Рибешки котлети с мед и подправки във фолио

| от |

Време е отново да гостуваме кулинарно на Боян Юруков (http://yurukov.net/). Препоръчваме да го посещавате редовно за интересни коментари и анализи по актуалните събития, електронното правителство и open data. А през това време тази вкусотия може да се приготвя във фурната.

IMG_0095t

Отдавна не бях готвил риба и купих някакви филета, за да ги опека набързо. По погрешка обаче взех котлети и реших да направя нещо по-интересно. Нямам скара и реших да не използвам маслини. Тук са продуктите за 4 котлета, въпреки, че направих 7.

Продукти:

  • 4 рибешки котлети
  • половин лимон
  • по две чаени лъжици мед, оцет балсамико и зехтин
  • подправка за риба, черен пипер, сол

Подготовка:
Размразете добре котлетите. Може в хладка вода (не гореща) като добавите сол. Междувременно изтискайте лимона като отделяте семките и смесете всички съставки заедно с подправката за риба. Може да добавите сол и черен пипер, ако нямате подправка или ви се струва, че няма да е достъчна. Откъснете четири квадратни листа алуминиево фолио, завийте краищата им (за да не изтича соса) и подредете в тях котлетите. Разпределете сместа като намазвате готната част на всички котлети. След това завийте фолиото така, че да не е плътно увито около котлета – трябва да се получава кухина като не е проблем да докосва месото. Подредете във фурната и печете на 200 градуса за около 10-15 мин. Времето може да варира много в зависимост от фурната и типа риба, така че не е проблем да отварите внимателно едното фолио, за да проверите дали е опечено месото.

Тъй като сместа с меда, лимона, балсамико и зехтина са отгоре на рибата, по време на печене те попиват в нишките на месото и го овкусяват равномерно. Във фолиото тази смес се разтваря в соса на рибата и се образува парна баня в затворената кухина. Така рибата става много крехка с лек сладикаво кисел вкус. Аз я сервирах с салата от ряпа и моркови и полу-сладко розе.

Какво обърках:
Не смесих съставките предварително, а първо намазах с мед, после сложих лимон и останалите продукти. Вижда се от снимките по-долу. Така рибата стана много по-сладка, отколкото трябваше. Ако крайния вкус не ви допада, променяйте съотношението на съставките. Затова е добре, ако вземете повече котлети, да размразите 2-3, да пробрате рецептата и останалите да ги направите със свои корекции в сместа.

 
 
Коментарите са изключени за Рибешки котлети с мед и подправки във фолио