Кафето предпазва зрението

| от |

Химикал в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, установиха американски учени,
цитирани от в. „Дейли мейл“.

Dish-Cafe-4

Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето. Кафето съдържа един процент кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на
ретината.

„Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от
най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес – каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий. – Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи.“

От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала
възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Кафето предпазва зрението