Модерни екозаблуди

| от Chriss Green |

Да си еко е модерно и това не е рекламен слоган, а факт. Приятелите ми започнаха да събират отпадъците си разделно, да хапват сурови ядки и отказаха алкохола. Уикендите си прекарват сред природата с децата, вечерите карат колело, а докато са на работа споделят снимки за спасяване на изтерзани животинки или постват алтруистични текстове с еко насоченост за опазването на природата, защитените видове или нездравословното хранене. Идилия.

Сякаш човек може да промени начина си на живот само с едно щракване на пръстите.

Заблуда е, че като станеш екочовек ще запазиш себе си и околния свят. Хармонията в съществуването се гради с години, а не с излишната демонстрация на новото хоби „еколивинг” . Постовете за това колко усилена и натоварваща е била тренировката във фитнеса и колко е вкусно домашното смути само събужда мнителността на близките приятели, които вече се обзалагат колко време ще издържите да мамите себе си.

Не че има нещо лошо да се опитвате малко да редуцирате вредните влияния над организма и да станете уелнес експерт. И не че има нещо лошо да спортуваш, но ако го правиш веднъж в седмицата и то през седмица няма никакъв смисъл. Не може да ограничите пиенето и пушенето и да започнете да се тъпчете с печени картофи, защото изведнъж ставате вегетарианец. След това да се наливате с кока кола и да ми изгубите 30 минути в обяснения как не пиете еди коя си марка бира, защото в нея имало царевичен грис от ГМО царевица. Ама кока кола пиете, и то само в кенче, което после изхвърляте разделно.

Нека поговорим малко и за био продукцията, която се опитвате да консумирате – не разбирам логиката да насадите босилек, риган и целина в саксийки на терасата, след което да отидете до магазина и да инвестирате в друга химична добавка, за да се получи ястието. Не взимам насериозно и убежденията, че се чувствате по-добре откакто се стремите да живееш здравословно, но вчера имате ПАК прегрешение – яли сте спагетите а ла минут за обяд, от онези полуготовите.

Друг е въпросът, че когато влетите в био магазина и похарчите там сумата от не по-малко 50 лева , за да си купите основни неща, никой не ви показва сертификата на продуктите, за да разберете био ли са те или само цената им е като за био. Био магазините са хубаво място, но проверете преди това какво ще пазарувате и си направи списък с водещите марки продукти.

Не разбирам и манията да се отказвате от хартиената фактура, за да спасите дърво, а след това да купите 5 броя вестници и да ги изхвърлите в разделния контейнер за картон и хартия.

Потресаващо е как съседките от квартала разнасят пластмасови бутилки в едната ръка и кашон от новата кафеварка в другата и вървят километър до най-близките цветни кофи. След това връщат стъклените бутилки от бира в магазинчето и вече съвестта им е чиста. „Аз живея природосъобразно и съм щастлива от това“, усмихва ми се домакинята, която купува найлонови торбички при всяко пазаруване, защото винаги си забравя пазарската чанта от плат.

Единственото положително в модерната еко вълна е че хората поне спират да си хвърлят боклуците по улиците без да им пука (това не важи за фасовете и шлюпките от семки, които не знам защо не влизат в графата „боклуци”). И това, че някои от по-запалените здравословно живеещи все пак разбраха, че след фитнес не трябва да се тъпчат като прасе и че месо, картофи и 5 комата хляб, последвани от торта „Гараш” и поляти обилно с 2 литра бира със сигурност ще окажат влияние, дори след 2 часа на пътеката в залата.

Идеята е : ако наистина искате да промените живота си – да го направите постепенно, убедено и последователно. Да , започнете да тренираш, но го правете като хората – ходете минимум 4 пъти в седмицата и използвайте стълбите, а не асансьора.

Консумирай колкото се може повече сезонни зеленчуци и ги комбинирай с риба и пилешко ( за произхода им обаче едва ли имате гаранции) и забравете за големите количества бял хляб и сладко. Както и за плодовете късно вечер.

Започнете да приготвяте сами храната си, ако ще бъдете вегетарианец, вегани, суровояди или каквото там сте си избрали. Научете продуктите, които заместват бялата захар и какаото и ги комбинирайте умело в смели рецепти за здравословно хранене. Забравете за колата и полуфабрикатите.

Ако ще хвърляте боклука си разделно, намерете специален контейнер за дома и събирай отделно всички отпадъците. Не бъркайте в боклука в последния момент в торбата с боклука в асансьора, за да извадите триумфално смачканите пластмасови бутилки от газирано секунди преди да излезете пред блока. Събирайте разделно не само за пред хората от квартала.

