Топ 10 на най-желаните и луксозни марки кафе в света

| от |

За истинските ценители чашата кафе е нещо повече от средство за събуждане сутрин. Изкушават ги сортовете, произведени в малки ферми по света, които са в ограничено количество, понеже качеството е на първо място. 

Много ценители биха платили доста висока цена за такова кафе. Списъкът с десетте най-луксозни и висококачествени марки отдолу е за тях. И разбира се, на такова кафе мляко и захар не се добавят.

Наричат кафето Yauco „Jamaican Blue Mountain за бедни“

10. Сoffee Yauco Selecto AA
Произход: Област Яуко, Пуерто Рико
Стойност: 24 долара/паунд (0.45 кг)

Most-expensive-coffee-Yauco-Selecto-AA-Coffee

Yauco се произвежда също само в ограничени количества и застава на първо място по популярност кафе от сорт арабика в Пуерто Рико. Специалисти и експерти се изказват за него така „Jamaican Blue Mountain за бедни“,сравнявайки го с други марки от топ 10. Каквито и рецензии да получава, си остава едно от кафетата с най-висока цена, а кадифено-мекият аромат и завладяващ вкус му печелят все повече и повече почитатели.

9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon
Произход: Гатаре/Каренгера, Руанда
Стойност: 24 долара/паунд (0.45 кг)
Сортът Арабика бърбън, виреещ в определени райони на Руанда, е от най-старите и рядко срещаните кафета по света. Усетил потенциала му, гигантът Starbucks се заема да развие и стимулира производството му, първоначално тръгва от малките ферми, а днес вече марката е сред десетте най-престижни и популярни.

8. Hawaiian Kona Coffee
Произход: Северна и Южна Кона, Хавай
Стойност: 34 долара/паунд (0.45 кг)

roasted1
Единствено по стръмните склонове Мауна Лоа и Хуалалай в Северна и Южна Кона в Хавай отглеждат този сорт арабика. Само кафе от описаните региони може да се назове Kona. Популярно е с мекия си вкус. За да държат ниски разходи мнозина фермери продават кафето си в интернет. Но в последните десетилетия факт са многото скандали около кафето поради множеството случаи на фалшифицирани опаковки.

7. Los Planes
Произход: Ситала, Салвадор
Стойност: 40 долара/паунд (0.45 кг)
Лекият цитрусов аромат придава нетипичен вкус на този вид кафе. Наследил земята от дядо си, собственикът Серхио Тикас поддържа млади дръвчета, редовно заменя старите, засаждайки нови.

Измамници фалшифицират опаковките на кафе Hawaiian Kona

6. Blue Mountain
Произход: Wallenford Estate, Ямайка
Стойност: 49 долара/паунд (0.45 кг)
Тази премиум марка кафе е една от най-известните за вида си в света. Отглеждат го в Сините планини на Ямайка. Износът на този вид кафе, приблизително осемдесет процента, е предимно за Япония.

80% от износа на кафето Blue Mountain е за Япония

5. Fazenda Santa Ines
Произход: Mинас Жерайс, Бразилия
Стойност: 50 долара/паунд (0.45 кг)
Fazenda Santa Ines е един от малкото сортове, произведени по традиционен начин, с цел намаляване пораженията върху реколтата. Редовно побеждава в различни изложения. Има изтънчени аромати на плодове, шоколад и карамел.

4. El Injerto
Произход: Хуехуетенанго, Гватемала
Стойност: 50 долара/паунд pound (0.45 кг)
Производство на една от най-добрите и популярните ферми за кафе в света, отглеждаща арабика от бърбън и пакамара

Наполеон Бонапарт засадил уникален сорт кафе на остров Света Елена

3. Island of St. Helena Coffee Company
Произход: Остров Света Елена
Стойност: 79 долара/паунд pound (0.45 кг)

island-of-st-helena-coffee-company-usd-79-rp-768986-per-setengah-kg
Наполеон Бонапарт, изпратен на изгнание на острова, засажда уникалния сорт през последните години от жизнения си път. Островът Света Елена става популярен благодарение на него. Намира се на две хиляди и осемстотин километра западно от бреговете на Ангола и притежава идеалния за добрата реколта субтропичен климат.

