Торта „Ривиера“

| от pudriera.bg |

Начин на приготвяне:

За блата: 190 г меко масло, 90 г пудра захар, 2 с.л. какао, 2 яйца, 5 жълтъка, 225 г стопен на водна баня или в микровълновата фурна натурален шоколад, 8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар, 1 ванилия

За лимоновия пласт: 90 г захар, 2 яйца, 60 мл прясно изцеден и прецеден лимонов сок, 120 г меко масло, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия

За шоко муса: 70 г захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 1 ванилия, 170 г стопен на водна баня или в микровълнова фурна натурален шоколад, 240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана,

За украсата: 150 г орехи, 2 с.л. какао, 50 г бял шоколад за сърцата

Приготвяне:

1. Блат: Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се яйцата и жълтъците едно по едно. Разбива се. Добавя се какаото и разтопения шоколад и се разбърква. Белтъците се разбиват отделно със захарта и ванилията на твърд сняг. Захарта се добавя към белтъците малко по малко при непрекъснато разбиване с миксер. Двете смеси се разбиват заедно много внимателно като към шоколадовото тесто се прибавят първоначално 2-3 с.л. от белтъците и се разбърква много внимателно със шпатула. По този начин малко по малко всички белтъци трябва да се добавят към тестото. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се разпределя в 3 еднакви форми за печене, покрити с кухненска хартия. Пече се не повече от 15 минути! Блатовете са без брашно и трябва да останат сочни.

2. Лимонов пласт: Захарта и яйцата се разбиват на водна баня с миксер на пухкав гъст крем. Водата под съда не трябва да завира! Купата с яйчения крем се маха от печката и се оставя да се охлажда. През това време лимоновият сок се изцежда и прецежда. Яйчената смес се прехвърля в тесен и дълбок съд, добавя се лимоновия сок, маслото, лимоновата кора и ванилията. Съдът може да се покрие с кърпа при разбиването, защото пръска. Бърка се с миксер около 8 минути до получаването на кремообразна смес. Сместа се излива във форма, чийто диаметър е по-малък от този на блатовете с 1-2 см. За по-голямо удобство дъното на формата се покрива с хартия за печене. Формата се поставя във фризера за 3-4 часа.

3. Шоко мус: Жълтъците, яйцето и захарта се разбиват на водна баня на гъст крем с миксер. Маха се от котлона и се разбива до пълно охлаждане. При непрекъснато бъркане се добавя разтопения шоколад. Сметаната се разбива отделно на сняг до получаването на меки връхчета. Двата крема се съединяват внимателно като се бърка с шпатула.

Torta_Riviera

Сглобяване на тортата: Върху първият блат се намазва малко шоколадов мус. Върху него се слага замръзналия лимонов крем и се покрива отново с мус. Слага се втория блат, сипва се мус и се завършва с последния трети блат. Тортата се намазва от всички страни с мус.

Украса: Орехите се смилат заедно с какаото. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Взимат се формички за сладки и се поставят върху лист кухненска хартия. Всяка формичка се пълни с разтопен бял шоколад и листът се поставя в хладилник за около 5 минути. Формичките се отстраняват и с така получената украса се декорира тортата.

Съвети: При разтапянето на шоколад в микровълнова фурна внимавайте той да не изгори. Намалете мощността, пускайте на кратки интервали, за да сте сигурни. Лимоновият крем може да се направи предварително от предната вечер и да стои една нощ във фризера. Така ще облекчите работата си. В никакъв случай не сиропирайте блатовете, защото ще ги разкашкате.

Torta_Riviera_parche2

 
 

Рецепта за рулца от тиквички

| от Росица Гърджелийска |

Това е вкусна рецепта, подходяща както за вегетарианци, така и за месоядни. Причината – можете да добавите месо по желание. В противен случай може да се насладите на вкусотия, подходяща за по-топлото време. Неин автор е Росица Гърджелийска.

ТЯ работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нужните продукти за рулцата от тиквички: 

3 тиквички
1 голяма глава лук
250 гр гъби
250 гр доматена пасата
15 чери домати
чубрица
магданоз
1 ч.ч. настърган пармезан
сол и пипер
3 лъжици олио от гроздови семки

DSCN8100

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на дължина на тънки ленти, посолете ги обилно и ги оставете да се изцеждат около 30 минути.

През това време нарежете на ситно лука и гъбите, сложете ги в тиган с олиото и ги гответе, докато омекнат.

Добавете към тях доматената пасата и чери доматите и продължете да готвите, докато се сгъсти.

