Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

В понеделник Международната агенция за изследване на рака предупреди, че консумацията на обработено месо (бекон, шунка, наденички) увеличава риска от рак на дебелото черво. Според последния доклад на СЗО яденето на 50 гр. обработено месо дневно увеличава опасността от онкологично заболяване с 18%.

Организацията съобщи още, че червеното месо „вероятно е канцерогенно“, но засега няма неопровержими доказателства за това. Въпреки това обработеното месо е в същата категория, в която са плутоният и алкохолът.

Означава ли това, че трябва да спрем да ядем месо?

Според доклад на същата агенция за изследвана на рака, месото има „установени здравни ползи“. Но днес специалистите оттам ни казват, че не знаят каква е безопасната доза месо и дори – дали има такава.

Други експерти по храненето твърдят, че докладът на колегите им не е причина да изоставим пържолите от менюто си, макар да е желателно най-големите му почитатели да го редуцират.

Месото е източник на ключови хранителни вещества като цинк, протеин и витамин B12, както и желязо, което хората поемат много по-лесно от месото, отколкото от растенията.

„Това становище не означава, че трябва да спрете да ядете всякакви червени и обработени меса“, коментира Тик Кий, епидемиолог в английската агенция за изследване на раковите заболявания. „Но ако ядете много месо, може би трябва да помислите за намаляване на количеството му. Трябва да опитате да ядете риба за вечеря, вместо наденици или когато избирате обяда си, да се спрете на салата вместо на сандвич с бекон“.

Според диетолога Елизабет Лунд от Норфолк, Англия, затлъстяването и физическата обездвиженост са много по-рисков фактор за отключване на ракови заболявания от консумацията на месо.

„В крайна сметка, мисля, че яденето на месо веднъж на ден, комбинирано с много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и с умерена физическа активност, не увеличава опасността от развитие на колоректален рак. Някои проучвания показват дори, че яденето на месо в комбинация със зеленчуци или богата на фибри храна, понижава риска от този вид тумори.“, казва още д-р Лунд.

Иън Джонсън от базирания в Англия Институт за изследване на храните, също коментира предупрежденията на СЗО: „Няма доказателства, че вегетарианците на територията на Великобритания заболяват от рак на дебелото черво по-рядко. Възможно е месото да е един от многото фактори, които отключват заболяването в развитите страни, в които ракът на червата е често разпространен и месо се яде от много хора, но със сигурност няма научни доказателства за това, че месото може да бъде причинител“.

Учените посочват, че яденето на месо е много по-незначителен рисков фактов за отключването на раково заболяване от тютюнопушенето и замърсяването на въздуха.

Според СЗО ракът на дебелото черво е третият по честота карцином, с 900,000 нови случая всяка година и 500,000 случая на смърт.

Том Сандърс от Кралския колеж в Лондон обобщава ситуацията, заявявайки че съветът е хората да намалят приема на червено месо до един, два пъти седмично. „Проблемът с храната като рисков фактор не прилича на този с пушенето. Защото все пак трябва да ядем нещо.“, казва проф. Сандърс.

 
 

Watchmen ли ще бъде новият хит на HBO?

| от chronicle.bg |

Още преди няколко години, HBO заяви намеренията си да направи сериал по комис, но сега става ясно, че проектът Watchmen е доста амбициозен и има шанс да се превърне в един от култовите сериали на HBO.

Начело на новия тв проект застава Деймън Линделоф, чиято работа познаваме от The Leftovers, Lost, Prometeus, Tomorrowland и др.

Според източниците сериалът ще има оригинална история и няма да е свързан с филма на Зак Снайдер от 2009 г.

Именно името на Снайдер бе спрягано преди време като главен кандидат да режисира и сериала, но засега не е ясно дали той е постигнал споразумение за участие. Какъв ще бъде прочитът на Линделоф на комикс историята, също не е ясно. При всички положения ще мине още известно време, преди да видим Watchmen по телевизията, но перспективата е вълнуваща за феновете на рисуваната история.

 
 

Модерните храни, които ни карат да отслабваме

| от chronicle.bg |

Ако се подигравате на модата за поглъщане на авокадо, чия и замезване с хумус, то може би трябва да си помислите втори път. Оказва се, че промяната на хранителните ни навици променя и начинът, по който тялото ни реагира на храната.

Според ново изследване тези храни променят начина, по който тялото ни реагира на глада.
Учените от Университета в Джорджия откриват, че храните, богати на полинаситени мазнини влияят на хормоните ни и променят апетита.

Храните като авокадо, киноа, чия, сьомга, семената от чия, зехтина и орехите отдавна вече са свързани с подобряване на паметта и уменията за решаване на проблеми. Сега обаче учените твърдят, че те могат да допринесат и за свалянето на килограми. Те се надяват, че тези промени в хранителните навици могат да възпрат епидемията от затлъстяване по света.

