Торта с шоколадова дантела

| от сп. Меню |

Сладкарското изкуство винаги може да поднесе изключително вкусни изненади, като например този свръхшоколадов сладкиш без никакво брашно.

Необходими продукти за 6 – 8 порции
120 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
90 г масло, нарязано на кубчета
3 яйца
110 г захар
1 щипка сол
какао за поръсване
за гарниране:
100 г тъмен шоколад
1 с. л. какао
за соса:
120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
120 мл сметана 35%
60 мл прясно мляко
1 с. л. глюкоза

Начин на приготвяне
1. Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня при непрекъснато разбъркване.
2. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес.
3. Белтъците се разбиват на сняг със солта и внимателно на два пъти се прибавят към останалата смес.
4. Сладкишът се пече 25 – 30 мин. във фурна, загрята на 170° С, във форма с диаметър 20 – 22 см, намазана с масло.
5. Сладкишът може да се украси с шоколадова дантела и малини.
6. За соса сметаната и млякото се слагат да заврат, отстраняват се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
7. Сладкишът се охлажда 1 час, поръсва се с какаото и се сервира нарязан и гарниран със соса.

 
 
Коментарите са изключени за Торта с шоколадова дантела