Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

Продължаваме със страхотните рецепти на Дарин Стойков от http://fkusno.com, един сайт, който не се препоръчва за хора на диета. Всички останали задължително по едно кръгче всеки ден.

Неустоим, превъзходен, вкусен, омайващ, перфектен. Много начини (и все верни) да опишеш най-добрият шоколадов десерт, абсолютен номер 1 в личната ми класация до момента – шоколадово суфле с течен център, известно още като лава-кейк или шоколадов фондан. Тази магия ме омагьоса за първи път преди … айде няма да казвам колко години … в ресторант Чепишев.

За шоколадово суфле има толкова много рецепти, че час да се чуди човек коя е вярната. Истина е, не е семейна тайна като Торта Бароци, но трябват проби, грешки и напасване, за да докараш хрупкавата коричка отвън и топлата, уханна, течна сърцевина. А като подредиш и до топка сладолед и стръкче мента … божествено!!!

DSC_1803

 

Първата истинска рецепта за суфле, която намерих, очевидно беше пре-калкулирана от унции в грамове и освен ако нямате хипер-точни мерителни уреди, няма как да докарате съотношенията. Бяха нещо от сорта на 175 грама от онова, 85 грама от това.. Затова отворих калкулатора и докарах до вариант, в който повечето неща да са кръгла цифра и пак да се получи това шоколадово блаженство.

Необходимите продукти:

  1. 200 грама тъмен шоколад ( 50% какао и нагоре )
  2. 200 грама масло (не пробвайте с нискомаслено масло или с маргарин – няма да стане)
  3. 4 големи яйца (размер XL задължително)
  4. 230 грама захар (може кафява, може бяла, може да намалите и до 200 грама, но не по-малко)
  5. 100 грама обикновено бяло брашно
  6. 50 грама ликьор, коняк или кафе (не е задължително)

Най-напред вземете голяма купа и разбийте в нея яйцата и захарта докато утроят обема си. Разтопете на водна баня шоколада с маслото и разбъркайте добре докато се получи хомогенна маса. Добавете брашното в яйчената смес. Ако ще го ядат само възрастни хора – добавете и някакъв алкохол или едно силно еспресо, но не е задължително. Изсипете вътре в купата и разтопения шоколад с маслото и разбъркайте добре.

DSC_1785

 

Тук се изправяте пред дилемата в какво да ги изпечете, но това не е никакъв проблем. Аз лично ползвам единични силиконови формички за мъфини. Каквото и да ползвате, намажете вътрешните стени обилно с разтопено масло и приберете съдчетата в хладилника да стегне маслото. Извадете ги и ги напудрете обилно с какао. Може да използвате еднократни алуминиеви формички, метални шолички за крем-карамел, керамични съдове за крем брюле, дори обикновени чаши за кафе – всичко ще свърши работа.

Разсипете във формичките от сместа като запълните почти до ръба. В този момент можете да решите и колко ще изпечете, колко ще приберете в хладилника (ще изтраят около три дни) и колко ще замразите (ще изтраят около две седмици).

DSC_1781

 

Печете точно за 12 минути на 180 градуса, а ако ги вадите замразени от фризера – печете 15 минути на същите градуси. Извадете от фурната и оставете настрана за около три минути да се поохладят малко и в това време пригответе чиниите за сервиране.

DSC_1799

 

Поставете една топка ванилов сладолед и стръкче мента в чинията. Ако сте ползвали силиконова формичка (или форма от алуминиево фолио) ще можете да извадите лесно – сгънете една салфетка, поставете я внимателно върху суфлето и обърнете, така че в едната ви ръка да остане салфетката и суфлето, а в другата – празната формичка. Бързо прехвърлете в чинията и в ръката ви ще остане само салфетката.

Сервирайте и очаквайте притворени от удоволствие очи от вкусовата експлозия на хрупкавата коричка, потопена в топлата течна сърцевина и допълнена от студената свежест на ваниловия сладолед.

DSC_1806

 

И не се учудвайте ако за има-няма пет минути чиниите достигнат до това положение :) Слагайте втората порция, ако има още желаещи :)

DSC_1815

 

Наздраве! Времето за приготвяне е 12 минути + 10-ина минути за подготовка = не повече от 25 минути общо.

 
 

Рецепта за кекс с нектарини

| от Росица Гърджелийска |
Нужни продукти:
За блата:
6 жълтъка
6 белтъка
3 с.л. брашно от тапиока
4 с.л. оризово брашно
1/2 ч.ч. кокосова или кафява захар
ванилия
Останалите съставки:
12 нектарини или праскови
1/2 ч.ч. мед
4 с.л. кокосово масло
1 капачка уиски
По желание:
сладолед