Цената на панамско кафе достигна 350 долара на търг

2. Нacienda La Esmeralda
Произход: Бокете, Панама
Стойност: 104 долара/паунд (0.45 кг)

c2
Името на сорта арабика, който отглежда Hacienda La Esmeralda,се нарича Geisha. С редица награди за изминалите няколко години заема първо място кафе в Панама. На последния търг кафето се продаде на много по-висока от определената му цена от 104$. Стойността му достигна 350$.

Най-скъпото кафе в света идва от изпражненията на бозайника цибетка

1. Kopi Luwak
Произход: Индонезия
Стойност: 160 долара/паунд (0.45 кг)

luwak_coffee
Най-скъпото кафе в света. Преработва се през храносмилателния тракт на цибетката – дребен бозайник, който консумира кафените черешки. Специфичният горчив вкус на кафето се добива от неговите ензими. Фермерите взимат зърната от изпражненията на животинчето и произвеждат Kopi Luwak. За година се събират няколко тона кафе.

Източник: kulinaria.bg
 
 

„Да убиеш присмехулник“ и други лоши заглавия от книгите

| от chronicle.bg |

След като американците изключиха „Да убиеш присмехулник“ от програмата в училищата заради повтарящата се дума „негър“, всички си отдъхнахме, че нещата тръгват в правилна посока.

Но това е само началото на политическата коректност, която трябва да погълне творческата продукция.

Ето няколко предложения за преименуване заглавията на други книжни класики, които, като се замислим, не звучат угодно на цялото население на Земята:

 „Борба за територия и мир“

„Война“ е лоша дума. Това е нещо, от което трябва да се страхуваме и като всяко нещо, от което се страхуваме, да не го назоваваме. Както правят героите от „Хари Потър“ с Волдемор. Та нека бъде „борба за територия“.

„Умствено изостанал в тежка степен“

„Идиот“ е обидна дума. А нейният еквивалент в учебниците по психиатрия е „умствено изостанал в тежка степен“. Та хайде да не се обиждаме. И Достоевски ще се съгласи, че „идиот“ не звучи добре в рамките на съвремието.

„Десет малки афроамериканчета

Какво е това „негърчета“? Срам за българските преводачи.

„Трима души в една лодка (като броим и кучето)“

Ей! И животните имат права!

„Възрастният мъж и морето“

„Старец“ звучи грозно. Каква е тази дискриминация на възрастните?

„Материално подсигурен и нуждаещ се от финансова помощ“

„Богат, беден“ всява класови различия и конфликт между слоевете

„Прекратяване на жизнените функции край Нил“

Думата „смърт“ не е хубава.

„Мемоарите на една репресирана жена“

Гейшите все пак не са виновни, че са проститутки, животът ги е принудил.

От българските класики също има какво да се желае, що се отнася до коректност.

„Под игото“, например, следва да се прекръсти на „Под османското присъствие“. „Маминото детенце“ може да обиди 30-годишните, които живеят с техните и е по-добре да се преименува на „Момчето, което обичаше майка си“, а за „Крадецът на праскови“ да не говорим. Да не искате някой да реши, че е хубаво да се краде?

 
 

Турция финансира изоставено сръбско летище

| от chronicle.bg |

Турция ще финансира завършването на летище „Morava” в Кралево, централна Сърбия. Това се случва 5 години след като главната сграда е била построена, но не се използва. Новината идва след среща на сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата с турския му колега.

Инвестицита е в размер на 10 милиона евро като парите ще отидат за обновяване на пистата на летището. Основният му терминал беше завършен през 2012 година и струва 22 милиона евро, но 2200-метровата писта може да понесе единствено малки турбовитлови самолети.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посети Сърбия тази седмица заедно с министри от кабинета си и делегация от над 100 хора от бизнеса. Той каза, че първата дестинация на обновеното летище “Morava” трябва да е Истанбул. Част от областта Рашка в Сърбия, където се намира Кралево, има близка историческа връзка с Турция и затова се очаква много хора от там да използват локалното летище за полети до Истанбул, вместо това в Прищина.

 

Това са вторите 10 милиона евро, които Турското правителство инвестира в летището. Първите са отпреди 4 години. Вторите щяха да бъдат представени като дарение също по това време, но през октомври 2013 година отношенията между двете страни се усложняват и тогавашният сръбски министър на строителството и урбанизацията отказва дарението. Той заявява, че държавата сама ще финансира строежа – нещо, което в последствие не се случва. Миналата година летището в Белград дарява 300 000 евро за ремонта, но те са крайно недостатъчно.

