Торта „Ривиера“

| от pudriera.bg |

Начин на приготвяне:

За блата: 190 г меко масло, 90 г пудра захар, 2 с.л. какао, 2 яйца, 5 жълтъка, 225 г стопен на водна баня или в микровълновата фурна натурален шоколад, 8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар, 1 ванилия

За лимоновия пласт: 90 г захар, 2 яйца, 60 мл прясно изцеден и прецеден лимонов сок, 120 г меко масло, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия

За шоко муса: 70 г захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 1 ванилия, 170 г стопен на водна баня или в микровълнова фурна натурален шоколад, 240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана,

За украсата: 150 г орехи, 2 с.л. какао, 50 г бял шоколад за сърцата

Приготвяне:

1. Блат: Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се яйцата и жълтъците едно по едно. Разбива се. Добавя се какаото и разтопения шоколад и се разбърква. Белтъците се разбиват отделно със захарта и ванилията на твърд сняг. Захарта се добавя към белтъците малко по малко при непрекъснато разбиване с миксер. Двете смеси се разбиват заедно много внимателно като към шоколадовото тесто се прибавят първоначално 2-3 с.л. от белтъците и се разбърква много внимателно със шпатула. По този начин малко по малко всички белтъци трябва да се добавят към тестото. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се разпределя в 3 еднакви форми за печене, покрити с кухненска хартия. Пече се не повече от 15 минути! Блатовете са без брашно и трябва да останат сочни.

2. Лимонов пласт: Захарта и яйцата се разбиват на водна баня с миксер на пухкав гъст крем. Водата под съда не трябва да завира! Купата с яйчения крем се маха от печката и се оставя да се охлажда. През това време лимоновият сок се изцежда и прецежда. Яйчената смес се прехвърля в тесен и дълбок съд, добавя се лимоновия сок, маслото, лимоновата кора и ванилията. Съдът може да се покрие с кърпа при разбиването, защото пръска. Бърка се с миксер около 8 минути до получаването на кремообразна смес. Сместа се излива във форма, чийто диаметър е по-малък от този на блатовете с 1-2 см. За по-голямо удобство дъното на формата се покрива с хартия за печене. Формата се поставя във фризера за 3-4 часа.

3. Шоко мус: Жълтъците, яйцето и захарта се разбиват на водна баня на гъст крем с миксер. Маха се от котлона и се разбива до пълно охлаждане. При непрекъснато бъркане се добавя разтопения шоколад. Сметаната се разбива отделно на сняг до получаването на меки връхчета. Двата крема се съединяват внимателно като се бърка с шпатула.

Torta_Riviera

Сглобяване на тортата: Върху първият блат се намазва малко шоколадов мус. Върху него се слага замръзналия лимонов крем и се покрива отново с мус. Слага се втория блат, сипва се мус и се завършва с последния трети блат. Тортата се намазва от всички страни с мус.

Украса: Орехите се смилат заедно с какаото. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Взимат се формички за сладки и се поставят върху лист кухненска хартия. Всяка формичка се пълни с разтопен бял шоколад и листът се поставя в хладилник за около 5 минути. Формичките се отстраняват и с така получената украса се декорира тортата.

Съвети: При разтапянето на шоколад в микровълнова фурна внимавайте той да не изгори. Намалете мощността, пускайте на кратки интервали, за да сте сигурни. Лимоновият крем може да се направи предварително от предната вечер и да стои една нощ във фризера. Така ще облекчите работата си. В никакъв случай не сиропирайте блатовете, защото ще ги разкашкате.

Torta_Riviera_parche2

 
 
Коментарите са изключени за Торта „Ривиера“