Торта „Ривиера“

| от pudriera.bg |

Начин на приготвяне:

За блата: 190 г меко масло, 90 г пудра захар, 2 с.л. какао, 2 яйца, 5 жълтъка, 225 г стопен на водна баня или в микровълновата фурна натурален шоколад, 8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар, 1 ванилия

За лимоновия пласт: 90 г захар, 2 яйца, 60 мл прясно изцеден и прецеден лимонов сок, 120 г меко масло, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия

За шоко муса: 70 г захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 1 ванилия, 170 г стопен на водна баня или в микровълнова фурна натурален шоколад, 240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана,

За украсата: 150 г орехи, 2 с.л. какао, 50 г бял шоколад за сърцата

Приготвяне:

1. Блат: Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се яйцата и жълтъците едно по едно. Разбива се. Добавя се какаото и разтопения шоколад и се разбърква. Белтъците се разбиват отделно със захарта и ванилията на твърд сняг. Захарта се добавя към белтъците малко по малко при непрекъснато разбиване с миксер. Двете смеси се разбиват заедно много внимателно като към шоколадовото тесто се прибавят първоначално 2-3 с.л. от белтъците и се разбърква много внимателно със шпатула. По този начин малко по малко всички белтъци трябва да се добавят към тестото. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се разпределя в 3 еднакви форми за печене, покрити с кухненска хартия. Пече се не повече от 15 минути! Блатовете са без брашно и трябва да останат сочни.

2. Лимонов пласт: Захарта и яйцата се разбиват на водна баня с миксер на пухкав гъст крем. Водата под съда не трябва да завира! Купата с яйчения крем се маха от печката и се оставя да се охлажда. През това време лимоновият сок се изцежда и прецежда. Яйчената смес се прехвърля в тесен и дълбок съд, добавя се лимоновия сок, маслото, лимоновата кора и ванилията. Съдът може да се покрие с кърпа при разбиването, защото пръска. Бърка се с миксер около 8 минути до получаването на кремообразна смес. Сместа се излива във форма, чийто диаметър е по-малък от този на блатовете с 1-2 см. За по-голямо удобство дъното на формата се покрива с хартия за печене. Формата се поставя във фризера за 3-4 часа.

3. Шоко мус: Жълтъците, яйцето и захарта се разбиват на водна баня на гъст крем с миксер. Маха се от котлона и се разбива до пълно охлаждане. При непрекъснато бъркане се добавя разтопения шоколад. Сметаната се разбива отделно на сняг до получаването на меки връхчета. Двата крема се съединяват внимателно като се бърка с шпатула.

Torta_Riviera

Сглобяване на тортата: Върху първият блат се намазва малко шоколадов мус. Върху него се слага замръзналия лимонов крем и се покрива отново с мус. Слага се втория блат, сипва се мус и се завършва с последния трети блат. Тортата се намазва от всички страни с мус.

Украса: Орехите се смилат заедно с какаото. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Взимат се формички за сладки и се поставят върху лист кухненска хартия. Всяка формичка се пълни с разтопен бял шоколад и листът се поставя в хладилник за около 5 минути. Формичките се отстраняват и с така получената украса се декорира тортата.

Съвети: При разтапянето на шоколад в микровълнова фурна внимавайте той да не изгори. Намалете мощността, пускайте на кратки интервали, за да сте сигурни. Лимоновият крем може да се направи предварително от предната вечер и да стои една нощ във фризера. Така ще облекчите работата си. В никакъв случай не сиропирайте блатовете, защото ще ги разкашкате.

Torta_Riviera_parche2

 
 

#BookClub: Летен гайд за четене

| от |

Това лято, преди да отлетиш за някоя топла точка или да се пренесеш на родно или чужбинско черноморие, бъди добре зареден с книги. Защото лятното четене е като лятното къпане – наложително е и е добре да се прави всеки ден. Дори по два пъти на ден. За целта ние имаме кратък списък от пет заглавия, с които потенциално може да прекараш няколко чудесни часа.

„Серафина и черният плащ“, Робърт Бийти

Серафина е странно малко момиче, което има афинитет към скривалища и мистерии. Тя живее в тайните подземия на огромното имение Билтмор и става свидетел на зъл пъклен план, в който мъж с черен плащ краде деца. Серафина е най-новото интересно и забавно творение на детската литуратура, което обединява в себе си мистерия, трилър и фентъзи елементи. Това е първата книга от трилогията, която препоръчваме.

„Ето така я губиш“, Джуно Диас

Джуно Диас е носител на „Пулицър“ за литература, а това е първият му сборник с разкази у нас. Дългоочаквана и чудесна, тази книга съдържа истории, които могат да ти скъсат сърцето, да те разплачат и понякога дори, да те разсмеят. Как я губиш и защо, какво се случва и как тялото ти буквално страда… Джуно Диас намира думите, с които да изрази най-силно най-простите емоции, каквито са обичта и любовта.

„Туин Пийкс: Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър; Тайният дневник на Лора Палмър

Който не е чел дневника на Лора Палмър и записките на агент Дейл Купар преди много години, когато излязоха за първи път, сега има шанс да го направи. Възраждането на сюрреалистичния епос „Туин Пийкс“ е нашето guilty pleasure. Четем и гледаме.

