Мазните храни увреждат обонянието

| от |

Хранителният режим с голямо съдържание на мазни храни намалява обонятелните способности.

Такива са резултатите от изследването на учени под ръководството на Никълъс Тибо от университета на Флорида, съобщи Сайънс дейли. За да стигнат до тези заключения, учените подложили мишки на хранителен режим с голямо съдържание на мазнини в разстояние на 6 месеца. След това анализирали способността на гризачите да направят връзка между миризма и възнаграждение. Оказало се, че мишките, чието хранене било богато на мазнини, по-бавно привикнали да правят тази връзка в сравнение с контролната група мишки, които имали нормално хранене.

Гризачите, които изяждали голямо количество мазни храни, освен това се приспособявали по-бавно, когато учените променяли миризмата. Резултатите показали, че едва 50 на сто от свързаните с обонянието неврони функционират след продължителен хранителен режим с голямо съдържание на мазнини. Това намаляване на обонятелните способности продължава дори след връщането към нормален хранителен режим. Богатото на мазнини хранене увеличава риска от затлъстяване и сърдечносъдови болести. Предишни проучвания установиха връзка между количеството наситени мастни киселини и риска от сърдечносъдови болести.

Връзката между рака и богатия на мазнини хранителен режим обаче не е толкова очевидна. Най-убедителните аргументи в полза на подобна връзка са свързани с наситените мазнини, чието редовно приемане може да предизвика рак на простатата. Липидите се намесват в развитието на рака посредством хормонален механизъм, променяйки нивото на серумния холестерол. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neuroscience.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Мазните храни увреждат обонянието