Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си

| от Chriss Green |

Храната и начинът на хранене са най-важният въпрос на света или поне така изглежда. Интернет е пълен със сайтове за правилно хранене, а следващите най-известни блогъри след модните са… познахте, healthy блогърите и техните йога инструктори.

Ако не тренираш нещо, не ядеш нужното количество зеленчуци, не пиеш достатъчно вода, а предпочиташ пепси, кола или поне нещо газирано, то вече си печелиш осъдителни погледи. Стоиш си на опашката в магазина, в кошницата си имаш селъри, кисело мляко, филтрирана минерална вода, черен хляб, пресни розови домати… но някъде отдолу се мъдри една кутия със замразена пица. Защото всеки има нужда от време на време да си хапне нещо вредно.

Това, разбира се, не значи да забравите за грижата за тялото си – нито една крайност не бива да бъде преследвана. Не бива да отричаме, че здравословният начин на живот има смисъл. Не, защото „тя, баба ти, цял живот само био зеленчуци е яла“, а защото животът, времето, въздухът, ритъмът на града са различни от едно време.  Заради стреса, с който живеем, и по-малкото движения необходимо е да обърнем внимание и на храненето – като тренираме си представяме, че се движим повече, отколкото хората преди години, но това не е вярно.

Изследване, направено наскоро, доказва, че хората сега са много по-едри и високи от едно време и водят много по-застоял живот.

Но това не значи, че трябва да се вманиачавате на тема био храни. Био и еко любителите са превърнали бизнеса със здравословното хранене в религия и ако не си поклонник, нямаш място в света.  Добре е да не забравяме, че не всичко е чиа и лимец, животът не е само, за да броите калориите или да смятате какво ядете и колко крачки сте изминали днес. Но и другата крайност е също толкова неприятна. Стоенето на едно място, дали пред компютъра в офиса, в колата или пред телевизора вкъщи е безразлично и също толкова вредно за вас и тялото ви. А от това страда и духът в един момент.

Затова намерете баланса – хранете се здравословно, но това не значи да откажете пицата. Движете се повече. Модерните експерти по хранене обичат да казват къде бъркат жените в диетите, в начина им на живот и хранене. Повече протеини, по-малко сол, повече плодове и зеленчуци… Винаги едно и също. Донякъде вярно.

Онзи ден ядох специална био леща. Червена, без обелки, много специална. Брана от малки момиченца на пълнолуние сигурно…. Лещата беше хубава, но не чак толкова, колкото цената й предполагаше… Все пак, накрая на деня, това все още е само леща. Независимо от цвета, етикета и буркана, в който е напъхана. 

Снимка: Getty Images 

 
 

Миранда Кер и Еван Шпигел се ожениха през уикенда

| от chronicle.bg |

Основателят на Snapchat Еван Шпигел и моделът Миранда Кер сключиха брак през уикенда. Те се ожениха в Калифорния на церемония, до която не бяха допускани медии.

Гостите са проверявани внимателно от ограната на входа, а видео има само от лимузините на входа на мястото, където се е случило събитието.

Шпигел и Кер се преместиха заедно в общия си дом в Брентуд, Калифорния през май 2016 година. Имотът е на цена 12 милиона долара и беше собственост на Харисън Форд в продължение на 30 години, преди през 2012 година да го продаде. Къщата има басейн, фитнес, къща за гости и много пространство, подходящо за тайна сватба.

Кер обикновено е активна в Instagram, но не е публикувала нищо от 19 май.

 
 

Netflix поръча първия си турски сериал

| от chronicle.bg |

Забравете времената, когато турските сериали бяха забавление в национален ефир, предназначено за бабите и хората без работа. Netflix поръча първия си оригинален турски сериал, като така платформата ще набере популярност на още един много перспективен телевизионен пазар.

Сценарият на новия сериал е вдъхновен от историята и легендите на Османската империя. Главният герой ще бъде „млад мъж, който открива, че притежава свръхспособности, като събира група приятели, с които да спаси Истанбул от заплахата на зли сили“.

Продуцент на шоуто, което все още няма заглавие, е турската филмова компания О3 Medya. Новият сериал ще бъде написан и продуциран в Турция, като Netflix се надява да разшири базата си от потребители в страната, в която има много висок интерес към местните продукции.

Към момента Netflix разпространява през платформата си историческата драма „Великолепният век“, двата сезона на „Езел“ и „Чучулигата“.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта

 
 

Новите сериали през 2017/ 2018 година

| от chronicle.bg |

Ето ги! Идват!

Ако и вие сте на път да си хвърлите компютъра през прозореца и да си отидете на село – недейте! Първо трябва да чуете какво ни очаква през следващия телевизионен сезон 2017/ 2018 година.

Периодът на пилотните епизоди беше тежък, но свърши. Сериалите в галерията ни го преминаха успешно. Сега единственото, което се иска от тях, е да продължават постепенно напред и нагоре, да наберат фен база – и са златни!

Със сигурност ще се влюбите поне в няколко.