DSCN9024

Начин на приготвяне:
  • В малка тенджерка загрейте меда и кокосовото масло и оставете да ври леко, на не много силен огън докато промени цвета и стане малко по-гъсто. Това онема 3-4 минутки. Добавете уискито към края и махнете от котлона.
  • През това време нарежете плодовете на половина, обелете ги и махнете костилките. Наредете ги в кръгла тава, така че да покриват цялото дъно.
  • Изсипете върху плодовете карамела и пъхнете във фурната на 200 градуса.
  • В купа разбийте жълтъците със захарта до получаване на светла на цвят и гъста смес. Добавете брашната и ванилията и разбъркайте добре.
  • Измийте и подсушете бъркалките на миксера.
  • Разбийте белтъците в чист, сух метален съд до получаване на твърди рогчета.
  • Добавете белтъците към сместа със жълтъците и разбъркайте много бавно и внимателно.
  • Извадете плодовете от фурната и изсипете сместа отгоре.
  • Върнете обратно във фурната на 150 градуса за 45 мин с вентилатор.
  • Извадете и оставете напълно да изстине.
  • Сложете достатъчно голяма чиния върху таватаи бързо обърнете. Внимателно махнете тавата.
  • Поднесете с топка хубав ванилов сладолед и се насладете на ммммм-канията на гостите ви.​

DSCN9014

 
 

Сериалите, които гледаме, когато ни е топло

| от |

Лято е. Топло е. Потно е. Хубаво е.

Докато още не сме се насочили към безбрежните плажни висини, където ще пием коктейли, бири и други субстанции и ще се излежаваме на плажа, се забавляваме с малко телевизия.

Защото телевизията е киното, което може да си гледате вкъщи винаги и по всяко време.

Ние сме избрали пет готини сериала, които си пускаме стане ли топло. От задължителната cheesy класика „Спасители на плажа“ до новия сезон на Wet Hot American Summer – имаме всичко.

Вижте ги горе в галерията.

 
 

Най-смешната жена в Instagram и пародийните снимки на звездите

| от chronicle.bg |

Ако все още не сте в Instagram, имате страхотна причина, за да се присъедините към социалната мрежа. И тя е Селесте Барбър.

35-годишната австралийска комедийна актриса пародира звездите, изваждайки най-известните им снимки и опитвайки се да ги наподобява. Резултатът е смях в най-чиста форма.

Наскоро Барбър дори бе обявена за най-забавната жена в интернет от платформата WhoHaHa, която се опитва да насочи вниманието към смешните жени във виртуалното пространство.

Профилът на Барбър наброява повече от 1,8 милиона последователи, които редовно се смеят на снимките й.

През 2016-а написа статията „Женена съм за мъж, който е по-секси от мен. По-трудно е, отколкото си мислех”, в която разкрива какво е мъжът до теб да получава повече комплименти от теб.

Дори сама признава, че постоянно му натяква, че заради красотата си, получава всичко наготово, докато определя себе си като просто „умна” и „забавна”.

Да, донякъде думите й и целият й образ в Instagram могат да бъдат приемани като поредното феминистично недоразумение, но пък Селесте наистина е дяволски смешна.

Nothing like a night swim. #celestechallengeaccepted #celestebarber #funny #nicolescherzinger @nicolescherzy

Публикация, споделена от Celeste Barber (@celestebarber) на

Подбрахме част от най-добрите й снимки, за да ви докажем. Разгледайте ги в галерията.

 
 

Кой ще получи звезда на холивудската Алея на славата през 2018 г.

| от chronicle.bg, по БТА |

Актрисата и носителка на „Оскар“ Дженифър Лорънс, рапърът Снуп Дог и „Ловецът на крокодили“ Стив Ъруин са сред знаменитостите, които ще бъдат почетени със звезди на прочутата Алея на славата в Холивуд през 2018 г., предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на Холивудската търговска камара.

В категорията кино освен Дженифър Лорънс звезди на Алеята на славата ще получат също Джина Лолобриджида, Джак Блек, Кирстен Дънст, Джеф Голдблум, Ф. Гари Грей, Ник Нолти, Зоуи Салдана, анимационната героиня Мини Маус.

Знаменитостите от категорията телевизия, които ще бъдат почетени, са актрисите Джилиън Андерсън и Тараджи Хенсън, актьорът Ерик Маккормак, продуцентът Саймън Кауъл, телевизионният водещ Ру Пол, известен с женските си превъплъщения, сценаристът Райън Мърфи, продуцентката и режисьорка Шонда Раймс.

Представителите на звукозаписната индустрия, избрани да получат звезди на прочутата алея, са рапърите Снуп Дог и Айс Ти, певиците Мери Джей Блайдж и Кари Ъндърууд, британският милиардер Ричард Брансън, композиторката Петула Кларк, композиторът и сценарист Лин-Мануел Миранда, легендата на френския шансон Шарл Азнавур.

Посмъртно със звезди на Алеята на славата в Холивуд ще бъдат почетени австралийският естественик Стив Ъруин и актьорът Бърни Мак.

Идеята за Алея на славата се заражда през 1953 г. Първата звезда е монтирана на тротоара на 15 август 1958 г. С нея е почетен актьорът Престън Фостър. Официалната церемония по откриването на Алеята на славата е на 23 ноември 1960 г. Към настоящия момент звездите на прочутата алея в Холивуд са над 2600.