлага по-бързо и лесно обезщетение при проблеми с полета

| от chronicle.bg |

Visa сключи договор за партньорство с Air Refund, компания за управление на жалби в сферата на въздушния транспорт. Сътрудничеството е в рамките на ангажимента на Visa да предоставя възможно най-добрите услуги на своите пътуващи картодържатели.

Air Refund действа от името на пътниците и гарантира, че ако те покриват необходимите условия за признаване на исковете им, ще получат обезщетение в случай на проблеми с полета (отмяна, дублиране на места и закъснение с повече от 3 часа) в рамките на европейски регламент №261/2004.

Сътрудничеството позволява на всички картодържатели, които са закупили самолетен билет с Visa, да се възползват както от по-бърз и улеснен процес на подаване на иск, така и от по-ниски такси в случай на успешно разрешаване на жалбата в тяхна полза. Комисионата от 30%, която Air Refund следва да получи при положителен резултат, е намалена на 20%, ако билетът е закупен с Visa Gold, Platinum или Infinite, и съответно на 25%, ако той е купен с друга карта Visa. Картодържателите, които получат обезщетение, ще имат и възможността да направят дарение с изплатената сума.

Във Франция, където услугата стартира пилотно през 2016 г., Air Refund обработва потенциални жалби на стойност повече от 3 милиона евро от името на картодържатели на Visa. Компанията съобщава за висока удовлетвореност от услугата със средна оценка от 4.6 от максимални 5 за цялостното преживяване на клиента. Също така, средният резултат посочен от потребителите за това дали ще препоръчат Air Refund на приятели и колеги, е 9.3/10. Услугата вече е активна в Испания, Италия и Португалия, и е достъпна на английски, френски, испански, немски и италиански през специално разработен микро сайт.

„Според неотдавнашно проучване на Visa, в следващото десетилетие ще има значително увеличение в броя на международните пътувания на домакинство в света. Проучването сочи, че приблизително 282 милиона домакинства ще планират поне едно международно пътуване на година до 2025 г., ръст от близо 35% спрямо 2015 г. Поради това за Visa е от решаващо значение да гарантира, че картодържателите са добре защитени и имат възможността да се възползват от най-добрите услуги на пазар, в случай на проблем по време на тяхното пътуване”, каза Майк Лембъргър, старши вицепрезидент „Продукти и решения” на Visa в Европа.

„Ползването на карта Visa е интелигентен начин пътуващите да си гарантират, че разходите по време на почивка ще бъдат една грижа по-малко. Картите Visa се приемат в хиляди търговски обекта и банкомати по света и всеки наш клиент може да се възползва от удобството и сигурността при използването на своята карта както вкъщи, така и зад граница,” добавя още Лембъргър.

„Това партньорство показва гъвкавостта на глобално утвърдения бранд Visa, който демонстрира непредубеденост и способност да работи с много по-малък партньор с цел да подобри услугите си в полза на своите картодържателите. Горди сме, че имаме възможността да работим с клиентите на водещ бранд. Вярвам, че споделяме общи ценности, сред които е и фокусът върху крайното преживяване на потребителя и високото качество на предоставената услуга, които ще водят това партньорство към нови успехи и територии“, коментира Кристоф Дрезе, партньор в бизнес направление „Пътуване и мобилност“ в Air Refund.

 
 

Пролетен базар на книгата 2017: какво си струва да видим

| от chronicle.bg |

Пролетният базар на книгата – най-голямото книжно събитие за българския читател ще се проведе в следващите дни в Националния дворец на културата. От 23-ти май до 28-ми май (неделя) българските читатели ще могат да присъстват на много и разнообразни срещи с автори и издатели от страната и чужбина. Повече от 100 книгоиздатели и търговци участват в тазгодишното издание.

Официалното откриване е на 23-ти май от 11:00 ч. в мраморното фоайе на НДК. Гости на откриването ще бъдат спортистите Стефка Костадинова и Валери Йорданов, които ще представят юбилейни албуми, посветени на кариерите си.

В рамките на шестте дни на изложението, на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, ще се състоят близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов, др.

Днес правим подбор на част от издателствата, които тази година ще вземат участие. Какво можете да намерите на техните щандове, вижте в галерията горе.