Лимонов пай

| от |

Поредната страхотна рецепта от Дарин Стойков (http://fkusno.com)

Тя: „Напоследък не се справям с това да правя лимонада от лимоните, които живота ми поднася“

Аз: „Искаш ли да ти направя лимонов пай“

Тя: „Искам“

И готово. Накратко това е историята на тази рецепта, която всъщност преживя доста, преди да види бял свят и да я покажа в блога. Дългата версия се състои от много четене и преглеждане на рецепти с различни вариации на блат и плънка (или крем), преценяване кое и как и кога. Докато най-накрая смело мога да заявя, че това е моят лимонов пай и с малко повече нахалство ще го нарека първата ми авторска рецепта.

Кулинарните причини са: 1) използвах блат, който досега не срещнах в рецепта за лимонов пай. 2) смело замених плънката, която се пече, с лимонов крем и 3) за да запазя хрупкавият блат от омекване, разделих едното от другото с тънък слой черен шоколад.

Но по-важната причина е, че исках да е наистина нещо специално за ценен и стойностен човек, който в момента има нужда от чаша топъл чай, приятен разговор … и лимонов пай :)

Необходимите продукти за блата:

Доверете се на моята интуиция и използвайте продуктите за шотландски маслени бисквити, като намалите количеството наполовина.

  1. 250 грама меко масло
  2. 250 грама бяло брашно
  3. 125 грама царевично брашно
  4. 125 грама пудра или кристална захар

Lemon-Pie-1

Следвайте указанията в горната рецепта, за да направите тестото. Подгответе си форма за пай с къдрави краища и най-добре с падащо дъно, но реално всяка една кръгла тава би свършила същата работа.

С ръце разстелете равномерно тестото по дъното и ръбовете на формата, надупчете добре с вилица навсякъде и след това приберете за 15-20 минути във фризера да стегне.

Lemon-Pie-2

Печете на силна фурна – 230 градуса или 210 с обдухване за около 20 до 30 минути или докато видите, че се образува красива коричка. За да сте напълно спокойни, може да покриете блата с домакинска хартия и да насипете вътре боб или ориз – така няма да има никаква опасност да се надигне при печенето.

Извадете от фурната и оставете върху метална решетка да изстине напълно.

Lemon-Pie-3

Необходимите продукти за крема:

  1. три едри или четири средни яйца
  2. прецедения сок на един-два лимона (ориентировъчно някъде 100-120 милилитра течност)
  3. 150 грама захар
  4. настърганата кора на единия лимон
  5. половин пакетче масло (65 грама)

Lemon-Pie-4

В подходяща купа разбийте яйцата, захарта и лимоновия сок. Сложете купата на водна баня и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Ако ползвате термометър, температурата в центъра трябва да достигне 71 градуса. Имайте предвид, че след като се охлади, крема ще стегне допълнително, затова щом се сгъсти и почне да оставя диря при разбъркването – отнемете от водната баня.

Много е важно да не спирате да бъркате и след като сте го свалили от огъня, защото купата ще е още топла и има опасност по краищата да се превърне от крем в сладко-кисел омлет.

Lemon-Pie-5

Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете настърганата кора от лимона и покрийте крема с фолио, за да не образува коричка докато се охлажда. Оставете настрана до пълното му охлаждане.

Lemon-Pie-6

Залейте дъното на опечения и напълно охладен блат с разтопен и темпериран шоколад и оставете да стегне. Сипете лимоновия крем и при желание декорирайте отгоре с малко шоколад, за да подскажете какво се крие по-надолу.

Lemon-Pie-8

Много много добре върви с топъл чай или чаша ароматно кафе, а най-добре е да се приема като „лекарство за добро настроение“ по едно-две парчета на ден, защото той си е само за нея, за ценния човек, който сигурно вече знае как да прави лимонада от лимоните, които животът й поднася напоследък.

Наздраве! Общото време за приготвяне е горе-долу три часа (с печенето, охлаждането и всичко)

 

 
 

Запознайте се с Иза – полякинята, която опитоми дива лисица

| от chronicle.bg |

Лисиците са диви животни и доста враждебни към хората. Но не и за Иза Лисон.

Тя е полякина, живее в Краков, все още е само на 20, а освен с фотография, се учи неврофизика и невро биология.

