Партизаните слязоха пред БНР на 9 септември

| от |

Ирен Филева

Ако беше жив Алеко, щеше да напише до падението и назад, по действителен случай от българската журналистика.

Лицето Владимир Танев, с агентурно име Спасов опитва да създаде скандал с характерния му прийом – нагла лъжа. Въпросният, представящ се за колега лично ми звъня по телефона днес и проведохме разговор по отношение на акцията му в защита на Петър Волгин.

10695200_10203154132109240_1503762008_n

Следва да отбележа, че никога не съм притежавала негов номер до днес. Каза, че моят номер му го е дал бившият генерален директор на БНР Валери Тодоров. И още, че правят подписка, но аз му отговорих, че нито аз ще се включа в нея, нито синдикат „Свободно слово”.

Обясних му още, че ние имаме специална декларация и че тя не е в подкрепа конкретно на Волгин, а се отнася до начините, по които се извършват промените в БНР – без никаква публичност и „на тъмно”.

Тя е в отговор на въпроса от Гражданското сдружение за честни избори /ГИСДИ/ до ръководството на БНР, подписан от професор Михаил Мирчев и Катя Михайлова, чието копие официално получих вчера.

Случаят си има предистория. На 9 септември Владимир Танев, Иван Обретенов и проф. Людмил Георгиев обявиха протест пред БНР.

 

10682125_10203154454477299_593388455_n

В обявения час видях с очите си само тримата пред бариерата.

10637977_10203154185830583_1646649740_n

Документът не е таен. Видно е, че той е пратен и до СЕМ и затова не предполагах, че Танев/Спасов ще го публикува. На въпроса имам ли Фейсбук профил уточних, че имам но за него съм невидима, тъй като доста отдавна съм го блокирала.

В заключение категорично заявявам, че синдикат „Свободно слово” не може да има общи действия с хора като Владимир Танев, защото не представляват никого, освен себе си. Но категорично възразявам срещу партизанските им набези. И е добре бивши и настоящи журналисти, както и бивши и настоящи генерални директори да прочетат бавно и внимателно Етичния кодекс.

 
 

Палеонтолози откриха останки от морско чудовище на брега на Волга

| от chronicle.bg, БТА |

Международна група учени откри останки от плиозавър на брега на р. Волга край Уляновск.
Огромното чудовище Luskhan itilensis (главния дух) е живяло преди 130 милиона години. Само черепът му е бил дълъг 1,5 м.

Плиозаврите с къси шии са разновидност на плезиозаврите. Те в действителност не са били динозаври, но са живели заедно с тях и са били топ хищници. Имали са необичайно тяло с четири големи плавника, твърд торс, а дължината на шията им е варирала.

Новооткритото чудовище е било с тънка и дълга муцуна, която изненада специалистите. Тя е характерна за речните хищници. Според специалистите това означава, че плиозаврите са имали по-широка екологическа ниша.

Чудовището от Волга не е най-големият известен плиозавър. През 2009 г. в Дорсет беше открита фосилизирана двуметрова глава на Pliosaurus kevani.

 
 

Технически срив отмени всички полети на British Airways от Лондон

| от chronicle.bg |

Всички полети на British Airways от летищата Хийтроу и Гетуик в Лондон са отменени заради мащабен срив в IT-системата на авиокомпанията. Техническият срив предизвика и проблеми с управлението на полетите на BA по цял свят, казва говорител на превозвача.

Independent съобщава, че заради извънредното струпване на хора при терминалите , предизвикано от проблема с British Airways, се препоръчва избягването на летищата в Лондон.

Reuters съобщава за сериозни закъснения на полетите на British Airways и от други летища във Великобритания.

„Все още сме на пистата в Лийдс. Бритиш Еъруейс смятат, че Хийтроу е толкова препълнен, че не можем да излетим. Няма начин да успеем да хванем полета за Лас Вегас довечера“, пише Дейвид Рейн в Twitter.

„Забавиха полета ни, но никой не знае колко дълго ще стоим. Не ни разрешават да купуваме храна и напитки! Благодаря, British Airways“.

„Терминал 5 на Хийтроу в пълния си блясък с огромна опашка. Все пак няма мрънкащи хора, но се движим бавно“.

 
 

British Airways планира днес да възобнови обслужването на полетите

| от chronicle.bg |

Британският авиопревозвач British Airways се готви днес да обслужва „почти нормално“ полетите си на летище „Гетуик“ и „повечето“ полети от „Хийтроу“ след тежкия компютърен срив, който предизвика хаос в трафика през уикенда.

Ще има някои нарушения в разписанието ни за неделя, тъй като самолетите и екипажите ни по света не са на място, съобщи компанията в ранните часове на днешния ден в Twitter, извинявайки се сериозните нарушения вчера. British Airways призовава пътниците да не се отправят към летищата, освен ако полетът им не е потвърден.

 
 

Ариана Гранде с благотворителен концерт в Манчестър

| от chronicle.bg по БТА |

Американската попзвезда Ариана Гранде обяви, че ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър, посветен на жертвите на самоубийствения атентат.

23-годишната певица съобщи чрез акаунта си в Инстаграм, че датата на този концерт още не е уточнена.

При атентата, извършен в понеделник малко след като певицата приключи концерта си в северния английски град, бяха убити 22 души, а повече от сто бяха ранени. Заради трагедията Гранде отмени няколко свои концерта в Европа.

„Ще се върна в невероятно смелия Манчестър, за да се срещна с феновете си и да изнеса благотворителен концерт в памет на жертвите и за да съберем пари за жертвите и техните семейства…“, написа певицата.

Тя каза, че винаги ще помни жертвите и добави: „Няма да се откажем, няма да работим в страх. Няма да позволим това да ни раздели. Няма да позволим омразата да победи“.

Междувременно, „Кис“ отмени концерта си в Манчестър, който също трябваше да се състои в залата „Манчестър Арена“.

Компания „Лайв нейшън“ обяви днес, че насроченият за 30 май концерт на групата е отменен.

Членовете на групата Пол Стенли, Джийн Симънс, Ерик Сингър и Томи Тайър заявиха, че „са покъртени от зверството, извършено срещу невинните жертви в Манчестър“.