Шоколадова тарта от Венцислава Славчева

| от |

Както вече стана ясно, обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.

Обичаме здравословната храна. До 6 май очакваме вашите вкусотии и кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница: Chronicle.bg

Шоколадова тарта от Венцислава Славчева
10325679_507453416033158_29856975580563827_n
Продукти за пясъчното тесто:
1 1/2 ч.ч ( 375гр ) брашно
1/2 ч.ч ( 125гр ) фино смлени бадеми
1ч.л. течна ванилия
2/3 ч.ч ( 150 гр ) масло със стайна темпертура
3/4 ч.ч ( 175 гр ) пудра захар
1 жълтък
1 цяло яйце
зест на лимон ( по желание )
Продукти за шоколадовия ганаш:
1 2/3 ч.ч черен шоколад ( по възможност 70 % какаова маса )
3/4 ч.ч (175 мл ) течна сметана – 35%
1/2 ч.ч. ( 125мл ) мляко
1 яйце

Приготвяне:
За тестото: смесете сухите продукти – брашното и бадемовото брашно в купа. С миксер разбийте мекото масло с пудрата захар до лека пухкава смес, добавете ванилията, зеста от лимона. Разбийте отново леко, добавете жълтъка с яйцето и брашното. Омесете до хомогенно тесто. Не месете дълго, просто докато се получи меко тесто. Разстелете леко на диск и увийте в фолио.
10318707_507501146028385_1643385867_n
Охладете в хладилник поне за 30 минути до 1 ч. Затоплете леко тестото м/у ръцете си за да стане лесно за разточване . Разточете тестото леко в/у набрашнен плот или м/у два листа силиконова хартия с дебелина 1/2 см. поставете във форма за тарта. Охладете наново за 15 мин в хладилника. Надупчете с вилица леко тестото, отрежете хартия със същата големина и поставете сух боб или керамични топчета. Печете в загрята фурна на 180гр. Когато тартената подложка е готова извадете от фурната и охладете леко за 10 мин.
10327093_507501292695037_455290126_n
През това време пригответе ганаша в малка тенджерка затоплете сметаната и млякото леко до завиране, прибавете шоколада, разбъркайте до хомогенна смес и охладете до средна температура ( сместа не трябва да е гореща в противен случай ще се пресече яйцето ) .Прибавете яйцето и разбъркайте, сипете я във вече изпечената подложка и сложете отново в фурната за 10 мин на 170 гр . Оставете на стайна темпетарура ганаша да стегне !
Приятен апетит !
 
 
Коментарите са изключени за Шоколадова тарта от Венцислава Славчева