Какво ги чака надзирателите от Аушвиц?

| от |

От септември насам германското правосъдие разследва 30 бивши надзиратели от Аушвиц. Тъй като става дума за лица на възраст между 87 и 97 години, прокуратурите би трябвало да побързат с повдигането на обвиненията, пише Дойче веле.

„Първоначално започнахме с 49 съдебни производства. Само че някои от бившите надзиратели в Аушвиц живеят в чужбина. Поне деветима пък вече са починали“, казва Курт Шрим от Комисията за разкриване на нацистките престъпления. „Сега съответните прокуратури трябва да побързат с повдигането на обвинение срещу трийсетте бивши надзиратели, които живеят в Германия. Все пак става дума за лица на възраст между 87 и 97 години“, уточнява Шрим. Според него, обвинението ще бъде готово до няколко месеца.

Auschwitz Birkenau

Уликите не са малко

„Тези хора трябва да бъдат осъдени, докато са живи“, казва директорът на центъра „Симон Визентал“ в Ерусалим Ефраим Зуроф. В хода на кампанията „Никога не е късно“ организацията е получила ценни сведения от граждани от Берлин, Хамбург и Кьолн за предполагаемите извършители на нацистки престъпления. Поне четири от случаите могат да завършат с повдигането на обвинения, смятат от „Симон Визентал“, на базата на събраните до момента 111 улики срещу заподозрени в престъпления лица.

В Комисията за разкриване на нацистките престъпления разполагат със списък от пет хиляди имена на бивши надзиратели от някогашния концлагер в Аушвиц. „Този списък съществува от доста години и само Бог знае кой е авторът му. Предполага се, че може да е съставен от полицията или от съдебните органи в провинция Хесен през 60-те години на миналия век“, казва Курт Шрим.

Привличането на бивши надзиратели под съдебна отговорност обаче изобщо не е лесно – както показва досегашната практика. През 1969 Върховният съд постановява, че когато става дума за надзирателите в Аушвиц, трябва непременно да се докаже личната им вина – т.е. не е достатъчно причастността на даден надзирател към нацистката машината за изтребване. И ако преди 50 години доказването на персоналната вина е било трудно, днес задачата изглежда още по-сложна – почти няма останали писмени доказателства, нито живи свидетели. И много от предполагаемите престъпници остават ненаказани.

Условностите на правосъдието

Преди две години бившият надзирател в лагера Собибор в Полша – Джон Демянюк – бе осъден на 5 години затвор за смъртта на близо 28 000 евреи. Тогава на обвинението не му се наложи да доказва личната вина на обвиняемия – достатъчен бе фактът, че е работил като надзирател в Собибор.

Но докато при Демянюк няма никакво съмнение, че е работил в лагер за масово унищожение на хора, доказването на вината на трийсетината живи надзиратели от Аушвиц може да се окаже по-трудно – по няколко причини. Първо – Аушвиц се е състоял от две части, от които в едната хората са били умъртвявани с газ непосредствено след пристигането си, докато в другата – концентрационния лагер – все пак е имало някакви минимални шансове за оцеляване. Респективно – вината на бившите надзиратели не би могла да бъде доказана автоматично и евентуалната присъда винаги би могла да бъде обжалвана във Върховния съд. Освен това не е сигурно дали ще може да бъде приложено германското право – щом извършителят не е германски гражданин, щом сред жертвите няма германски граждани, а и предполагаемото престъпление не е извършено на германска територия.

При положение, че нито едно от тези три условия не е валидно, процесът най-вероятно би трябвало да се води в чужбина, при което отново ще се намеси факторът време. А при доста напредналата си възраст обвиняемите надали ще доживеят започването на процес срещу тях в чужбина.

 
 

Запознайте се с Иза – полякинята, която опитоми дива лисица

| от chronicle.bg |

Лисиците са диви животни и доста враждебни към хората. Но не и за Иза Лисон.