Учените са изследвали промените в хормоните на хора на възраст между 18 и 35 години, проверявайки психологическите проявления на глада и засищане след диета с храни, богати на полинаситени мазнини.

Участниците в изследването отговарят на въпроси за това колко са гладни, описвайки усещането чрез количеството храна, което мислят, че могат да изядат.

Онези, които консумират повече полинаситени мазнини описват по-слабо чувство на глад и по-дълго се усещат заситени от онези, които не следват такава диета.

Хормоните на апетита играят важна роля в регулирането на количеството храна, което изяждаме, казва Джейми Купър, който ръководи изследването. Според него от проучването могат да бъдат направени изводи, че приемането на храни, богати на този тип мазнини може да промени хормоните, които регулират апетита, така че да се чувстваме сити по-дълго време. Важно е обаче да се отбележи, че в изследването са участвали само 26 души, т.е. за да можем да вярваме на резултатите, трябва да бъде направено по-всеобхватно изследване.

 
 

1.0-литровият EcoBoost на Ford отново е световен двигател на годината

| от chronicle.bg |

1.0 EcoBoost на Ford бе избран за Световен двигател на 2017 година в категорията „Най-добър двигател до 1.0 литър“ за шести пореден път, което означава, че малкият и мощен 3-цилиндров бензинов агрегат остава ненадминат в категорията си от представянето му през 2012 г.

Журито похвали комбинацията от динамика, икономичност и технологии. 1.0-литровият EcoBoost вече притежава общо 10 награди за Световен двигател на годината, включително три пъти за цялостен победител и веднъж за най-добър нов двигател.

Наличен със 100, 125 и 140 к.с., 1.0-литровият EcoBoost на Ford задвижва един от пет нови автомобила Ford, продадени в Европа, включително две от пет коли Fiesta. Бензиновите EcoBoost двигатели на Ford с обем до 3.5 литра осигуряват мощност и икономичност на автомобилите Ford по целия свят, от компактната нова Fiesta до лекотоварната гама Transit, както и спортните Ford Performance коли – Focus RS и суперавтомобила Ford GT.

Икономичният 3-цилиндров 1.0-литров EcoBoost бе избран за „Най-добър двигател до 1.0 литър“ от жури, съставено от 58 автомобилни журналиста от 31 страни. Представен за първи път във Ford Focus през 2012 г., иновативният двигател продължава да господства в сегмента си, въпреки растящата конкуренция в категорията, популярна сред поребителите и важна за автомобилните производители. Тази година в категорията до 1 литър се състезават 35 двигателя – 9 повече от дебютната за 1.0-литровия EcoBoost година.

1.0-литровият EcoBoost двигател с иновативна технология за деактивиране на един от цилиндрите, от началото на 2018 г. ще осигурява намалени експлоатационни разходи за клиентите с автоматичното изключване на единия от цилиндрите на двигателя, когато пълната мощност не е необходима, като движение по инерция или с постоянна скорост.

Като пример за напредналите технологии, които позволяват на Ford да осигурява избор от задвижване с ефективните си бензинови, дизелови и електрически двигатели, технологията може да изключва и включва единия цилиндър за 14 милисекунди – 20 пъти по-бързо от мигването на око – без компромис с мощността и рефинираността.

 
 

Френска фитнес блогърка загина при нелеп инцидент

| от chronicle.bg |

Ребека Бюргер, френска фитнес блогърка, загина при нелеп инцидент, след като диспенсър за бита сметана избухна в гърдите й.

Ребека има 160 000 последователи в Инстаграм и над 55 000 във Фейсбук. Тя е починала през уикенда. Местни издания посочват, че тя е получила инфаркт след инцидента, въпреки че при нея е имало лекари.

Семейството съобщи за смъртта й онлайн, определяйки я като „битов инцидент“. В профила й в Инстаграм се появи предупреждение за дефектните опаковки на битата сметана с обяснение, че именно това е предизвикало смъртта й.

Принципът, на който работят диспенсърите за бита сметана е следният – те изстрелват газ в метална капсула, която поддържа налягането високо. От години френска група за правата на потребителите предупреждава за дефект с връзките на газовите капсули и опасността да се счупят и изстрелят с висока скорост. Заради серия инциденти с такива диспенсъри френската служба за права на потребителите издаде предупреждение, в което посочва, че такива инциденти има от 2010 година насам. Властите предупреждават, че дори след години употреба, тези флакони могат да направят проблем.  

Collation du jour : shaker whey vanille glacé @womensbest.fr

Публикация, споделена от Rebecca Burger (@rebeccablikes) на