Испански готвачи приготвиха 1,5-тонна тортия

| от |

На централния площад на гр. Витория – административен център на Баския автономен район в Испания, майстори готвачи приготвиха тортия за Гинес с диаметър 5 метра и тегло от 1,5 тона, предаде ИТАР-ТАСС. Любимо блюдо на испанците на закуска е традиционната тортия – омлет с картофи и лук, изпържен в зехтин. За да приготвят блюдото рекордьор, кулинарите са използвали специален тиган. Той е бил наречен „чудо на инженерното изкуство“ от оглавилия екипа от готвачи Сенен Гонсалес, обявен през 2010 година за майстор на тортията.

Причината за хвалебствията по адрес на тигана е фактът, че за да бъде приготвена добре тортията, тя трябва да бъде запържена от едната страна и след това подхвърлена нагоре във въздуха, за да се обърне и от другата. Тъй като с 1,5-тонно блюдо това е невъзможно да бъде направено, тиганът е бил конструиран така, че тортията да се запича едновременно отгоре и отдолу. За да се контролира процесът на готвене, в него са били монтирани специални датчици, които са предавали на пулта за управление данните за температурата и степента на готовност на блюдото.

За направата на гигантската тортия са били използвани 840 кг яйца, 1600 кг картофи, 30 кг лук, 10 кг сол и 150 литра зехтин. Процесът на изпичане е продължил 4 часа, след което е било поканено специално лице, удостоверило, че тортията е готова. Процесът е бил наблюдаван от около 10 000души, които след поставянето на рекорда са получили по парче от тортията. Гигантската тортия е била сготвена не само заради рекорда. Известният испански кинорежисьор Хуанма Бахо Ульоа снима филма „Цигански крал“, в който ще е включена сцена с нея. А документите за тортията вече са предадени на журито на Книгата на рекордите на Гинес, което ще я включи в следващото издание.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Испански готвачи приготвиха 1,5-тонна тортия