Тя е полякина, живее в Краков, все още е само на 20, а освен с фотография, се учи неврофизика и невро биология.

„Не е лесно да снимаш лисица. Подобно е на това да снимаш куче, но трябва да си много по-бърз, защото лисиците нямат навик да стоят неподвижни“, споделя Иза за опита си с лисицата Фрея.

Иза започва да се занимава с фотография преди осем години, или както сама се изразява: „Почти през половината от късия ми живот.“

Освен Фрея, която няма никакъв проблем да се сгуши в Иза и да бъде обект на фотосесия, 20-годишната полякиня снима всякакви животни, но предимно кучета.

„Обожавам кучета. Уикендите си прекарвам в село в Южна Полша, заедно с един очарователен голдън ретривър – Луна“, разказва за себе си Иза.

Както си личи, снимките са „пипани“, но главно във фона, докато „моделът“ остава истински.

„Снимам главно по залез слънце, заради по-меката светлина. Обичам цветни места, като полета с цветя или със златни листа през есента.

„Не съм кой знае какъв специалист в обработването на снимките, използвам само няколко опции на Photoshop. Но най-трудно ми е при избирането на снимка, която да обработя. Най-важното за мен е да заснема „модела“ по нетрадиционен начин“, казва още Иза.

В галерията горе може да видите част от прекрасните й снимки.

 
 

„Почтен човек“ спечели наградата „Особен поглед“ в Кан

| от chronicle.bg, БТА |

Филмът „Почтен човек“ (A Man of Integrity) на иранския режисьор Мохамад Расулоф спечели наградата „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан.

Филмът е за човек, който отказва да реши проблемите си с подкупи. Сценаристът и режисьор Мохамад Расулов беше арестуван заедно с известния режисьор Джафар Панахи през 2010 г.

Наградата на журито в секцията „Особен поглед“ спечели мексиканският режисьор Мишел Франко с филма „Дъщерите на Абрил“ (Las hijas de Abril). Американецът Тейлър Шеридан беше избран за най-добър режисьор за филма „Река от вятър“ (Wind River). Наградата за поезия в киното спечели французинът Матийо Амалрик с „Барбара“.

Италианката Жасмин Тринка спечели наградата за актьорско майсторство с ролята си във филма „Fortunata“ на Серджо Кастелито.

Председател на журито в секцията „Особен поглед“ беше актрисата Ума Търман.

В секцията „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан участваха и два български филма – „Посоки“ на Стефан Командарев и копродукцията „Уестърн“ на Германия, България и Австрия с копродуценти от българска страна „Братя Чучкови“.

Секцията „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан представя млади таланти и новаторски филми. В нея бяха включени 18 продукции от 22 държави.

 
 

Кери Мълиган: нежното лице на Холивуд

| от chronicle.bg |

Кери Мълиган може да изглежда като сладко и невинно момиченце, но е играла на една снимачна площадка с Райън Гослинг, Леонардо ди Каприо и Майкъл Фасбендър. Освен това, е един от ярките таланти на Холивуд и участва във филми, които трябва да присъстват във видеотеката ви (имаме предвид тази в ума ви, явно е, че никой вече не събира касетки“.

Мълиган дебютира в света на филмовото изкуство заедно с Розамунд Пайк и Кийра Найтли в „Гордост и предразсъдъци“ през 2005 година.

Впоследствие тя ще участва в още един филм заедно с Найтли – излязлата през 2010 драма „Никога не ме оставяй“, която й носи отличие за главна женска роля от фестивала в Палм Спрингс и от церемонията на Британските независими награди. По това време престижните награди вече не са новост за Кери, която през 2009 спечели сърцата на зрителите и критиците с ролята на Джени Мелър – гимназиална ученичка, която е на път да получи първите си истински житейски уроци.

Нежната англичанка има рожден ден днес и в галерията може да видите 10 нейни роли, които просто не стават за изпускане.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта