Плодов сладкиш

| от |

Време е за още една страхотна рецепта на заем от списание Пудриера. Консумира се, докато разглеждате сайта им: http://www.pudriera.bg

friut-cake-inner

Начин на приготвяне:

За блата: 1 яйце, 2/3 ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.кисело мляко, настъргана кора от 1/2 лимон или 1 ампула лимонена есенция, 1 ванилия, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 70 г течно масло

За крема: 250 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 5 с.л.захар, 2 с.л.пшеничено нишесте, 1 ванилия, 400 г квасена сметана

Приготвяне на блата: Фурната се включва на 190 градуса, за да загрее. Яйцето се разбива със захарта. Добавят се киселото мляко, лимонената кора и ванилията и се разбива отново. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прибавя към течните съставки. Бърка се докато се получи хомогенна смес. Накрая се добавя течното масло и се смесва добре. Тавичка с диаметър 24-26 см се покрива с кухненска хартия. Сместа се изсипва в нея и блатът се пече за 25 минути. След като е готов се изважда от фурната и се оставя да изстине.

Приготвяне на крема: Захарта, нишестето и ванилията се смесват добре. Към тях се прибавя половината студено прясно мляко и се разбърква до получаването на каша. Добавят се жълтъците и се разбърква отново. На края се добавя и останалото мляко. Купата се поставя на котлона на умерена температура и при непрекъснато бъркане с тел се приготвя гъст крем. При постоянното разбъркване няма опасност кремът да стане на бучки. След като кремът се охлади към него се добавя заквасената сметана. Разбърква се добре и с така получената смес се залива блата. Сладкишът се гарнира със сезонни плодове или такива, които обичате. Оставя се в хладилника да престои поне 1 час преди да се сервира. Ако сте използвали кухненска хартия при печенето на блата, отстранете я преди да залеете сладкиша с крем.

 
 
Коментарите са изключени за Плодов сладкиш