Сурова шоколадова торта

| от |

Всички обичаме десерти. Особено, когато стават бързо. Ех, да можеше и да са здравословни… Всъщност може. Ето един такъв, показан ни от Надежда Петрова от http://www.bb-team.org.

Надежда Петрова е холистичен нутриционист или с други думи казано, специалист по хранене с цялостен подход към здравето на човек, което включва начина по който се храни, нивото на физическа активност и методите за релакс и успокоение на съзнанието.

4418
Шоколадова торта, блат

  • 140 г сурови орехи
  • 180 г сушени смокини
  • 10 г кокосово масло

Шоколадова торта, крем

  • 200 г сурово кашу
  • 100 мл вода
  • 100 мл агаве или мед
  • 130 г разтопено кокосово масло
  • 50 г разтопено какаово масло
  • 20 г какао на прах

За блата:

Блендирайте всичко заедно, използвайки S-ножа на кухненския робот. Разстелете внимателно на дъното на форма за торта и 
оставете в хладилника да стяга, докато правите крема.

За крема:

  • Накиснете кашуто за 2 часа. Изхвърлете водата, в която е било накиснато и измийте със студена вода.
  • Блендирайте кашуто, водата и агавето в шейкър каната, докато не се получи много фин крем.
  • Добавете разтопеното кокосово и какаово масло и блендирайте отново.
  • Когато всичко е добре смесено, сложете какаото и опитайте да блендирате. Ако е твърде гъсто, разбъркайте хубаво на ръка. Дегустирайте крема, ако е прекалено сладък – добавете още малко какао на прах, ако е твърде горчив – добавете малко подсладител.
  • Изсипете крема върху блата и върнете в хладилника да стегне за около 4-5 часа.

Рядко приготвям торти, но когато го правя, се старая да се придържам към класиката, а какво по-класическо от една шоколадова торта… която освен това… е сурова!

Вариантите за сурова шоколадова торта са много, но горната рецепта е във вариант, в който няма как да сбъркате, ако спазвате рецептата дословно. За блат се използва рецепта, подобна на тази за суровите трюфели, но може да бъде заменена и с нещо по-различно, като например друг вид ядка и фурми вместо смокини.

При крема обаче не си правете излишни експерименти, особено ако ви е за първи път. Пропорцията на съставките е подбрана така, че кремът да е течен при приготвянето му, за да може лесно да се изсипе във форма за торта, но се сгъстява в хладилника, за да имате перфектно изглеждаща торта няколко часа по-късно. Използвайте 16-инчова форма за торта и ще получите 10 порции.

Успех с приготвянето! Да ви е сладко!

Време за приготвяне Грамаж на порцията Белтъчини Въглехидрати Мазнини Ккал
30 мин. 850 70 300 365 4600

А след този вкусен десерт какво по-хубаво от един бърз крос. Димитър Михайлов ни отговаря на

10 топ въпроса за тичането

 
 
Коментарите са изключени за Сурова шоколадова торта