 

Wizz Air скоро каза, че следи развитието на летище „Morava“ и може да го добави към мрежата си, когато то е завършено.

Съоражението се очаква да подпомогне силно локалната икономика, защото се намира между няколко индустриални града и е близо до автомобилния завод Fiat-Zastava. Очаква се и скок в туризма.

 

 
 

Страх ли ви е? Серийните убийци, които харесваме

| от |

 

 Изобретателното убийство на друг човек привлича хората към историята като мухи към лампа. Най-люпобитното нещо според жадната публика, разбира се, е убиецът.

Колкото е важно кой хваща злодея, така е важно и кой всъщност е този злодей. Светът на лошите хора познава хиляди примери на зли мъже и жени, които убиват без капка емапия в себе си. Те ще ви накълцат и разчленят преди да сте изпили кафето и ще го направят с удоволствие.

Светът на киното, което обича да черпи вдъхновение от реалността, може да се похвали с няколко много приятни примера на лоши момчета, които кълцат други момчета. Често и момичета.

Светът на серийните убийци е любим на седмото изкуство. Там те намират почва, в която да бъдат посяти и да пораснат кървави и неприятни, за да държат будни дълго нощем, онези които са решили да ги изгледат.

От тази седмица нов сериен убиец намира място на голям екран. Това е Снежния човек. Покрай киноадаптацията по романа на норвежкия автор Ю Несбьо, ние си припомняме онези серийни убийци на голям екран, от които косата ни се изправя.

 
 

Дизайнерите на ИКЕА и новата им колекция с полъх от България

| от Дилян Ценов |

Как ще реагирате, ако ви кажем, че в дома ви в момента са Кнут и Мариане Хегберг? Сигурно ще попитате кои са тези и защо са в дома ви. Но ви уверяваме, дори да не са точно във вашия дом, със сигурност са в домовете на милиони семейства по света. Защото почти всеки от нас има по нещичко от ИКЕА. От малка ароматна свещ до голям диван или кухня. Кнут и Мариане са  хората, които стоят зад десетки неща, които сте, си или ще си купите от мебелния гигант.

Кнут и Мариане Хагберг са едни от най-дългогодишните дизайнери на ИКЕА и разработват голяма част от станалите култови продукти на бранда през последните 38 години. Биографията им включва над 1600 произведени продукта за ИКЕА, посещения на фабрики в цял свят и постоянно тестване на технологии и материали. Кнут и Марианне са неотменна част от ИКЕА като марка, неотменна част от развитието на световната мебелна индустрия изобщо. Миналата година тяхното бюро LISABO получи престижната награда Red Dot Design Award за висококачествен продуктов дизайн

А новата им зимна колекция за ИКЕА, VÄSSAD, не е просто набор от мебели с много функции и повече от лесен начин на сглобяване. Тя има пряка връзка с България.  Идеята се ражда преди две години, когато двамата посещават България и се вдъхновяват от заобикалящата ги среда, производствените методи и материали в българските фабрики. Днес вече е факт  първата колекция на мебелния гигант ИКЕА, произведена изцяло в България и достъпна в цял свят.

VÄSSAD носи оригинално индустриално усещане, тъй като голяма част от дизайна и разработката й се случват директно на производствената площадка във фабриката. „Имахме няколко набързо скицирани концепции, някои съвсем първоначални идеи. Но основната ни цел бе да работим на място във фабриката. Това е най-интересната част за дизайнера. Не е лесно да се открият производители, които боравят еднакво добре с пластмаса, дърво и метал.“ – коментират Кнут и Мариане Хегберг (брат и сестра) за работата си с Бонана Петрич и Дриймс къмпани.

Колекцията е за всички онези потребители, които живеят в съвремието, сменят  жилището често, имат  нужда от мебели със семпъл, но интересен дизайн, няколко функции и лесен начин на сглобяване. Лекотата на артикулите от колекцията правят пренасянето на мебелите повече от лесно. Индустриален вид, естествени материали, дух от  80-те години – това са масите, столовете, кутиите, одеялата и всички артикули от VÄSSAD. Кнут и Мариане и лидерът на проекта пристигнаха в България, за да представят новата колекция и да ни покажат, че  мебелите не са просто предмети – те са иновации, култура, начин на живот. Вижте как и защо: 

Knut, Marianne Hagberg and Lars Ingolf with Adriana Andreeva_presenting ...

