Париж е най-добрият студентски град в света

| от |

Париж за втора поредна година бе посочен като най-добрия студентски град в света според класация на британската фирма Quacquarelli Symonds Ltd.

Френската столица изпреварва Лондон, Сингапур, Сидни,Мелбърн и Цюрих в своеобразната класация на британската фирма,която ежегодно публикува също международна класация на университетите.

Франция е с едва две висши учебни заведения – Екол нормал сюпериор, на 28-о място, и Националния политехнически институт, на 41-во място, в Топ 100 на тази класация за 2013 г., в която челните места се заемат от американски университети.

Общо погледнато обаче, Париж изпреварва всички, що се отнася до критерии като качество на живота, достъпни цени на образованието, привлекателност на дипломираните студенти в очите
на работодателите.

„Достъпните цени за образование превръщат Франция в желана от студентите от страната и чужбина дестинация, увериха от фирмата. Възможностите за социална интеграция на дипломираните и високото качество на живота правят Париж най-добрата дестинация за студентите от целия свят.“

При изготвянето на класацията са взети предвид градове с над 250 000 жители и с най-малко два университета.

 
 

CHR Хороскоп: какво ни очаква около Новолунието?

| от Селена Астро |

Понеделник и вторник Луната ще преминава през знака Дева. Много е вероятно през периода да сме доста критични и изискващи, както към себе си, така и към другите. Ще търсим съвършенството навсякъде около нас и не е изключено поради тази причина да се вкараме в ненужни конфликти или пък да се преработваме и изморяваме прекомерно.

Дните са добри за обръщане внимание на здравето, ходене по лекари или процедури, променяне на диетата или визията ни, но не са подходящи за подаване на документи, занимания с бюрокрация или изясняване на гледни точки.

Най-успешен ще бъде този период за земните знаци Телец, Дева и Козирог, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Възможно е те да имат важни срещи и да получат дълго чакани предложения. При всички случаи ще успеят да изпъкнат със свои заслуги и умения, пред хора, които са важни за тях.

Сряда и четвъртък Луната ще преминава през знака Везни, като в четвъртък в 22.00. часа вечерта настъпва Новолуние в същия знак. Тогава градусите на Слънцето съвпадат с тези на Луната.

През периода около Новолунието е възможно да сме много едностранчиви и склонни към излишни драми. Поради тази причина е важно да не стартираме важни неща, да не правим скъпи покупки, да не водим сериозни разговори, да не се подлагаме на прегледи и операции.

Най-напрегнат се очаква да е периода около Новолунието за кардиналните знаци Везни, Овен, Рак и Козирог, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях е възможно да изникнат непредвидени ситуации, които да им попречат на първоначалните планове. Добре е да не падат духом и да се стараят да са адаптивни и целеустремени. Така най-лесно ще преодоляват препятствията и ще имат напредък с намисленото.

От петък до неделя включително Луната ще преминава през знака Скорпион. Поради тази причина през тези три дни ще сме доста песимистични, черногледи и подозрителни. Ще сме склонни да изкривяваме нормални житейски ситуации, да си доизмисляме истории и да търсим скрити подбуди в действията и думите на околните.

Добре е да използваме периода за банково дело, работа с чужди финанси, изхвърляне на стоки, дрехи и мебели и замяната им с нови.

За сметка на това тези дни не са подходящи за операции, правене на зъби и взимане на важни решения.

Най-напрегнати от това разположение ще бъдат неподвижните знаци Скорпион, Водолей, Лъв и Телец, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях има риск доста бързо да палят и да се изнервят от най-незначителните неща, което може да ги вкара в излишни разправии и да развали отношенията им с иначе важни за тях хора.

На тях им се препоръчва да използват периода за почивка, разчистване на дома, творчески дейности, спа или разкрасителни процедури.

 
 

Wizz Air ще лети и до Атина от март 2018 г.

| от chronicle.bg |

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air обяви нов маршрут от България. От 25 март 2018 г. превозвачът започва да лети всеки ден от София до Атина – столицата на Гърция.

Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com или чрез мобилното приложение WIZZ на цени от 9.99 в едната посока, което включва безплатен ръчен багаж с максимални размери до 55x40x23 см.

След неотдавнашното добавяне на маршрутите Ница, Лисабон и Малага към софийската си мрежа, Атина вече е четвъртата поред дестинация, с която Wizz Air ще свърже българската столица от март 2018 г. чрез нискотарифни полети. С обявяването на маршрута до Атина авиокомпанията вече предлага 42 дестинации от трите български летища.

 
 

8 тайни на успеха: Колко е важен етикетът с Валентин Игнатов

| от chronicle.bg |

Никой не е скочил високо, докато е искал да направи просто една малка крачка.

„Направи нещо голямо“ е и мотото на новия бизнес телефон на Samsung – Galaxy Note 8.  Достатъчно голям, за да не е малък и достатъчно компактен, за да не е прекалено голям – този път от Samsung са право в целта с размера. И не само с размера. 

Помолихме няколко човека с богат бизнес опит да ни разкажат за тяхното правене на нещо голямо, за съвета, който са получили в подходящ момент. Както и да дефинират „успеха“ според собствените си принципи – и дори да ни го напишат на ръка с S Pen стилуса на Note8.

 

Успехът е понятие, в което може да се набутат всевъзможни измерители и смисли: пари, слава, семейно щастие, популярност, власт, поредица от малки постижения или един голям пробив…какво ли не. Но истински успешният човек се познава бързо и безпогрешно, когато разговаряш с него на живо.

Обикновено той е спокоен, уверен, без хистеричната необходимост непрекъснато да говори за успехите си, с добър подход към хората. Той е събеседник, общуването с който носи усещане за смисленост и спечелено време.

Валентин Игнатов е точно такъв успял човек: той не излъчва претенциозност, не налага мнение и говори така, че събеседниците му го слушат не защото трябва да го слушат, а защото им е интересно. Нещо, с което, нека бъдем честни, малко хора могат да се похвалят.

DSC_2373

Валентин започва своята кариера от Pepsi, където работи като търговски директор. Пътят му минава през Devin, където е един от собствениците, и в момента се намира в една област, която е по-привлекателна от водата и безалкохолните: бирата.

В момента той произвежда Karsten – висококачествена бира, която се произвежда в завода на Tuborg-Carlsberg в Букурещ. Валентин разбира не само от бири. Говорим си с него за маркетинг, за разликата между стока и продукт, за италианците-палячовци и италианците-бизнесмени, за немските му корени и за България – държавата, в която има място за хората, които искат да успеят.

DSC_2346

Какво пият българите? Обичат ли бира?

Българите много обичат да пият бира. Тя е една от най-древните питиета, измислена е още от древните египтяни, които са ферментирали пшеница и са пили бира. За разлика от годините на социализма, бирата която сега се произвежда в България е много качествена и по нищо не отстъпва на западните бири.

Тогава имаше един виц, за българи, които изпратили в чужбина бира за проверка. Върнали им я с бележка, че „Вашият кон няма проблеми с бъбреците“.

Сега вече не е така. За производството на добра бира е изключително важно да има добра вода, а у нас водата е много чиста, което е първата предпоставка за направата на хубава бира.

Нещо за твоята бира? Ще ни убедиш ли да я пием?

Произвеждаме Карстен от три години в Румъния при бутилировача на Carlsberg и Tuborg. В същия завод се правят и соковете Granini, които навремето внесох в България. Тази година имаме голям успех, тъй като една от големите търговски вериги у нас, Billa, ми се довери и приеха Карстен да бъде акцент в летния сезон. Бирата се приема много добре, тъй като е малцова бира, няма изкуствени съставки, а процентът на алкохол е в оптималните граници, които са между 4,5 и 5. В случая на нашата бира той е 4,7.  Другият измерител за хубава бира е съставката твърдото вещество, т.нар. плато, чиито съвършени стойности са между 10 и 11. При Карстен то е 10,5. Освен това, бирата е евтина.

Какво отличава евтината бира от скъпата?

