Лимонов пай

| от |

Поредната страхотна рецепта от Дарин Стойков (http://fkusno.com)

Тя: „Напоследък не се справям с това да правя лимонада от лимоните, които живота ми поднася“

Аз: „Искаш ли да ти направя лимонов пай“

Тя: „Искам“

И готово. Накратко това е историята на тази рецепта, която всъщност преживя доста, преди да види бял свят и да я покажа в блога. Дългата версия се състои от много четене и преглеждане на рецепти с различни вариации на блат и плънка (или крем), преценяване кое и как и кога. Докато най-накрая смело мога да заявя, че това е моят лимонов пай и с малко повече нахалство ще го нарека първата ми авторска рецепта.

Кулинарните причини са: 1) използвах блат, който досега не срещнах в рецепта за лимонов пай. 2) смело замених плънката, която се пече, с лимонов крем и 3) за да запазя хрупкавият блат от омекване, разделих едното от другото с тънък слой черен шоколад.

Но по-важната причина е, че исках да е наистина нещо специално за ценен и стойностен човек, който в момента има нужда от чаша топъл чай, приятен разговор … и лимонов пай :)

Необходимите продукти за блата:

Доверете се на моята интуиция и използвайте продуктите за шотландски маслени бисквити, като намалите количеството наполовина.

  1. 250 грама меко масло
  2. 250 грама бяло брашно
  3. 125 грама царевично брашно
  4. 125 грама пудра или кристална захар

Lemon-Pie-1

Следвайте указанията в горната рецепта, за да направите тестото. Подгответе си форма за пай с къдрави краища и най-добре с падащо дъно, но реално всяка една кръгла тава би свършила същата работа.

С ръце разстелете равномерно тестото по дъното и ръбовете на формата, надупчете добре с вилица навсякъде и след това приберете за 15-20 минути във фризера да стегне.

Lemon-Pie-2

Печете на силна фурна – 230 градуса или 210 с обдухване за около 20 до 30 минути или докато видите, че се образува красива коричка. За да сте напълно спокойни, може да покриете блата с домакинска хартия и да насипете вътре боб или ориз – така няма да има никаква опасност да се надигне при печенето.

Извадете от фурната и оставете върху метална решетка да изстине напълно.

Lemon-Pie-3

Необходимите продукти за крема:

  1. три едри или четири средни яйца
  2. прецедения сок на един-два лимона (ориентировъчно някъде 100-120 милилитра течност)
  3. 150 грама захар
  4. настърганата кора на единия лимон
  5. половин пакетче масло (65 грама)

Lemon-Pie-4

В подходяща купа разбийте яйцата, захарта и лимоновия сок. Сложете купата на водна баня и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Ако ползвате термометър, температурата в центъра трябва да достигне 71 градуса. Имайте предвид, че след като се охлади, крема ще стегне допълнително, затова щом се сгъсти и почне да оставя диря при разбъркването – отнемете от водната баня.

Много е важно да не спирате да бъркате и след като сте го свалили от огъня, защото купата ще е още топла и има опасност по краищата да се превърне от крем в сладко-кисел омлет.

Lemon-Pie-5

Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете настърганата кора от лимона и покрийте крема с фолио, за да не образува коричка докато се охлажда. Оставете настрана до пълното му охлаждане.

Lemon-Pie-6

Залейте дъното на опечения и напълно охладен блат с разтопен и темпериран шоколад и оставете да стегне. Сипете лимоновия крем и при желание декорирайте отгоре с малко шоколад, за да подскажете какво се крие по-надолу.

Lemon-Pie-8

Много много добре върви с топъл чай или чаша ароматно кафе, а най-добре е да се приема като „лекарство за добро настроение“ по едно-две парчета на ден, защото той си е само за нея, за ценния човек, който сигурно вече знае как да прави лимонада от лимоните, които животът й поднася напоследък.

Наздраве! Общото време за приготвяне е горе-долу три часа (с печенето, охлаждането и всичко)

 

 
 

5 звезди, които мразят да се снимат с фенове

| от chronicle.bg |

Познат сценарий за всички, които сме се опитвали да се набутаме при любимите си селебритита: ръцете ни френетично се завират в джобовете, търсейки мобилните ни телефони с надеждата да ги снимаме. И естествено, да постнем снимката в социалните мрежи след това.

Да, ама има звезди, които изобщо нямат  желание да изпълняват желанията на геновете си. Джъстин Бийбър не е единственият, който мрази да си прави селфита с девойки пред припадък.

Вижте в галерията пет звезди от Холивуд, които не биха искали да се снимат с вас.

 

 
 

“Гласът на България” Радко Петков с дебютен сингъл

| от chronicle.bg |

Дебютният видеоклип на Радко Петков, победител в четвъртия сезон на „Гласът на България”, прави своята премиера на официалния сайт на шоуто и каналите на bTV Media Group.

Парчето, озаглавено „Ябълката на раздора”, е продуцирано от bTV Media Group, съвместно с “Монте мюзик”. Видеото на Радко ще бъде завъртяно по родните музикални телевизии след неговата втора премиера в каналите на „Монте Мюзик” на 19 октомври.

Първата си самостоятелна песен „Ябълката на раздора” талантливото момче от Троян записва само няколко месеца след като грабна голямата награда от 50 000 лв. и титлата „Глас на България 2017”. Музиката, текстът и аранжиментът са на Владимир Ампов – Графа, треньор в музикалния формат и партньор в „Монте мюзик”.