И тримата работите в този брнш от много години. Как се измениха тенденциите за тези 38 години?

Кнут Хагберг (К.Х.): Много неща се промениха, но интересното е, че някои от тенденциите, които минаха и заминаха, вече се завръщат. Например някои неща, които бяха модерни през 80-те и през първите години на 21 век се завърнаха. Имаше тенденция свързана с Мемфис, където бяха модерни много цветни и шарени неща. Тя беше много популярна, после отмина. А в момента виждаме неин отзвук под формата на употребата на стъкло и други материали. Като цяло тенденциите са като синусоида – вървят нагоре-надолу. Сега отново са модерни естествените материали – дървото.

Мариане Хагберг (М.Х.): Има и още нещо. Когато ние започнахме да работи, нямаше чак толкова голям процент градско население и нещата се промениха от това, че то нарасна. Хората все по-честно се движат и не могат да имат тежки мебели. Все по-често им се налага да ги разглобяват и да ги носят със себе си.

Ларс Инголф (Л. И.): Интересното е, че колкото и да се променят тенденциите, базовите нужди остават същите. Всеки има нужда от легло, на което да спи, от маса, на която да се храни. Променят се по-скоро техниките и начина, по който се достига до някакво решение. Когато технологията доведе до някаква промяна, например изобретяването на компактдиска, хората започват да имат нужда от съответната поставка за дискове. Или пък замяната на пишещите машини с компютрите – това доведе до различни решения в създаването на мебели. Така че технологиите са това, което променят решенията.

Говорейки за нови технологии и нови начини на производство, коя е последната голяма иновация в интериорния дизайн?

К. Х.: ЗА нас определено това е една сглобка, която разработихме. Тя може да се използва за сглобяване на различни мебели без да има нужда от болтове и винтове. Това е много важно за нас. Имаме двама души, които работят за нас – те измислиха тази технология. Те са Айнщайните на ИКЕА. Работехме с едни сглобяеми кубове и обсъдихме с тях идеята да създадем маса, която да не изисква монтиране. Това, което те измислиха беше плот за маса, който не е масивен, а е фурнир, нагънат като акордеон, който може да създаде маса, дълга 2 метра.

Какво е модерно сега?

К.Х.: Истински материали. Естествено дърво, естествени нишки, лен, вълна, памучни материи.

VÄSSAD Collection

А по отношение на вида?

К. Х.: Отново връщане към 80-те години.

Л. И.: Може да се каже, че има и завръщане към мебелите на 50-те и 60-те години и класическите архитекти от Дания и Швеция. Да, технологиите се развиват, но те водят и до това днес да имаш нещо, което изглежда като ръчна изработка, но се произвежда масово. Това обяснява и употребата на естествените материали.

Коя е най-подценяваната мебел според вас?

Л. И.: Мисля, че това са малките табуретки, които ги имаме навсякъде, във всякакъв дизайн, идват в много серии и се купуват. Освен това те могат да бъдат използвани като нощна масичка, масичка за кафе, за книги – могат да приемат всякакви функции, хората ги имат навсякъде и може би не ги забелязват. Приемат ги като очевиден продукт. Мисля, че ако изведнъж премахнеш табуретките от един дом, хората ще разберат колко са важни и ще ги оценят.

А коя е най-надценяваната мебел?

М. Х.: Струва ми се, че кухнята е нещо, за което се харчат ужасно много пари, а в крайна сметка се използва както може да използва и една съвсем скромно направена и евтина кухня. Понякога хората искат да има много луксозна и скъпа кухня, а всичко, което могат да направят в нея, е омлет.

К. Х.: Ако ангажираш мъжете в избора на кухня, те веднага ще вдигнат изискванията. А пък жената ще продължи да използва стария си нож, който има от години, защото в крайна сметка, тя знае най-добре какво й трябва.

VÄSSAD Collection (4)

Какво трябва да знаем преди да започнем да обзавеждаме малкото жилище?

М. Х.: Трябва да се стремим да използваме мебели, които имат повече от една функция.

К. Х.: Табуретката да може да е маса, която да се поставя в коридора, може да бъде и нощно шкафче. Диванът да се разгъва. Масата в кухнята да се използва като бюро. Пространството да остане чисто и просторно. Най-добре оставете стените бели.