Добавете чубрицата, магданоза и сол и пипер на вкус.

Попийте лентите от тиквички с кухненска хартия, завийте ги в рулца и ги подредете в тавичка за печене.

Във всяко рулце сложете малко от соса и остатъка намажете отгоре. Поръсете с пармезан, хвърлете във фурната и изпечете до златисто.

Сервирайте горещо и накарайте всички да ахнат във възторг. (Разбира се, ако сте неудържимо месоядни, не се страхувайте да добавите бекон или малко телешка кайма)

DSCN8105

 
 

Актрисите, получили Оскар за най-добра женска роля през последните 20 години

| от chronicle.bg |

Казахме го и вчера. Онлайн тормозът с Оскарите няма да спре до 26 февруари, когато 89-тите награди на Академията ще бъдат връчени в Лос Анджелис.

Вече ви показахме кои са последните 20 филма, тръгнали си от Dolby Theatre със статуетка, както и кои са мъжете, които са били наградени с „Оскар“ през последните 20 години.

Днес е денят на актрисите.

Вижте ги в галерията горе.

 
 

Видяхте ли тийзъра на „Castle rock“ на Стивън Кинг?

| от chronicle.bg |

Нов проект на Стивън Кинг, съвместно с Джей Джей Ейбрамс, ще радва феновете на Краля.

Той се казва „Castle Rock” и това, което се знае към момента е, че става дума за антология, която ще включва герои и теми от всички творби на Кинг, които се развиват в Касъл Рок.

Знае се още, че  всеки сезон ще следва отделна група герои и сюжетни линии, но част от тях ще се появяват и в следващите сезони.

Ето го и тийзъра, който според нас изглежда доста обещаващо:

 
 

Мат Дилън: Носталгия по 90-те

| от |

В средата на 90-те години седмото изкуство показва на света един от любимите си за онова време секс символи. Висок близо 2 метра, със специфично лице и плътен глас Мат Дилън е всичко онова, от което може да те е страх и същевременно да искаш да гледаш на голям екран. Той е харизматичен, талантлив и по един грубоват начин секси.

Най-големият си удар Дилън прави с тийн-класиката „Лудории“, която излиза през 1998 година. Той е на върха на славата в този момент. А там играе сексапилен учител, замесен в афера с млада, секси ученичка, която решава да го съди за изнасилване. Нищо в „Лудории“ не е такова, каквото изглежда. Филмът е чувствено лятно удоволствие, с привкус на мистерия, секс и топло време. А към Мат Дилън добавяме сексапилната компания на Денис Ричардс и Нев Кембъл. „Лудории“ също така може да се похвали и с една от най-приятните голи сцени, включващи гол мъжки член. И той принадлежи на Кевин Бейкън.

Година преди това излиза комедията „Няма скрито покрито“, в която Дилън има по-малка, но доста приятна роля. А година след това го гледаме в чудесната комедия „Ах, тази Мери“ на братята Фарели.

Чак през новото хилядолетие Мат Дилън прави и ролята, която се смята за най-добра в неговата кариера до момента – тази в „Сблъсъци“. Полицай Райън му носи номинация за „Оскар“, „Златен глобус“ и награда на БАФТА. Не пелечи нито една от тях, но нарежда името си до най-добрите за 2004 година.

Междувременно Дилън снима първия си режисьорски проект – Ghost Town, държи личния си живот настрана и леко се оттегля от киното. Мат се заравя в малки роли в сериали и по-треторазрядни продукции, докато брат му – Кевин Дилън започва да изпъква в ролята на Драма в продукцията на НВО „Антураж“.

Кевин замества Мат в светлината на прожекторите, но не може да го бие нито по осанка, нито по сексапил.

2015-а е годината, в която Дилън се завръща към комерсиалното и успешно седмо изкуство, но с телевизионен сериал. „Уейуърд Пайнс“ и неговият първи сезон бяха едно от добрите неща, които можеше да гледате на малък екран в тв сезона преди две години и Мат Дилън е една от причините това да е така.

Догодина този снажен мъж прави една от най-амбициозните си роли. Той ще е Джак Изкормвача. Но режисиран от датчанина Ларс фон Триер. Нищо, което Триер е направил не е оставило зрителите безразлични, а проектът The House That Jack Built е едно от заглавията, които е редно да очаквате през 2018-а. Дотогава, ви предлагаме приятна доза Мат Дилън, който вчера направи 53 години и е все така секси. В галерията горе.