„Не е лесно да снимаш лисица. Подобно е на това да снимаш куче, но трябва да си много по-бърз, защото лисиците нямат навик да стоят неподвижни“, споделя Иза за опита си с лисицата Фрея.

Иза започва да се занимава с фотография преди осем години, или както сама се изразява: „Почти през половината от късия ми живот.“

Освен Фрея, която няма никакъв проблем да се сгуши в Иза и да бъде обект на фотосесия, 20-годишната полякиня снима всякакви животни, но предимно кучета.

„Обожавам кучета. Уикендите си прекарвам в село в Южна Полша, заедно с един очарователен голдън ретривър – Луна“, разказва за себе си Иза.

Както си личи, снимките са „пипани“, но главно във фона, докато „моделът“ остава истински.

„Снимам главно по залез слънце, заради по-меката светлина. Обичам цветни места, като полета с цветя или със златни листа през есента.

„Не съм кой знае какъв специалист в обработването на снимките, използвам само няколко опции на Photoshop. Но най-трудно ми е при избирането на снимка, която да обработя. Най-важното за мен е да заснема „модела“ по нетрадиционен начин“, казва още Иза.

В галерията горе може да видите част от прекрасните й снимки.

 
 

В Чили започна строителството на най-големия телескоп в света

| от chronicle.bg по БТА |

Чилийският президент Мишел Бачелет направи първата копка за строителството на най-големия оптичен телескоп в света в пустинята Атакама.

Европейският изключително голям телескоп EELT (European Extremely Large Telescope), ще бъде построен от Европейската южна обсерватория с бюджет от около 1 милиард евро по разчети от 2012 г. Главното му огледало ще е с диаметър 39 м. Той трябва да започне работа през 2024 г.

Заради постоянно чистото небе и сухия студен въздух пустинята Атакама предоставя оптимални условия за наземни астрономически наблюдения.

С телескопа EELT астрономите ще търсят екзопланети,като той ще може да открива още по-малки, да снима по-големите и евентуално да показва характеристиките на атмосферата им – ключово изискване, за да бъде установена възможност за наличие на живот там.

„Този огромен скок в капацитета е голям като експериментирания от Галилей, когато е гледал нощното небе със своя малък телескоп“ – каза генералният директор на Европейската южна обсерватория Тим де Зеув.

В Европейската южна обсерватория участват 16 държави, сред които Франция, Германия, Италия и Великобритания, заедно с държавата домакин Чили.

 
 

Видео показва новия Samsung Galaxy J7

| от chronicle.bg |

Серията Galaxy J на Samsung – това са J5 (2017) и J7 (2017) вече премина през няколко сертификации в национални регулатори, като наскоро това стана и в Южна Корея.

През това време в YouTube е качено ново руско видео, което дава доста информация за все още необявения официално Galaxy J7 (2017).

Новият модел изглежда различен от настоящата J серия: това, което се вижда на видеото са стандартен 3.5-милиметров аудио жак и microUSB порт, физически бутон с вграден сензор за оптечатъци. Дисплеят трябва да е 5.5-инчов Super AMOLED в 1080р, а чипсетът е Exynos 7870. Очакват се и голяма 3600 mAh батерия и 3GB RAM памет, допълвани от задна 13MP, f/1.9 камера.

 
 

Хелена Бонам Картър: 12 любими нейни роли

| от chronicle.bg |

Хелена Бонам Картър е легенда в киното. Носителка на награда „БАФТА“, „Еми“ и „Сателит“. Номинирана за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“и седем награди „Златен глобус“.

Освен това, тя е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса й към драматургията.

Хелена Бонам Картър е родена на днешната дата в Лондон – в семейство на баща-директор на банка и майка – психотерапевт.

От 1994 до 1999 г. има връзка с Кенет Брана, а от 2001 до 2014 г. е с режисьора Тим Бъртън. Двамата имат две деца – син на име Били (р. 2003) и дъщеря на име Нел (р. 2007).

Хелена прави филмовия си дебют във филм на К. М. Пейтън, „Модел на рози“, преди да се появи в първата си главна роля в „Лейди Джейн“. Следват много роли, които са удоволствие за зрителите.

В галерията сме подбрали нашите любими.