Като производство всички бири са евтини, когато говорим за мейнстрийма. Ако решите да произвеждате бира, трябва да знаете, че първоначалната инвестиция е много голяма. Но оттам нататък, това, което вкарваш, за да се прави бирата, е минимално: пшеница, малц, хмел, вода. Разбира се, има бири на друго ниво: белгийски, бенедиктински, които се правят по манастири…там производството неизбежно е по-скъпо. Но разликата в цената при мейнстрийм бирите не е в качеството им, а в маркетинга, дистрибуцията и средствата за продажба.

Цялото интервю с Валентин Игнатов четете в Webcafe.bg.

 
 

Кой е Макдоналд в името McDonald’s?

| от chronicle.bg |

McDonald’s е, без второ мнение, най-успешната верига ресторанти за бързо хранене в историята на света. Името му се свързва с това на Рей Крок – предприемачът, който инвестира в ресоранта. Но защо се казва точно McDonald’s – кръстен ли е на някого и ако да , на кого? Каква е историята на веригата?

 

През 50-те години работата на Крок била да продава машини за млечни шейкове. Един от клиентите му е ресотрант в Калифорния, уравляван от братята Ричард и Маурис Макдоналд. Родом от Ню Хемпшир, те се местят в Калифорния през 20-те години и си намират работа като носачи на филмови декори.

Двамата братя влизат в ресторантьорския бизнес през 30-те годни на 20 век благодарение на баща им, Патрик Макдоналд, който отваря “The Airdome” – щанд за хотдози и хамбургери.

През 1940 Ричард и Маурис разрастват бизнеса като отварят „McDonald’s“ – барбекю драйв-ин ресторант. Това ги учи на няколко важни урока – че хамбургерите са една от най-доходоностните храни и че служителите, които занасят храната от кухнята до колата, са ненужни (по онова време те са около 20). Братята имат и няколко идеи как да забързат цялото приготвяне на храната от сурово месо до готов хамбургер в ръцете на клиента.

Те затварят ресторанта за 3 месеца и го отварят пак с ново поразчистено меню, нови възможно най-ниски цени от 15 цента за хамбургер (днешни 1,30 долара) и изключително бързо изпълнение на поръчките.

До 1954 година братята Макдоналд вече имат 9 ресторанта и 21 продадени франчайза като до голяма степен давали на франчайз самия метод на приготвяне, а не името на бранда си.

На 52-годишна възраст Рей Крок влиза в картинката.

Той служи в армията заедно с Уолт Дисни, по-късно е джаз музикант, радио DJ, продава хартиени чаши, работи в ресторант и накрая е търговец на машини за млечни шейкове. Брандъд Prince Castle, чийто машини продава, е доста по-скъп от конкуренцията Hamilton Beach, което ги прави и все по-трудни за продаване. Това кара Крок да потърси ново начинание.

Той познава ресторантьорския бизнес и може да различи добре функциониращ ресторант от лош. Някъде по това време братята Макдоналд се разделят с франчайз агента си Бил Тансей заради влошеното му здраве. Рей заема неговото място и задвижва плановете си – а те се оказват много по-мащабни от тези на Макдоналдови. На 15 април 1955 година той отваря първият си ресторант, а само за 5 години те ще се разраснат до 100.

 

Но как в крайна сметка Рей превзема бизнеса?

През 1961 година Ричард и Маурис са доволни от бизнеса си и нямат интерес да го развиват, за разлика от Крок. Той събира инвеститори и купува ресторанта за 2,7 милиона долара (около 21 милиона днешни долари). Двете страни също така се разбират Рей да изплаща на Ричард и Маурис част от печалбата, но не вписват това в договора по молба на Рей – за да не изглежда зле пред инвеститорите. След сделката, понеже няма нищо написано черно на бяло, Крок не дава на братята нито стотинка от печалбата.

 

50 години по-късно: 35 000 различни ресторанта в 118 държави, 1,7 милиона служители, които обслужват около 68 милиона клиенти всеки ден. Годишните печалби на веригата Макдоналдс са над 5 милиарда долара.