Риба със зелен лук и орехи

| от |

Зеленият лук не притежава сладкия вкус на старите глави и затова е по-подходящ за комбиниране с риба, която има естествена, макар и немного изявена сладост. Рецептата ни е предоставена от menumag.bg

Riba sus zelen luk i orehi_660x430

Необходими продукти за 4 порции

  • 2 пъстърви
  • 3 връзки зелен лук, нарязан
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 50 мл бяло вино
  • 100 г натрошени орехи
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 щипка сушен девесил
  • 1 домат, нарязан на тънки резени
  • 1 лимон, нарязан на тънки резени
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. Рибата се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се посолява и се поръсва с черен пипер на вкус.

2. Лукът се слага в сгорещения зехтин с маслото, разбърква се минута и се залива с виното. Оставя се да ври, докато се изпари. Прибавят се орехите, сол и пипер на вкус. Разбъркват се, слагат се магданозът и девесилът.

3. Рибата се подрежда в съд за печене, парчетата се покриват със сместа с лука и отгоре се подреждат, като се редуват, резените домат и лимон. Намазват се със зехтин и леко се поръсват със смляна морска сол.

4. Рибата се запича 20 мин. във фурна, загрята на 200˚ С.

 
 
Коментарите са изключени за Риба със зелен лук и орехи