„Последното раздаване“, Майкъл Добс

Паралелно с размазващия сезон на House of cards на родния пазар излиза и третата част от книгите на Майсъл Добс, които служат за основа първо на сериала на BBC, а впоследствие и на този на Netflix. Препоръчваме Добс точно толкова горещо, колкото и целия House of Cards. Никога не забравяй, че именно неговия Франсис Ъркарт е вдъхновение за модерния Макбет и нашият личен любим президент Франк Ъндърууд.

„Одеса“, Херман Кох

Херман Кох е холандския майстор на ежедневното напрежение. Той може да направи история от всяка дребна на пръв поглед случка, която нормалният човек ще подмине с лека ръка. Това е най-новият му роман на родния пазар и подобно на предишните му – „Вечерята“ (който трябва да се прочете), „Уважаеми господин М.“ и „Вилата с басейна“ – и „Одеса“ е на пръв поглед тривиална история, която преминава в лудешко пробягване между двама стари приятели и мечтите, които понякога е добре да не се сбъдват.   

 
 

Тейлър Суифт спечели 400 000 долара за две седмици

| от chronicle.bg |

Преди две седмици Тейлър Суифт сложи край на бойкота си на стрийминг услугите и оттогава е спечелила близо 400 000 долара.

Мнозина помислиха, че тя е върнала песните си на стрийминг платформата Спотифай, за да ядоса Кейти Пери, но се оказа, че е спечелила също солидна сума.

Суифт взе странното решение да прекрати бойкота си на стрийминг услугите точно преди излизането на новия албум на Кейти Пери „Witness“ на 9 юни.

Нови данни обаче сочат, че 27-годишната Тейлър е спечелила малко под 400 000 долара за двуседмичния период, през който отново започна да ползва стрийминг услуги, като тези на Спотифай, Амазон мюзик и Пандора.

Тейлър Суифт, която не е издавала нови песни от повече от две години, решила да преустанови бойкота си на стрийминг услугите в знак на благодарност към феновете, след като от мултиплатинения албум „1989“, излязъл през 2014 г., бяха продадени 10 милиона копия в целия свят.

 
 

WhatsApp става водещ източник на новини

| от chronicle.bg |

WhatsApp бързо се превърна в място, където хората могат безопасно да споделят и да получaт последните новини.

Според проучване, проведено от Ройтерс институт за изследване на журналистика, все повече и повече хора започват да разчитат на услугата за съобщения, а не на Facebook (компанията майка) за новини. Разбира се, 47 процента от анкетираните (71 805 души) от 36 страни все още предпочитат Facebook, за да научават какво се случва по света. Но процентът на хората, които използват Facebook за новини, е намалял наполовина в тези 36 страни в сравнение с миналата година.

Над половината от WhatsApp потребителите в Малайзия и 46 процента от бразилците заявяват, че използват WhatsApp за новини. Услугата изглежда е особено популярна в Чили, Сингапур, Хонконг, Испания и Турция.

Някои оператори в тези страни предлагат WhatsApp комплекти безплатно за достъп до различни услуги, включително абонаменти за новини, което не е за пренебрегване. В изследването се съобщава, че криптирането от край до край също е фактор, който кара хората да предпочетат WhatsApp.

 
 

Рецепта за кекс с нектарини

| от Росица Гърджелийска |
Нужни продукти:
За блата:
6 жълтъка
6 белтъка
3 с.л. брашно от тапиока
4 с.л. оризово брашно
1/2 ч.ч. кокосова или кафява захар
ванилия
Останалите съставки:
12 нектарини или праскови
1/2 ч.ч. мед
4 с.л. кокосово масло
1 капачка уиски
По желание:
сладолед

DSCN9024

Начин на приготвяне:
  • В малка тенджерка загрейте меда и кокосовото масло и оставете да ври леко, на не много силен огън докато промени цвета и стане малко по-гъсто. Това онема 3-4 минутки. Добавете уискито към края и махнете от котлона.
  • През това време нарежете плодовете на половина, обелете ги и махнете костилките. Наредете ги в кръгла тава, така че да покриват цялото дъно.
  • Изсипете върху плодовете карамела и пъхнете във фурната на 200 градуса.
  • В купа разбийте жълтъците със захарта до получаване на светла на цвят и гъста смес. Добавете брашната и ванилията и разбъркайте добре.
  • Измийте и подсушете бъркалките на миксера.
  • Разбийте белтъците в чист, сух метален съд до получаване на твърди рогчета.
  • Добавете белтъците към сместа със жълтъците и разбъркайте много бавно и внимателно.
  • Извадете плодовете от фурната и изсипете сместа отгоре.
  • Върнете обратно във фурната на 150 градуса за 45 мин с вентилатор.
  • Извадете и оставете напълно да изстине.
  • Сложете достатъчно голяма чиния върху таватаи бързо обърнете. Внимателно махнете тавата.
  • Поднесете с топка хубав ванилов сладолед и се насладете на ммммм-канията на гостите ви.​

DSCN9014