Radko Petkov_videoclip

Видеоклипът към „Ябълката на раздора” е дело на известния музикален режисьор Павлин Иванов – Bashmotion. Заснет е на три различни места около София в един от най-студените дни на септември.

Любимецът на публиката Кристиан Грънчаров и момчето, което сбъдна мечтите си в „Гласът на България” – Мишо Мишев са другите двама участници от четвъртия сезон на най-успешното музикално риалити у нас, на които bTV и „Монте Мюзик” гласуват доверие, като продуцират за тях оригинален сингъл и видоклип към него. Феновете им ще могат да се насладят на парчетата до няколко седмици.

Radko_videoclip_1

Петият сезон на „Гласът на България” ще се завръне в ефира на bTV през пролетта на 2018 г. От трети до 11 ноември екипът на шоуто тръгва на път, за да търси даровити гласове, които да се състезават за престижната титла „Глас на България 2018”.

Дебютното видео на Радко Петков „Ябълката на раздора“ може да гледате ексклузивно тук.

 
 

Най-гиздавите SUV автомобили на Автосалон София

| от chronicle.bg |

SUV автомобилите отдавна излязоха от калните пътища и влязоха по тесните, софийските улички. В началото това ни дразнеше, но впоследствие чарът на вдигнатите, едри коли ни спечели.

На автосалон София SUV колите доминират категорично. В галерията може да видите най-атрактивните от тях.

 
 

8 тайни на успеха: Колко е важен етикетът с Валентин Игнатов

| от chronicle.bg |

Никой не е скочил високо, докато е искал да направи просто една малка крачка.

„Направи нещо голямо“ е и мотото на новия бизнес телефон на Samsung – Galaxy Note 8.  Достатъчно голям, за да не е малък и достатъчно компактен, за да не е прекалено голям – този път от Samsung са право в целта с размера. И не само с размера. 

Помолихме няколко човека с богат бизнес опит да ни разкажат за тяхното правене на нещо голямо, за съвета, който са получили в подходящ момент. Както и да дефинират „успеха“ според собствените си принципи – и дори да ни го напишат на ръка с S Pen стилуса на Note8.

 

Успехът е понятие, в което може да се набутат всевъзможни измерители и смисли: пари, слава, семейно щастие, популярност, власт, поредица от малки постижения или един голям пробив…какво ли не. Но истински успешният човек се познава бързо и безпогрешно, когато разговаряш с него на живо.

Обикновено той е спокоен, уверен, без хистеричната необходимост непрекъснато да говори за успехите си, с добър подход към хората. Той е събеседник, общуването с който носи усещане за смисленост и спечелено време.

Валентин Игнатов е точно такъв успял човек: той не излъчва претенциозност, не налага мнение и говори така, че събеседниците му го слушат не защото трябва да го слушат, а защото им е интересно. Нещо, с което, нека бъдем честни, малко хора могат да се похвалят.

DSC_2373

Валентин започва своята кариера от Pepsi, където работи като търговски директор. Пътят му минава през Devin, където е един от собствениците, и в момента се намира в една област, която е по-привлекателна от водата и безалкохолните: бирата.

В момента той произвежда Karsten – висококачествена бира, която се произвежда в завода на Tuborg-Carlsberg в Букурещ. Валентин разбира не само от бири. Говорим си с него за маркетинг, за разликата между стока и продукт, за италианците-палячовци и италианците-бизнесмени, за немските му корени и за България – държавата, в която има място за хората, които искат да успеят.

DSC_2346

Какво пият българите? Обичат ли бира?

Българите много обичат да пият бира. Тя е една от най-древните питиета, измислена е още от древните египтяни, които са ферментирали пшеница и са пили бира. За разлика от годините на социализма, бирата която сега се произвежда в България е много качествена и по нищо не отстъпва на западните бири.

Тогава имаше един виц, за българи, които изпратили в чужбина бира за проверка. Върнали им я с бележка, че „Вашият кон няма проблеми с бъбреците“.

Сега вече не е така. За производството на добра бира е изключително важно да има добра вода, а у нас водата е много чиста, което е първата предпоставка за направата на хубава бира.

Нещо за твоята бира? Ще ни убедиш ли да я пием?

Произвеждаме Карстен от три години в Румъния при бутилировача на Carlsberg и Tuborg. В същия завод се правят и соковете Granini, които навремето внесох в България. Тази година имаме голям успех, тъй като една от големите търговски вериги у нас, Billa, ми се довери и приеха Карстен да бъде акцент в летния сезон. Бирата се приема много добре, тъй като е малцова бира, няма изкуствени съставки, а процентът на алкохол е в оптималните граници, които са между 4,5 и 5. В случая на нашата бира той е 4,7.  Другият измерител за хубава бира е съставката твърдото вещество, т.нар. плато, чиито съвършени стойности са между 10 и 11. При Карстен то е 10,5. Освен това, бирата е евтина.

Какво отличава евтината бира от скъпата?

Като производство всички бири са евтини, когато говорим за мейнстрийма. Ако решите да произвеждате бира, трябва да знаете, че първоначалната инвестиция е много голяма. Но оттам нататък, това, което вкарваш, за да се прави бирата, е минимално: пшеница, малц, хмел, вода. Разбира се, има бири на друго ниво: белгийски, бенедиктински, които се правят по манастири…там производството неизбежно е по-скъпо. Но разликата в цената при мейнстрийм бирите не е в качеството им, а в маркетинга, дистрибуцията и средствата за продажба.

Цялото интервю с Валентин Игнатов четете в Webcafe.bg.