Прочети малко повече за природата, научете се да разпознавате растенията в гората, съберете си диви ягоди или билки и си ги изсушете сами. Посадите дърво, разбира се, защото това е едно от важните неща, които трябва да направите в живота си.

Носете памучни дрехи. Слушайте хубава музика. Гледайте хубави филми. Ходете на арт изяви, за да живее здравословно и душата ти, защото емоционалната интелигентност върви ръка за ръка със здравословния живот.

Не позирайте във фитнеса, а бачкайте здраво за резултати. Не спортувайте само защото изглеждате добре в спортно облекло или за да впечатлите приятелите си. Правете го себе се, за собствения си тонус и физическа издържливост.

Не дразнете в социалните мрежи – това, че сте решили да подобрите живота си е ваше решение. Не го налагайте на останалите, защото всеки трябва сам да избира пътя си.

И най-вече – не се отказвай след първата седмица, на първата среща с приятелите си  или заради изкушенията докато сте на почивка. Екоизборът губи стойността си ако не се превърне в начин на живот. Колко сте сериозни в това начинание зависи от самите вас.

 

 

 
 

Новото летище на Берлин няма да заработи и през 2017

| от CHR Aero с БТА |

Дългоочакваното откриване на новото летище на Берлин няма да стане факт и през 2017 г., потвърди ръководителят му Карстен Мюленфелд, цитиран от ДПА.

Въпреки отдавна обявеното откриване все още има затруднения пред пускането в експлоатация на новото международно летище на германската столица. Първоначалните планове бе то да заработи през 2011 г.

Откриването през тази година бе поставено под въпрос по-рано тази седмица, след като възникнаха проблеми с вратите на летището.

Летище „Берлин-Бранденбург“ се строи в Шьонефелд, извън града, на мястото на старото берлинско летище с ограничен капацитет. Новият аеропорт трябва да замени летище „Тегел“, което е близо до центъра на столицата и няма възможност за разширение.

 
 

Усмихващите инструкции за безопасен полет – Част 1: Qantas

| от chronicle.bg |

Инструктажът за безопасност преди полет често е досаден за пътниците. Много авиокомпании се опитват да разчупят рутинната процедура със свежи включвания и различни идеи, за да задържат вниманието на пътниците. Такова е и видеото на австралийците от Qantas.

Превозвачът пуска клипа през февруари 2016 г. и представя далечна Австралия като едно уникално място за посещение.

Приятелски настроени жители на Долната Земя и зашеметяващи гледки са част от демонстарациите за безопасност:

 
 

Рецепта за Агнес хапки

| от Росица Гърджелийска |

Росица работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес ви предлагаме рецептата й за Агнес хапки.

Нужни продукти:

за блата:

100 гр масло – на стайна температура
100 гр кокосова/кафява захар
50 гр смлени лешници
50 гр смлени бадеми
50 гр оризово брашно
3 белтъка
ванилия

за глазурата:

3 жълтъка
80гр кокосова/кафява захар
ванилия

За тази рецепта може да пробвате кокосовата захар, тъй като тя се разтваря по-бързо от кафявата.

Начин на приготвяне:

Разбивате маслото и захарта, докато получите пухкав, светъл на цвят крем.

Прибавяте към него ядките и брашното и разбърквате. Ще стане много гъсто.

В друг съд, с чисти и подсушени бъркалки на миксер, започвате да разбивате белтъците на сняг.

Бавно прибавете белтъците към тестото и разбъркайте внимателно.

Изсипете в намазнена силиконова форма и печете около 25 мин на 170 градуса.

Оставете да изстине и през това време направете глазурата.

Разбийте жълтъците със захарта и ванилията до получаване на много гъста и лепкава смес.

Изсипете върху блата и печете още около 5-10 мин на 150 градуса.

Оставете да изстине напълно и след това нарежете на малки квадратчета.

рецепти, агнес хапки

 
 

Мелания Тръмп носи Ralph Lauren на церемонията

| от chronicle.bg |

Всички погледи бяха насочени към Мелания Тръмп, докато съпругът й се заклеваше във вярност към американските граждани, а тя ставаше първа дама.

За церемонията г-жа Тръмп беше избрала елегантна бледа синя рокля с жакет с голяма яка, изработен от същата материя и ръкавици. Тоалетът е дело на иконичния дизайнер Ралф Лорън.

Появилата се информация, че Лорън ще работи заедно с Карл Лагерфелд по тоалета на Мелания Тръмп не е вярна. Лагерфелд няма нищо общо с модното решение на първата дама. Или поне не под лейбъла на Chanel, което може да означава, че е германският дизайнер е работил през своя собствен лейбъл.